Corneliu Zelea Codreanu

“As dori sa imi spuneti cate ceva despre Corneliu Zelea Codreanu. Multumesc!” Davis Acostachioaei, Scoala Generala nr. 2, clasa a VIII-a A, Loc. Husi

Corneliu Zelea Codreanu s-a nascut la 13 septembrie 1899, in capitala Moldovei, fiind primul fiu al invatatorului Ion Zelea Codreanu, luptator nationalist.
A urmat clasele primare la Husi, apoi intrerupe liceul in 1916, pentru a pleca voluntar pe front. In 1919 este student la Facultatea de Drept din Iasi, avandu-l ca profesor pe liderul politicianismului xenofob si antisemit A.C. Cuza.
In anul 1923 e co-fondatorul "Ligii Apararii National Crestine" (L.A.N.C.), impreuna cu A.C. Cuza si tatal sau.
La 23 martie 1923 este pentru prima oara arestat, fiind invinuit de agitatie nationalista, si aruncat dupa gratii. Eliberat dupa cateva luni, este din nou arestat, anchetat cu duritate, judecat si achitat. Corneliu Zelea Codreanu jura sa se razbune. O face finnd considerat implicat in asasinatul lui Manciu, prefectul de politie al Iasiului. Urmeaza un proces care incendiaza viata romaneasca a epocii, incheiat cu achitarea lui Codreanu.
Imediat dupa aceea, pleaca la studii la Berlin, Jena si Grenoble, unde incepe un doctorat in economia politica. La 24 iunie 1927, Codreanu infiinteaza Legiunea "Arhanghelul Mihail", care va deveni in 1931 "Garda de Fier".
Simtindu-se amenintat de cresterea popularitatii Miscarii Legionare, regele Carol al II-lea i-a inscenat lui Codreanu un proces, incheiat cu o condamnare de 10 ani inchisoare. Corneliu Zelea Codreanu este ucis (impreuna cu alti 13 fruntasi legionari), intr-o inscenare de evadare, in noaptea de 29-30 noiembrie 1938.

Daca ai o intrebare din domeniul istoriei o poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form 3 “Intrebari si raspunsuri”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*