Dedal si Icar

Regele Minos s-a casatorit cu Parsifae iar aceasta daduse nastere unui monstru care avea corp de om si cap de taur, cu bot, cu par si coarne, dar acest monstru nu era multumit decat cu carne de om.

In acea vreme in Creta locuia un artist care se numea Dedal. El a a inventat securea, burghiul, ferestraul, clestele, ciocanul si chiar firul de plumb. Tot el a fost primul sculptor si primul arhitect.

Regele Minos a trimis oameni sa-l cheme pe Dedal la el si i-a cerut acestuia sa-i construiasca o cladire din care cine intra sa nu mai iasa ca sa-l inchida acolo pe Minotaur-asa se numea copilul lui cu Parsifae.

Dedal s-a apucat de treaba si a construit un palat namivazut in lume. Era facut din piatra, inalt,dar neacoperit, iar in el erau multe culoare, sali si scari. Daca intrai acolo te incurcai pe culoare si vrand sa iesi te intortocheai mai tare.

Regele Minos a biruit pe atenieni si i-a obligat sa plateasca tribut in fiecare an cate sapte fecioare si sapte flacai pe care ii dadea lui Minotaur. Au platit atenienii un an, doi si cand au trebuit sa plateasca si a treia oara s-a nimerit sa fie printre ei si Tezeu. Ariadna sfatuita de Dedal l-a ajutat pe Tezeu sa-l omoare pe Minotaur si a fugit din Creta.

Regele cand a aflat ca Dedal i-a ajutat pe Ariadna si pe Tezeu a hotarat sa-l inchida in palat impreuna cu fiul lui, Icar. Dedal si-a luat copilul si a spus ca vor incerca sa zboare ca sa iasa de acolo.

Si-a luat batranul pene,oase de pasari ramase acolo, le-a legat cu fire din haina lui si le-a lipit cu ceara facand patru aripi. Doua pentru el si doua pentru Icar si i-a spus lui Icar sa bata rar din aripi sa nu se apropie de apa, ca apa ii inmoaie penele, dar nici de soare, pentru ca soarele sa nu-i topeasca ceara si penele sa se desprinda.

Si au inceput sa zboare. Cei care ii vedeau se minunau cum niste pamanteni puteau zbura ca zeii. Icar batea tot mai tare din aripi si se inalta tot mai sus. Vazand acest lucru Helios a inceput sa dogoare tot mai tare. Degeaba i-a strigat Dedal lui Icar sa zboare mai jos acesta nu asculta. Ceara a inceput sa se topeasca, iar penele s-au desprins iar Icar s-a prabusit in valurile marii.

Dedal nu a mai avut ce face si a zburat pana-n Sicilia la regele Cocalos care l-a ascuns pe Dedal pe malul marii intr-o casuta in care stateau caprele lui.

A sosit si regele Minos care il cauta pe Dedal si l-a intrebat pe Cocalos daca stie unde este acesta. Cocalos a spus ca nu stie, dar regele Minos viclean l-a intrebat daca stie cum sa vare un fir de matase in scoica unui melc de mare- firul sa intre tot iar scoica sa raman intreaga. Cocalos s-a dus la Dedal si l-a intrebat. Dedal i-a raspuns sa lege firul de o furnica si sa o lase pe aceasta sa intre in cochilie. Minos si-a dat seama ca acest raspuns este dat de Dedal.

Cocalos s-a rugat de Minos sa mai stea pana a doua zi. Dedal auzind acest lucru, cand a plecat regele Minos sa faca baie, a oprit apa care curgea catre sala de baie si a incalzit in cazan smoala. Cand a intrat in baie Regele Minos, a inceput sa curga smoala clocotita care l-a inabusit si fiert.

Icar- este simbolul dorintei omului de a se depasi pe sine, de a se ridica cat mai sus.

Bibliografie: Legendele Olimpului,   vol II Eroii de   Alexandru Mitru,    Editura Ion Creanga 1983

articol trimis de Parsan Ionut, clasa aVIII-a, Urziceni

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*