Formele
Aşa cum am discutat în lecţia anterioară, este foarte important să înţelegem care sunt paşii de la alegerea subiectului la realizarea efectivă a tabloului sau a desenului. Acest lucru presupune să înveţi să priveşti cu atenţie lucrurile din jurul tău şi să decizi care dintre acestea îţi dau sentimente mai puternice, care sunt mai frumoase sau mai importante. Crezi că există două flori exact la fel într-un buchet? Crezi că dacă ţi-ai pune colegii de clasă să aleagă cea mai frumoasă floare ar alege-o toţi pe aceeaşi? A ne alege cu grijă subiectul pe care vrem să îl desenăm este primul şi cel mai important pas pentru o pictură reuşită.
Următorul pas este să decidem cum o să trecem un obiect tridimensional pe un plan bidimensional. Schiţa de mai jos vă explică ce înseamnă tridimensionalitatea şi bidimensionalitatea.
În pictură, această trecere a lumii tridimensionale pe un plan bidimensional se numeşte transpunere. Atunci când privim lumea sau un subiect pe care ni l-am ales suntem copleşiţi de câte detalii vedem în el. Priviţi cu atenţie fotografia de mai jos.
Ea pare simplă la o primă vedere, dar dacă ne uităm mai cu atenţie observăm umbre, culori, detalii, reflexii…. o mulţime de elemente care par greu de desenat cu exactitate. La fel se întâmplă şi dacă doar vă uitaţi în jur la obiectele de pe biroul vostru sau dacă vă uitaţi afară la peisajul pe care îl vedeţi pe geam. Un desen reuşit nu înseamnă neapărat să realizăm toate detaliile pe care le vedem în model, ci să le desenăm corect pe cele mai importante.
Pentru un desen reuşit, orice obiect din lumea noastră poate fi simplificat şi redus la câteva forme geometrice care ne ajută să facem o schiţă de bază a tabloului. Acest forme sunt: pătratul, triunghiul, cercul, ovalul şi dreptunghiul.
De multe ori, o simplă combinaţie a acestor forme de bază poate să ne facă să ne gândim la un obiect anume. Acest proces prin care noi putem, prin forme simple, să transmitem ideea unui obiect complex se numeşte stilizare. Aveţi câteva exemple în imaginile de mai jos. Un dreptunghi sau un pătrat peste care punem un triunghiu roşu ne face să ne gândim la o casă. La fel, un cerc galben poate fi un soare, iar nişte ovale de culoare verde, copacii. Pare ca un desen pe care îl făceaţi când eraţi la grădiniţă, nu-i aşa?
În exemplul următor o să vă las să ghiciţi singuri care sunt fructele pe care le putem desena din simple cercuri divers colorate.
De ce este aşa de importantă această stilizare? Deoarece odată ce am simplificat un obiect, ne va fi mult mai uşor să vedem relaţiile dintre acesta şi obiectele din jurul său. Vom vedea cum trasând aceste simple forme geometrice vom reuşi să facem un contur corect după fotografia unei pisici.
LINK: Să desenăm o pisică
Astfel de simplificări reprezintă ceea ce pictorii numesc o schiţă de bază, care se face în creion sau cărbune, de obicei cu mâna liberă (adică fără să te ajuţi de liniar, compas sau orice alt obiect). În unele discipline, cum ar fi designul de obiecte sau arhitectura, schiţa se realizează numai folosindu-se instrumente de măsurare.
Execiţiu:
Încearcă să faci cât mai multe transpuneri simplificate ca în exemplele de mai sus. Foloseşte obiecte din jurul tău sau caută peisaje. Poţi lucra şi după fotografii, dar cel mai bine ar fi să faci schiţele după obiecte reale, pentru că fotografia, fiind deja încadrată îţi va influenţa mult modul de aranjare al obiectelor în pagină şi modul în care vei învăţa să priveşti.
Material trimis de Andreea Lazar, Cluj Napoca