Praga

Cunoscut şi ca "Oraşul celor o sută de clopotniţe", Praga – capitala de 1,2 milioane de locuitori a Cehiei, situată pe râul Vâltava – a fost locuit fără întrerupere încă din epoca bronzului, făcându-şi intrarea în istorie la jumătatea mileniului I aH, prin neamul celtic al boiomilor, neam de la care se trage şi numele principalei provincii cehe, Boemia, şi cu care, patru secole mai târziu, avea să ducă lupte aprige însuşi Burebista.

În primii ani ai erei noastre, când stăpânirea romană s-a apropiat de aceste ţinuturi, peste celţii boiomi s-au aşezat triburile marcomanice conduse de regele Maroboduus, care au ridicat aşezarea la rang de târg nefortificat. După migrarea marcomanilor spre Italia, în anul 568, Boemia şi viitoarea Pragă au ajuns în componenţa uniunii tribale vest-slave a cehilor, conduşi de legendara regină Libuše, care amenajează primele fortificaţii şi dau numele actual al aşezării: Praha/Praga, de la cuvântul ceh prah/pridvor.

Cetatea Pragăi a fost integral fortificată în anul 870, din necesitatea de a face faţă incursiunilor avare în regiune, aici mutându-şi reşedinţa regii cehi, începând cu Borivoj – şi tot aici petrecându-se creştinarea acestui popor vest-slav, prin misionarii Chiril şi Metodie, autorii alfabetului chirilic.

La începutul veacului X, când Boemia făcea parte ca regat autonom din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, întemeiat de Otto I, zona din jurul Castelului Praga s-a dezvoltat ca important centru comercial, în jurul căruia se vor ridica noi fortăreţe (printrecare Vysegrad, pe celălalt mal al Vâltavei), biserici şi mănăstiri, respectiv, noi aşezări fortificate, care vor fi ulterior înglobate în Praga. Cetatea de frunte a Boemiei va cunoaşte o remarcabilă dezvoltare sub împăratul Carol al IV-lea, fiu al principesei cehe Eliska Premyslovna şi a lui Jan de Luxembourg: ca rege ceh, acesta va fonda aici prima universitate a Europei Centrale şi Nordice (care îi poartă şi astăzi numele), iar după 1355, când este proclamat împărat al Imperiului Romano-German, va muta aici, pentru mai multe generaţii, capitala imperială.

La începutul secolului XV, Praga va fi locul de unde se va declanşa mişcarea de emancipare naţională europeană, care a îmbrăcat iniţial forma răscoalei husite (cu ecouri şi în Transilvania, prin ceea ce noi numim Răscoala de la Bobâlna), iar mai apoi forma Reformei. O nouă perioadă de înflorire va fi cunoscută la Praga sub domnia împăratului Rudolf al II-lea, care transformă oraşul în centrul cultural al Imperiului Romano-German – printre cei care s-au afirmat aici fiind celebrii astronomi Tycho Brahe şi Johann Kepler.

Tot la Praga se va declanşa, în 1618, Războiul de 30 de Ani, conflict militar cu puternice motivaţii politico-religioase, care a antrenat aproape toate formaţiunile statale scandinave şi central-europene, inclusiv Principatul Transilvaniei, conducând, după Pacea de la Westphalia, la un accentuat declin al Pragăi, care cedează primatul Vienei. Praga se va reface abia în a doua jumătate a secolului următor, iar în 1784, în timpul domniei împăratului Iosif al II-lea, înglobează patru aşezări urbane învecinate: Malá Strana, Nové Město, Staré Město şi Hradčany – pentru ca, în deceniile următoare, să devină treptat un puternic centru industrial.

În anul 1806, după desfiinţarea, de către Napoleon Bonaparte, a Imperiului Romano-German, Cehia şi implicit Praga rămâne în componenţa Imperiului Habsburgic, cunoscând toate avatarurile istoriei acestuia – pentru ca, în 1918, la prăbuşirea imperiului devenit, între timp, monarhie dualistă, să-şi proclame independenţa şi să formeze, împreună cu Slovacia vecină, statul modern al Cehoslovaciei, cu capitala la Praga.

După o convieţuire comună de 75 de ani, în care au cunoscut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial şi ocupaţiei sovietice, cele două naţiuni s-au separat, pe cale paşnică, în 1993, Praga rămânând capitala Republicii Cehe. Un an mai devreme, centrul istoric al oraşului fusese inclus pe lista UNESCO a siturilor de patrimoniu culturtal universal.

Daca doresti ca referatul tau sa fie citit si cunoscut de foarte multi elevi il poti trimite completand formularul de mai jos:

Error: Contact form not found.

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*