Zeul Tifon

Zeita Gheea mai avea un fiu pe nume Tifon care era tot un gigant. Dar acest fiu avea o forta foarte mare (de zece ori mai mare decat a celorlalti ginganti impreuna).

Acest gigant ajungea cu capil pana la stele iar cu o mana ajungea pana la apus si cu cealalta pana la rasarit. Pamantul se cutremura atunci cand el mergea. Avea deasupra umerilor sute de capete de balaur din botul carora tasneau flacari. Corpul era acoperit de pene, din coapse ii tasneau gheme de serpi incolaciti.

Gheea l-a trimis pe Tifon sa se lupte cu zeii. Tifon s-a ridicat in Olimp iar zeii s-au infricosat foarte tare, au fugit in Egipt iar acolo s-au transformat in animale ca sa nu-i gaseasca Tifon.

Numai Zeus nu a fugit si chiar a inceput lupta cu gigantul Tifon pe care l-a lovit cu fulgere, tunete si cu securea mostenita de la Cronos. Zeus la infrant pe Tifon care a fugit in tara Siriei. Aici Zeus a inceput o lupta corp la corp cu gigantul dar serpii l-au inlantuit.

Gigantul i-a luat secera de diamant si i-a retezat lui Zeus muschii si nervii lasandu-l nepunticios. Apoi la azvarlit intr-o pestera iar muschii si nervii i-a invelit in pielea unui urs si i-a ascuns intr-un rau sub bolovani. Ceilalti zei tremurau de frica.

Primul care si-a revenit putin a fost Hermes fiul lui Zeus. El a gasit pestera unde se afla Zeus dar nu a reusit sa gaseasca nervii si muschii. Hermes s-a prefacut in cantaret si a inceput sa cante langa gigant din lira. I-a spus gigantului ca ar canta mult mai frumos daca ar avea coardele facute din nervii unui zeu.

Tifon a cazut in cursa intinsa de Hermes si a scos pielea de urs chiar pe malul raului.Hermes a smuls muschii si nervii si prefacandu-se in vultur a zburat la pestera unde era Zeus.I-a prins la loc nervii si muschii ce-i lipseau, iar Zeus s-a si ridicat.La un semn a lui Zeus din Olimp a venit un car de flacari aurii tras de doi cai inaripati.

Razboiul a reinceput. Zeus arunca cu traznete si fulgere verzi. Trupul lui Tifon era plin de sange. Astfel monstrul slabit, invins a fugit in Sicilia. Aici l-a prins Zeus si l-a trantit de pamant .Peste el a pus muntele Etna. Se zice ca fumul fierbinte care iese din munte este rasuflarea lui Tifon. Daca el se misca atunci Etna azvarle lava clocotita.

Zeii s-au pus pe petreceri dupa aceasta victorie a lui Zeus impotriva lui Tifon.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*