Quilling – formele de bază

Prin Quilling trebuie să înţelem o varietate de tehnici utilizate pentru a crea elemente decorative, folosind forme rezultate din rularea sau modelarea unor fâşii de hârtie. Quilling-ul poate fi denumit şi filigran în hârtie.

Pentru a lucra cu această tehnică se foloseşte un instrument asemănător unui ac, căruia i se pot adăuga diferite capete, potrivite pentru diferite forme. Acest ac poate fi uşor înlocuit cu o scobitoare, un creion sau orice alt instrument cilindric. De asemenea, în lista de materiale necesare acestei tehnici trebuie incluse cartoane colorate, liniar, foarfecă de hârtie sau cutter şi, evident, lipici pentru hârtie.

Formele de bază utilizate în Quilling sunt cercul strâns, cercul liber, marchiza (sau ochiul), lacrima, inima deschisă, spirala liberă, spiralele conectate, spirala în V, spirala în S şi spirala în C. De asemenea, sunt deosebit de utile florile în franjuri şi clopotele. În continuare, vom învăţa să rulăm fiecare dintre aceste elemente, pentru a putea realiza diferite obiecte artizanale sau artistice.

   Cercul strâns se formează rulând o fâşie de hârtie pe un obiect cilindric, cât mai strâns. După ce suntem mulţumiţi de forma obţinută, vom lipi capătul fâşiei de corpul cercului.

 

 

 

 

    Cercul liber se realizează la fel ca şi cercul strâns, doar că, după rularea hârtiei, îl lăsăm să se deruleze până obţinem dimensiunea dorită. După aceea, capătul este lipit de margine.

 

 

 

Marchiza se realizează pornind de la un cerc strâns, înconjurat de un cerc liber. Forma obţinută se presează pe margine pentru a obţine un obiect asemănător cu cel din imaginea alăturată.

 

 

 

    Lacrima se construieşte la fel ca şi marchiza, cu singura diferenţă că presăm un singur capăt. trebuie să obţineţi o formă asemănătoare cu cea din fotografia de mai jos.

 

 

 

 

    Inima deschisă este o formă care se obţine dintr-o fâşie de hârtie îndoită la jumătate. Fiecare capăt al acesteia este apoi rulat înspre centru.
foto: inima deschisă

 

 

 

 

    Spirala liberă se realizează la fel ca un cerc liber, căruia îi lăsăm o codiţă de hârtie, fie dreaptă, fie curbată cu ajutorul unui creion sau al degetelor. Spiralele conectate se formează cu ajutorul mai multor spirale libere, ale căror capete sunt lipite. Ele sunt deosebit de utile pentru a creea rame sau margini.

 

 

 

    Spirala în V se realizează aproape la fel ca şi inima deschisă. Vom îndoi fâşia de hârtie la jumătate şi vom rula capele înspre exterior.
foto: spirala în V

 

 

 

 

    Spirala în S se obţine rulând un capetele hârtiei în direcţii opuse, aşa cum puteţi vedea în fotografia de mai jos.

 

 

 

 

 

    Spirala în C se formează rulând ambele capete ale fâşiei de hârtie înspre centru.

 

 

 

 

 

    Florile franjurate se obţin dintr-o fâşie de hârtie ale cărei margini le franjurăm, tăind cu foarfeca până aproape de margine. După ce am terminat, vom rula fâşia franjurată ca un cerc liber, iar apoi îi vom îndoi marginile către exterior. Trebuie să obţineţi o formă asemănătoare cu cea din fotografia alăturată. Pentru a forma mijlocul florii, puteţi lăsa o porţiune a hârtiei franjurate în centru sau puteţi lipi deasupra un cerc strâns.

 

 

 

Clopoţeii se construiesc pornind de la un cerc strâns, cu capătul lipit. Vom împinge cu degetul sau cu un creion mijlocul acestui cerc înspre exterior şi vom obţine o formă asemănătoare cu cea din imaginea de mai jos.
De obicei, înainte de a începe să construiţi un model folosind tehnica Quilling este recomandat să trasaţi conturul modelului dorit, folosind un creion subţire. Dimensiunea fâşiei de hârtie va constitui înălţimea modelului pe care îl veţi obţine. Ideal ar fi să vă tăiaţi hârtia la aproximativ 50 de milimetri. Lungimea trebuie adaptată în funcţie de cât de mare vreţi să aveţi modelul. Nu vă speriaţi o să aveţi nevoie de mai multă experienţă pentru a înţelege şi recunoaşte automat dimensiunea la care trebuie să vă tăiaţi fâşiile. Puteţi face exerciţii folosind coli de ziare sau orice alte hârtii pe care nu le folosiţi.
Atenţie! Tehnica Quilling presupune multă răbdare, aşa că nu vă lăsaţi descurajaţi.

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*