Să facem cunoștință cu Facebook și Twitter

    Fondat în februarie 2004, Facebook este un utilitar social care ajută oamenii să comunice mai eficient cu familia, prietenii sau colegii lor. Compania dezvoltă tehnologii care facilitează schimbul de informații prin intermediul Social Graph-ului. Orice persoană poate să își creeze un cont pe Facebook pentru a interacționa cu oamenii pe care îi cunosc într-un mediu de încredere.

Facebook a început ca un simplu proiect care avea numele de thefacebook14. Acesta a fostfondat de Mark Zuckerberg cu ajutorul financiar al lui Eduardo Saverin. Acest proiect s-a răspândit repede prin campusul Harvard-ului, iar, mai apoi, s-a extins și la Stanford și Yale.

Pentru a trece acest proiect la nivelul următor, Mark Zuckerberg a fost ajutat de către alți doi studenți de la Harvard, Dustin Moskovitz și Chris Hughes. Astfel încât, în august 2005, thefacebook a fost numit oficial Facebook, iar domeniul .com (facebook.com) a fost achiziționat la suma de 200.000 de dolari.

    O dată cu evoluția acestui site de socializare, s-au modificat și serviciile pe care le oferă. Facebook oferă utilizatorilor săi un serviciu complex de socializare, de informare și business. Pentru a avea acces, trebuie creat un cont, care conține informațiile relevante despre persoana respectivă, și eventual, fotografii.

    Twitter este o rețea socială gratuită și, totodată un serviciu de micro-blogging care permite utilizatorilor săi să trimită și să citească de la alți utilizatori așa numitele tweet-uri. Tweet-urile sunt  mesaje bazate pe text de până în 140 de caracatere, afișate pe pagina profilului autorului și livrate altor utilizatori, care s-au abonat la ele, prin intermediul following-ului. Expeditorii pot restricționa livrarea tweet-urilor doar către prietenii lor, sau pot, în mod implicit, să permită accesul deschis către acestea. Această rețea mai este denumită drept “real-time newspaper”, deoarece acolo sunt făcute publice informații în timp real, de către persoanele care au un cont.

    De la lansarea sa pe data de 21 martie 2006, Twitter a câștigat popularitate în întreaga lume. Primul tweet a fost dat de către Jack Dorsey, unul dintre fondatorii acestui site de micro-blogging din San Francisco.

Andreea Popescu, Vatra Dornei

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Articole din categoria internet:

Leave a Reply

*