Matematica

Acela-i matematician pentru care egalitatea este evidentă ca "2 × 2 = 4". (W. Thompson – lord Kelvin)

Adevarul matematic, indiferent unde, la Paris sau la Toulouse, este unul si acelasi. (Blaise Pascal)

Arta de a rezolva probleme geometrice seamănă cu trucurile iluzioniştilor – uneori, chiar ştiind soluţia problemei, nu-i clar cum s-ar putea ajunge la ea. (I. D. Novikov)

Cu tremur de groază întorc faţa de funcţiile voastre nenorocite şi blestemate ce n-au derivate. (Ch. Hermite)

Dacă cineva vrea să determine cu un cuvânt laconic şi expresiv esenţa matematicii, acela trebuie să spună, că este o ştiinţă despre infinit. (Henri Poincaré)

Dacă numai aş avea teoremele! Atunci aş putea destul de uşor să găsesc demonstraţiile. (Berngard Riemann)

Dacă teorema aşa şi n-a putut fi demonstrată, atunci ea devine axiomă. (Euclid)

Dacă vorbeşti cu un matematician, poţi să n-ai concepţie despre matematică. Dar numaidecât trebuie să ai simţul umorului şi recunoaşterea nulităţii sale. (K. Dziewanowski)

Două linii paralele se întâlnesc la infinit – cred şi ele în aceasta. (S. E. Lec)

După ce a descoperit celebra sa teoremă, Pythagoras a sacrificat o sută de boi. De atunci, de fiecare dată, când se descoperă vreun adevăr nou, vitele cornute mari au palpitaţii. (Ludwig Björne)

Egalitatea nu exista decat in matematica. (Mihai Eminescu)

Este mai uşor să realizezi cvadratura cercului decât să-l amăgeşti pe un matematician. (Augustus de Morgan)

Este suficient să arăţi, că un lucru oarecare este imposibil, că îndată se va găsi matematicianul care-l va face. (W. W. Sawyer)

Eu n-am întâlnit niciodată vreun matematician care să nu apere, ca pe un simbol al credinţei, faptul că x2 + px + q este, absolut şi de netăgăduit, egal cu zero. Încercaţi, dacă doriţi, în calitate de experiment, să-i spuneţi unuia din aceşti domni, că pot, după părerea dumneavoastră, să existe cazuri când x2 + px + q nu este egal cu zero. Dar spunându-i acest lucru, îndepărtaţi-vă de el cât mai repede, căci, fără îndoială, el va încerca să sară la bătaie. (Edgar A. Poe)

Există zerouri cărora li se pare, că sunt elipse, şi în jurul lor se învârte toată lumea.(S. E. Lec)

Fiecare ştie ce este curba, până când nu va învăţa matematica atât, că se va încurca în nenumărate excepţii. (Felix Klein)

Geometria este arta de a judeca pe desene rău efectuate. (Niels H. Abel)

În ochii unui neiniţiat simbolurile matematice sunt ca stindardurile duşmanilor, care se înalţă deasupra unui bastion inexpugnabil. (Morris Kline)

Invatand matematica inveti sa gandesti. (Grigore Moisil)

Matematica este ştiinţa despre raporturile între formule, lipsite de oricare conţinut. (David Hilbert)

Matematica este ştiinţa manevrării cu regulile şi noţiunile născocite anume în acest scop. Este clar, că cel mai important rol aici are invenţia unor noţiuni noi. Rezerva teoremelor interesante ar fi epuizat repede în matematică, dacă ar fi fost nevoie să le formulăm numai cu ajutorul noţiunilor, conţinute în axiome. (E. P. Wigner)

Matematica este un joc care se joaca dupa anumite reguli simple cu semne fara inteles pe hartie. (David Hilbert)

Matematica poate să descopere o anumită ordine chiar şi în haos. (Stein)

Matematica pură este ştiinţa în care noi nu ştim despre ce vorbim şi nici dacă este adevărat ceia ce spunem. (Bertrand Russell)

Matematica reprezintă în sine o colecţie de rezultate, care pot fi aplicate la orice. (Bertrand Russell)

Matematica seamănă cu o moară: dacă veţi turna în ea boabe de grâu, veţi obţine făină, dar dacă veţi turna în ea tărâţe, tărâţe şi veţi obţine.(A. Huxley)

Matematicienii seamănă cu nişte îndrăgostiţi – este suficient să fiţi de acord cu cea mai simplă afirmaţie a unui matematician, că el va deduce din ea o consecinţă, cu care de asemenea, trebuie să fiţi de acord, iar din această consecinţă – o alta. (Fontenelle)

Nu sunt de acord cu matematica. Consider că suma de zerouri – e o cifră înfiorătoare. (S. E. Lec)

Numerele imaginare sunt un adăpost duhului divin, aproape îmbinarea existenţei cu inexistenţa. (Gottfried Leibniz)

O demonstraţie se numeşte strictă, dacă strictă o consideră majoritatea matematicienilor. (Morris Kline)

O glumă matematică reuşită este mai bună decât o duzină de lucrări mediocre; ea este, totodată şi cea mai bună matematică.(John E. Littlewood)

Pythagoras a sacrificat pe altarul lui Zeus o sută de boi şi acesta numai pentru un singur adevăr geometric. Dar dacă în zilele noastre am proceda în acelaşi fel, este puţin probabil că am putea găsi atâtea vite cornute pe întreg globul pământesc. M. V. Lomonosov()

Reputaţia unui matematician se bazează pe cantitatea de demonstraţii, pe care le-a inventat (cu alte cuvinte: lucrările deschizătorilor de căi întotdeauna au fost greoaie). (A. S. Bezikovici)

Se consideră, că 106 ani este timpul necesar, pentru a transforma maimuţa în doctor în ştiinţe. (John E. Littlewood)

Ştiinţele matematice, ştiinţele naturale şi ştiinţele umanitare pot fi numite, respectiv şi ştiinţe supranaturale, ştiinţe naturale şi ştiinţe nenaturale. (L. D. Landau)

Tot ce este gandire corecta este sau matematica sau susceptibila de matematizare. (Grigore Moisil)

Uşurinţa matematicii se bazează pe posibilitatea construcţiei sale logice, însă dificultatea, de care se sperie mulţi, – în imposibilitatea expunerii în alt mod. (Hugo Steinhaus)

Daca cunosti aforisme, retete culinare, legile lui Murphy, paradoxuri, proverbe le poti trimite prin formularul de mai jos, alegand categoria adecvata:
[contact-form 5 “Comunitate”]

(No Ratings Yet)

Lasa un raspuns

*