Madrid
Construit pe ruinele unei fortăreţe maure, numită Magerit, Madridul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Philip II al Spaniei – de atunci şi până astăzi, metropola ajunsă, între timp, la peste 5 milioane de locuitori, deîinând titlul incontestabil de cel mai important centru politic, economic şi cultural al Peninsulei Iberice, implicit al Spaniei.
Aşezarea datează însă din epoci mult anterioare ocupaţiei maure: dacă primele vestigii atestă locuiri intermitente încă din preistorie, în vremea ocupaţiei romane – ce datează, în Peninsula Iberică, din vremea aprigei confruntări dintre Roma şi Cartagina – actualul Madrid era o mică aşezare protourbană aparţinând de dioceza Complutum. Prima datare certă este cea de la jumătatea secolului IX, când Muhammad I a ordonat construirea unui castel, numit al-Mudaina, pe locul pe care, mai târziu, s-a ridiat actualul Palacio Real.
Cetatea construită în jurul acestuia a fost cucerită în anul 1085, în avanpremiera celebrei Reconquiste, de către Alfonso al VI-lea al Castiliei – trei veacuri mai târziu, mai precis în anul 1389, aici întrunindu-se pentru prima oară Cortesurile Generale (parlamentul medieval al spaniolilor), din dispoziţia lui Ferdinand al IV-lea de Castilia.
Tot la Madrid a fost perfectată, în 1469, uniunea personală dintre regina Isabella de Castilia şi regele Ferdinand de Aragorn, act ce a pus bazele statului modern al Spaniei – nepotul lor, Carol I de Spoania, fiind cel care a mutat curtea regală în noua capitală. De aici, Spania a construit, pe urmele marilor expediţii geografice ale sfârşitului medievalităţii, primul “imperiu în care Soarele nu apune niciodată” – pe care l-a pierdut însă, în confruntarea cu noile puteri industriale ale Europei, în special cu Anglia şi Franţa, cea din urmă reuşind, în vremea lui Napoleon, să ocupe pentru mai mulţi ani ţara de peste Pirinei.
Un aprig război de independenţă, purtat în 1814, a redat suveranitatea Spaniei, foarte curând după acesta, sub presiunea propriei armate, regele Ferdinand al VII-lea fiind obligat să dea ţării prima Constituţie. Urmaşa sa, regina Isabella a II-a, a cunoscut prima confruntare cu forţele republicane – confruntare care, o generaţie mai târziu, a luat forma Războiului Civil din anii 1936 – 1939, în decursul căruia Madridul a fost controlat până spre final de forţele republicane.
Sub dictatura generalului Franco, care a urmat, oraşul a căpătat aspectul unui puternic centru industrial, aspect pe care l-a “convertit” abia integrarea Spaniei în comunitatea europeană, din 1980.
Astăzi, Madrid este nu doar capitala celei de-a cincea ţări ca mărime a Uniunii Europene, ci şi capitala provinciei şi a comunităţii autonome omonime: un centru turistic construit în jurul unor obiective precum faimosul Muzeu Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Artă Regina Sofia (unde se află Guernica lui Pablo Picasso), Casón del Buen Retiro, Palatul Regal, Templo de Debod, Monasterio de las Descalzas Reales, Puerta del Sol, Parque de Retiro etc, rivalizat, în peninsulă, doar de Barcelona, a cărui atractivitate a sporit graţie vieţii de noapte din epoca post-franchistă.
Daca doresti ca referatul tau sa fie citit si cunoscut de foarte multi elevi il poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form-7 404 "Not Found"]