Gange, fluviul sacru al hinduşilor

Cu o lungime totală de 2.511 kilometri, fluviul Gange – definitoriu, alături de Indus, pentru subcontinentul indian al Asiei – formează, între Himalaya şi Oceanul Indian, un bazin hidrografic, desemnat de geografi drept Câmpia Gangetică, în care, cu mai bine de şapte milenii în urmă, a înflorit una din cele mai mari şi mai originale civilizaţii pământene, a cărei cultură se păstrează şi astăzi în tradiţiile popoarelor din regiune.

Principalele izvoare ale acestui râu – pe care textele sacre hinduse, reunite în Rig-Veda, îl consideră a ţâşni din trupul divinităţii supreme Vishnu, personificându-l, totodată, prin zeiţa Ganga – se formează în gheţarii uriaşi din masivul Uttarakhad: de aici pornesc, spre sud-est, râurile Bhagirathi şi Alaknanda, din a căror unire ia naştere marele fluviu, pe ale cărui maluri locuiesc şi în prezent 8 la sută din locuitorii întregii planete.

De acolo, Gangele coboară prin lungile văi himalayene, spre marele oraş Haridwar, după care se revarsă în marea câmpie nord-indiană, primind ca afluenţi fluvii mai mici, precum Kosi, Gomti, Sone şi, deloc neglijabil, Yamuna, la a cărui confluenţă este aşezat oraşul modern Allahabad, străvechiul Prayang – astăzi, deopotrivă unul din cele mai importante centre religioase pentru musulmani şi hinduşi, şi o mare metropolă politică, industrială şi comercială – pentru a se vărsa, mai apoi, în câteva braţe, pe malurile cărora se situează alte mari oraşe indiene, cel mai însemnat dintre ele fiind metropola Calcutta (Kolkata, în pronunţia autohtonilor).

În această regiune de la frontiere modernă dintre India şi Bangladesh, situată cu doar câţiva metri peste nivelul mării, Gangele – mai exact, braţul său principal, Padma – se uneşte cu alte trei mari fluvii: Jamuna, Brahmaputra şi Mengha, după care se varsă, printr-o deltă impresionantă (vizibilă din spaţiul cosmic), în apele Oceanului Indian. Tot în delta Gangelui se situează şi capitala celui de-al doilea mare stat traversat de apele sale: Dhaka, metropola Bangladeshului.

Şi alte mari aglomerări urbane – precum Kanpur, Patna ori Varanasi/Benares, în care concentraţia de temple formează una din cele mai fascinante acropole sud-asiatice – s-au format şi dezvoltat pe cursul acestui fluviu, care joacă un rol covârşitor în credinţa şi modul de viaţă al locuitorilor regiunii, în special al celor de religie hindusă. Aceştia din urmă împărtăşesc convingerea că viaţa este neîmplinită dacă, măcar o dată în cursul ei, nu fac o baie ceremonială în Gange, ale cărui valuri poartă cu ele binecuvântările zeului suprem Vishnu –din acelaşi motiv, apa fluviului fiind păstrată în locuri sfinţite din fiecare casă hindu.

Acest obicei are, este adevărat, şi un efect secundar care a ajuns să-i îngrijoreze chiar şi pe cei mai fideli practicanţi ai săi: în pofida debitului său uriaş, Gangele este poluat de scalda rituală a milioane de oameni într-o singură zi, ca şi de dimensiunea gigantescă a festivalurilor inspirate din acelaşi obicei şi organizate cu mare frecvenţă de congregaţiile hinduse.

De un interes aparte pentru români este faptul că unul din statele care compun Republica Indiei şi sunt traversate de apele Gangelui, se numeşte Bihar – unul din cele mai populare temple din capitala sa Patna fiind cel închinat zeului Krishna. Trimiterile, poate simple coincidenţe, la Bihorul şi Crişul din Carpaţi, sunt cu atât mai ispititoare, cu cât una din populaţiile tradiţionale din Biharul indian se numesc „motsoi”.

Daca doresti ca referatul tau sa fie citit si cunoscut de foarte multi elevi il poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form 4 “Referate”]

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*