Jurnal de calatorie – Bucovina (4)
Radauti e un frumos oras din Bucovina, in care istoria se imbina foarte bine cu traditiile si obiceiurile. Aici traiesc, deopotriva, romani, lipoveni si ucraineni, fiecare fiind mandri de originile lor. In acest oras bucovinean vei putea vizita Muzeul Etnografic, Manastirea Bogdana, Catedrala “Pogorarea Sfantului Duh” si Gradina Zoologica
Muzeul Etnografic peste doar cativa ani va implini un secol de cand dateaza, acesta luand nastere in anul 1920, din dorinta unor intelectuali ai vremii. In cadrul acestui muzeu vei putea admira diferite exponate care reprezinta maiestria mestesugurilor pe care, oamenii acestor locuri au deprins-o de-a lungul anilor. Vei putea vedea o parte din istoria traditiilor acestor meleaguri si simplitatea lucrurilor pe care le detineau locuitorii vremii.
Manastirea Bogdana strajuieste in aceasta parte a Bucovinei inca din secolul al XIV-lea, fiind o ctitorie a voievodului Bodgan. Desi nu este o aparitie la fel de impunatoare ca alte biserici bucovinene, aceasta a rezistat tuturor intemperiilor vremii. Daca ar putea vorbi, aceasta ar putea povesti cel mai bine istoria acestor locuri, dar din pacate, ea sta muta si asteapta ca turistul sa ii treaca pragul si sa se bucure de linistea pe care o va regasi intre zidurile ei groase.
Catedrala “Pogorarea Sfantului Duh” este o adevarata capodopera arhitecturala. Aceasta a fost realizata de catre Mihail Pankowski, care a incercat sa imbine stilul arhitectural neobizantin cu cel moldovenesc. Daca vei intra in interiorul ei vei putea admira picturile si candelabrele, care sunt de o frumusete rara.
Daca vei mai avea timp, vei putea trage o fuga si pe la gradina zoologica a oraslui, care se intinde pe o suprafara de 10 hectare. Aici vei putea vedea mai multe specii de animale, printre care lei, tigri, maimute, ursi, vulpi etc. Aceasta gradina nu este la fel de vestita ca altele din tara, dar merita vizitata.
Andreea Popescu, IASI
Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie, politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]