De rasu…plansu. Perle bacalaureat 2012

A trecut si primul examen de bacalaureat: Limba si literatura romana, examen oral. Greu? Usor? Nu stiu…fiecare are propria versiune. In fine, toti sunt multumiti: au trecut.

Cu toate acestea, remarc si de aceasta data simtul umoristic al tinerilor elevi, un simt care, de cele mai multe ori este involuntar pentru ca reflecta capacitatea "autorului" de a intelege ca limba romana trebuie tratata cu respect … romana, roman, romanesc, Romania, o caracteristica binedefinita a cetateanului de pretutindeni din tara noastra, fie ca este ardelean, banatean,basarabean, moldovean, muntean, oltean … .

Iata cateva perle surprinse la bac-ul de anul acesta:

Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu.
Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia.
Latina clasică este o limbă moartă care nu se poate vorbi decât în scris. Iar după căderea Imperiului Roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară.
Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia, împreună cu umbra sa.
Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci.
Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele.

Asteptam si examenul scris.

Pana atunci "Multa Bafta!' si fiti foarte atenti la ce lasati in urma voastra!

Articol trimis de Andone Valeriu, clasa a VIII-a, Dorohoi

 

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.

Error: Contact form not found.

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*