Zeii Olimpului

Zeus era stapan- el avea cerul albastru, pamantul roditor, fluviile, marile. Zeus si-a chemat fratii si le-a spus ca trebuie sa-si imparta puterea. Au impartit lumea in trei:
– cerul luminos
– fluviile, marile intinse cu toate vietuitoarele din ele si
– tot ce este sub pamant inclusiv Tartarul.
Au tras la sorti: Zeus si-a pastrat cerul, lui Hades i-aucazut la sorti tinuturile subterane, iar lui Poseidon apele. Fratii si-au impartit puterea, dar Zeus a ramas stapan. Zeus si-a chemat apoi surorile:
-Hestia a primit focul (care inseamna viata si nu are voie sa se stinga)
-Demetra- zeita holdeloe bogate si a livezilor cu rod. Pe Hera Zeus a hotarat sa o ia de sotie si i-a incredintat casatoria, familia si copilasii nou-nascuti. Zeus si Hera au facut o nunta mare.
Zeus considera ca sunt prea putini zei in Olimp si a hotarat sa mai faca si alti zei. Prima data a chemat-o la el pa Atena (fiica lui). Zeus i-a promis lui Metis- cea care l-a ajutat in lupta impotriva lui Cronos- ca o va lua de sotie si asa s-a si intamplat. Cand a venit vremea sa nasca Metis, Zeus s-a dus la Uranus si l-a intrebat ce o sa se intample.

Uranus i-a spus ca Metis ii va darui o fiica si un fiu care o sa-l rastoarne pe Zeus. Auzind acest lucru Zeus s-a dus acasa si a inghitit-o pe Metis. Timpul a trecut si a venit clipa cand Metis trebuia sa o nasca pe Atena iar Zeus simtea ca-l doare corpul tot mai tare. A poruncit sa vina Hefaistos (fiul lui si al Herei) care era mester priceput caruia Zeus i-a poruncit sa aduca o secure de arama cu tais bine ascutit. Zeus i-a poruncit lui Hefaistos sa-i crape capul cu securea sa vada de ce il doare. Hefaistos la inceput s-a impotrivit si vazand ca Zeus insista a facut intocmai. A lovit capul lui Zeus cu securea- cand s-a despicat capul a iesit din el o zeita mandra cu o platosa de aur, un coif pe cap si in mana dreapta o lance, iar in mana stanga un scut aparator. Pamantul s-a cutremurat si inclusiv Helios- Soarele (fiu a lui Hiperion) si-a oprit carul pentru a privi catre Olimp unde Zeus nastea pe Atena. Hefaistos a cerut-o imediat de sotie pe Atena dar zeita n-a primit si a jurat ca va ramane nemaritata. Zeus i-a spus ca se va numi Palas-Atena il va sfatui si va fi zeita intelepciunii, a cugetarilor adanci, a priceperii in munca sau batalii.

A chemat apoi Zeus alti trei feciori- doi erau facuti de Hera si unul era facut de Zeus cu o zeita din Arcadia.

Unul era Hefaistos- era schiop, avea picioarele sucite. Hera povestea ca l-a scapat din maini cand era mic, dar se spune ca Hera vazand cat era copilul de urat s-a rusinat si l-a aruncat in mare, dar Tetis ( sotia lui Ocean) l-a prins pe copil si l-a crescut intr-o pestera ce se afla sub mare. Cand a crescut baiatul s-a dus in Olimp unde Zeus se certa cu Hera si le-a spus sa vorbeasca mai incet. Zeus s-a suparat l-a luat de picior si l-a aruncat in Lemnos. Acolo si-a facut Hefaistos o fierarie si si-a luat si un ajutor pe piticul Chedalion. Asa a ajuns Hefaistos zeul mestesugului.

 

Celalalt fiu era Ares- frumos, inalt, zvelt dar cam putin la minte. Era tot timpul pus pe cearta si se batea pentru orice. II placea sa vada sangele curgand. Zeus l-a numit pe Ares zeul razboiului nedrept, savarsit fara chibzuiala.

Zeus insa nu era multumit de copii daruiti de Hera si a hotarat sa-si caute si alte sotii. Una  a fost Maia- zeita din Arcadia. Ea i l-a daruit pe Hermes- care era viclean si hot, mincinos, istet, bun de negot. Astfel Hermes a ajuns curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, calatoriilor pe mare si pe uscat, al nascocitorilor. Hermes se plangea ca el era cel mai oropsit dar era mereu langa tatal sau si se bucura de increderea lui.

Zeita noptii Leto- a fost alta sotie a lui Zeus. Uranus i-a spus Herei ca Zeus ii va iubi mai mult pe copii Letei decat pe ai sai. Atunci Hera a hotarat sa impiedice nasterea celor doi copii. A cerut ajutorul Gheei iar Gheea a ajutat-o. Gheea nu i-a dat voie Letei sa nasca in nici un coltisor de pamant.Hera trimisese si un balaur care o urmarea pe Leto si arunca flacari asupra ei. Leto s-a dus la Oracol si acesta i-a spus ca in mijlocul marii este o insula care nu e prinsa de pamant si unde Gheea nu are putere. S-a dus Leto pe insula Ortigia (insula de piatra). Hera a luat-o pe Ilitia- zeita nasterii si a ascuns-o intr-un nor, care-i intuneca vederea. Ea nu vedea Ortigia si nici pe Leto. Celorlalte zeite li s-a facut mila de Leto si s-au dus la Ilitia sa-i spuna sa o ajute pe Leto. Aceasta s-a prefacut in porumbita si a zburat pe insula.

Prima nascuta a fost Artemis cea casta, iar urmatorul a fost Apolo. Cum a mancat ambrozie si a baut nectar Apolo s-a facut un tanar foarte frumos-avea in jurul fruntii raze, stia sa cante. Zeus l-a numit- zeu al luminii soarelui si al cantarilor alese si a spus ca atunci cand el va intra in Olimp toti zeii sa se ridice in picioare in afara de Leto-mamasa si Hera. Pe Artemis a harazit-o sa fie apriga zeita a vanatoarei de dihanii

 

 

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*