Ateneul Roman

In anul 1886, pe un teren apartinand familiei Vacarestilor, mai exact in Gradina Episcopiei, prin staruinta unor intelectuali (Constantin Esarcu, V.A. Urechia, dr. N. Kretzulescu) s-a pus piatra de temelie a Ateneului Roman, una din bijuteriile arhitectonice ale Romaniei. Cine nu a auzit de sloganul “Dati un leu pentru Ateneu”?

Planurile cladirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron sub indrumarea cunoscutului arhitect Charles Garnier, nimeni altul decat autorul Operei din Paris. Inaugurarea Ateneului a avut loc pe data de 14 februarie 1988. La intrarea principala se gasesc 6 coloane ionice, fiecare coloana avand 12 metri, fiind identice ca dimensiuni cu coloanele templului Erechteion de pe Acropole. Inaltimea cladirii este de 41 de metri.

Pe zidurile cupolei sunt sapate numele celor mai de seama carturari ai culturii noastre. Interiorul ne fascineaza prin cele patru scari in spirala imbracate in marmura de Carrera, sculpturile decorative realizate de maestri italieni si germani. De departe, sala de concerte este cea mai grandioasa, avand 600 de locuri la parter si 52 de loji. Deasupra lojiilor, de jur imprejur, se afla o fresca lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, fresca pictata de pictorul Costin Petrescu si care reprezinta 25 de scene reprezentative din istoria tarii noastre.

George Enescu, Maurice Ravel, David Oistrach, Richard Strauss, Yehudi Menuhin sunt doar cativa dintre marii compozitori care au concertat la Ateneul Roman. Aici isi are sediul Filarmonica “George Enescu”.

Brandusa Radoi, clasa a VIII-a, Bucuresti

(2 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*