Traditie de martisor in Bucovina

    M-am nascut intr-o zona frumoasa a tarii, si anume Bucovina. Aici, traditiile sunt respectate cu sfintenie in fiecare an, unele avand radacine cunoscute, altele mai putin cunoscute, caci s-au pierdut de atatia ani. De exemplu, traditia de astazi este diferita de cea care este pastrata in toate zonele tarii, unde fetele primesc martisoare si flori de la baieti. Aici este exact invers, baietii primesc martisoare de la fete, urmand ca acestia sa le recompenseze cu o floare sau un buchet de ghiocei pe data de 8 martie. De ce este aceasta zi diferita decat in celelalta zone ale tarii, nimeni nu mai stie ce sa spuna.

    Martisoarele pe care le primesti sunt daruite din suflet, caci fiecare persoane care ti-l daruieste vrea ca si tu sa simti ca a venit primavara. Din toate acele simboluri prinse cu ata rosie si alba pe care baiatul le primeste de 1 martie, va purta cu mandrie doar unul prins cu un bold pe haina, in dreptul inimii, pana dupa data de 8 martie.

Paul Ivan, clasa a V-a, Radauti, jud. Suceava
 

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*