Moarte

Adu-ţi aminte că eşti muritor. (Phocylides)

Asta s-a facut, asta ramâne de facut, asta iarasi s-a facut pe jumatate: în timp ce omul este preocupat astfel, vine moartea si îl ia. (Mahabharata)

Batrânetea sta amenintatoare ca o tigroaica, bolile se napustesc asupra corpului ca niste dusmani, viata se scurge ca apa dintr-un ulcior spart; si totusi lumea savârseste fapte rele; iata ceva ciudat! (Bhartrhari)

Ca si cum cineva ar sta în drum si ar grai catre o caravana în trecere: “Si eu am sa va ajung din urma”;
tot astfel este sigur (pentru noi) drumul pe care au mers înaintea noastra parintii si stramosii nostri. Cum ar putea sa jeleasca cineva ca-l urmeaza, de vreme ce nu poate evitat? (Ramayana)

Când cineva aude ca s-a furat un lucru neînsemnat din casa vecinului, el pune o paza în locuinta sa proprie; asa se obisnuieste. Dar de ce nu se teme lumea de zeul mortii, care zilnic rapeste oameni când dintr-o casa când din alta? (Cilhana)

Ce orizonturi se deschid în faţa celui care, în sfârşit, s-a hotărât, în mod serios, să moară! (Milán Fűrst)

Ce trebuie facut mâine, fa azi; si ceea ce trebuie facut dupa-amiaza fa-o dimineata; caci moartea nu se uita daca ai terminat treaba sau nu. (Mahabharata)

Cei care sunt înmormântaţi aici grăiesc astfel către tineri şi bătrâni: “Ce sunteţi voi acum, asta am fost noi; ce suntem noi acum, asta veţi fi voi”. (Freidank)

Cei care sunt într-adevăr filozofi, se deprind cu gândul morţii, şi aceasta îi înspăimântă mai puţin decât pe ceilalţi oameni. (Plato)

Cel care aşteaptă moartea moare de două ori. (Bulwer Lytton)

Cel care i-ar învăţa pe oameni să moară, i-ar învăţa să trăiască. (Montaigne)

Cine stie daca zeii de sus vor adauga la totalul de azi, ziua de mâine! (Horatius)

Corpul îi este gârbovit, mersul sovaielnic, dintii au cazut vederea se stinge, surzenia creste…, ai sai nu (mai) dau atentie vorbelor sale, sotia nu-l (mai) asculta: Vai de omul care îmbatrâneste! Chiar si fiul sau se poarta dusmanos cu el! (Bhartrhari)

Fiecare clipă a vieţii este un pas către moarte. (Corneille)

Greşeşti, dacă crezi că numai pe mare limita dintre moarte şi viaţă este foarte redusă: în orice loc intervalul este deopotrivă de îngust. (Este adevărat că) moartea nu se arată pretutindeni atât de aproape: (dar) ea este pretutindeni (tot) atât de aproape. (Seneca)

Împresurat de-activităţi/ Ce nu pot aştepta/ uitasem că ar trebui/ Să mai şi mor. (Tadeusz Rózewicz)

Înainte de a ne fi pus la cale treburile, ne rapeste moartea. (Mahabharata)

Înca înainte ca (omul) sa-si fi luat plata pentru cele înfaptuite, în timp ce mai este ocupat cu ceea ce înca nu este facut si în timp ce-si cauta de treburi pe câmp, în piata sau acasa, vine moartea si-l ia. (Mahabharata)

Iute se apropie moartea de om; lui nu-i este dat nici un răgaz; ea îl doboară în mijlocul carierei, îl smulge în plină viaţă. Pregătit sau nu să meargă, el trebuie să stea înaintea Judecătorului său! (Schiller)

Moartea are gustul de ţărână iar spaima, gustul de venin. (José Gorostiza)

Moartea este un fenomen simplu in natura. Doar oamenii il fac inspaimantator. (Marin Preda)

Moartea, exilul si tot ce pare înfricosator sa-ti fie în fiecare zi înaintea ochilor; dar mai ales moartea;
si atunci nu vei (mai) avea niciodata gânduri neînsemnate, nici nu vei dori prea tare ceva. (Epictetus)

Moartea, exilul şi tot ce pare înfricoşător să-ţi fie în fiecare zi înaintea ochilor; dar mai ales moartea; şi atunci nu vei (mai) avea niciodată gânduri neînsemnate, nici nu vei dori prea tare ceva. (Epictetus)

Nimeni nu stie ce i se va întâmpla mâine cutaruia sau cutaruia; de aceea cel cu minte sa-si faca treburile înca azi. (Carngadharapaddati)

Nimeni sa nu judece pe cineva ca-i fericit, înainte de a-l vedea sfârsind bine; caci numai pe cel mort îl
poti lauda fara a gresi. (Dionysius)

Noaptea va trece, se vor ivi zorile frumoase, va rasari soarele si vor râde lotusii. Pe când se gândea astfel o albina într-o floare de lotus, o, ce nenorocire! un elefant calca pe ea. (Appaya Diksita)

Noi murim în fiecare zi, caci în fiecare zi (ni) se ia o parte a vietii; chiar când crestem, viata descreste. (Seneca)

Noi nu voim să trăim, nici să murim: ne stăpâneşte dezgustul de viaţă şi frica de moarte. (Seneca)

Nu este sigur în ce loc te asteapta moartea: de aceea asteapt-o tu pe ea în orice loc. (Seneca)

Nu există muritor care să fie sigur că va mai trăi a doua zi. (Euripides)

Nu te purta ca si cum ai avea de trait zece mii de ani. Moartea pluteste deasupra capului tau. Asadar, cât mai traiesti si pâna poti, fii om de bine. – sarcinile vietii morale sunt atât de mari si viata atât de scurta,
încât nu trebuie risipit timpul pe care-l avem la dispozitie. (Marcus – Aurelius)

Nu te purta ca şi cum ai avea de trăit zece mii de ani. Moartea pluteşte deasupra capului tău. Aşadar, cât mai trăieşti şi până poţi, fii om de bine. – sarcinile vieţii morale sunt atât de mari şi viaţa atât de scurtă, încât nu trebuie risipit timpul pe care-l avem la dispoziţie. (Marcus – Aurelius)

Pasul dintre timp şi veşnicie este scurt, dar teribil. (Scott)

Sa-ti închipui ca fiecare zi ce-ti rasare este ultima. (Horatius)

Toate sunt efemere, moarte demult. Unii mai sunt pomeniţi câtva timp, alţii au devenit legendari, alţii iarăşi au încetat de a mai exista şi-n legende. (Marcus Aurelius)

Trebuie să ne grăbim nu numai fiindcă ne apropiem tot mai mult de moarte, ci şi din pricină că putinţa de a înţelege şi de a urmări lucrurile încetează devreme. (Marcus Aurelius)

Un lucru îl putem vedea clar şi plastic numai dacă are umbre şi penumbre: moartea este umbra care dă plasticitate vieţii. (Lucian Blaga)

Daca cunosti aforisme, retete culinare, legile lui Murphy, paradoxuri, proverbe le poti trimite prin formularul de mai jos, alegand categoria adecvata:
[contact-form 5 “Comunitate”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*