Planul Dawes

Stimata redactie Revista Zece Plus,

Ma numesc Ambrasu Marcel, am 12 ani si sunt pasionat de istorie, cu precadere de evenimentele istorice din timpul celor doua razboaie mondiale. As dori sa trimit cate un articol catre dumneavoastra pentru a va demonstra cat de mare este pasiunea mea. Va multumesc mult si ma bucur ca exista o revista a elevilor in care acestia isi pot promova pasiunile.

Planul Dawes

Dupa incheiea primului Razboi Mondial, pe 28 iunie 1919, la Paris a fost semnat Tratatul de la Versailles, tratat care se cerea -printre altele-asumarea de catre Germania a responsabilitatii declansarii razboiului si obligarea acesteia la despagubiri de razboi. Cu toate acestea Germania a refuzat sa se conformeze, drept pentru care spre sfârșitul lui 1922, întârzierile la plata despăgubirilor de către Germania erau foarte mari mari

In anul 1924 (16 august), a fost intocmit un plan care prevedea obligarea Germaniei la plata unor reparatii, despagubiri de razboi. Planul a fost intocmit de un grup de experti condus de Charles G. Dawes, de unde si denumirea de Planul Dawes. S-a stabilit ca in primul an platile sa inceapa de la un miliard de marci in aur si sa creasca pana in anul 1928 la 2,5 miliarde marci aur. Planul mai prevedea si reorganizarea Reichsbank-ului si un imprut strain initial de 800 de milioane marci pentru Germania.

Ulterior, dat fiind ca planul Dawes era foarte impovarator pentru populatia Germaniei, in 1929 s-a constituit un alt comitet de experti condus de avocatul americam Owen Young care a renegociat reparatiile de razboi. Acest nou plan, numit Planul Young, reducea valoarea datoriei Germaniei la 26.3 miliarde dolari platibila in 59 de ani si eliminarea controlului strain asupra Germaniei. Desi planul a intrat in vigoare anul urmator, acesta nu a putut fi adus la indeplinire, pe de o parte datorita recesiunii economice, iar pe de alta parte datorita ascensiunii la putere a partidului nazist condus de Adolf Hitler, care a respins toate obligatiile asumate, inclusiv cele prevazute prin Tratatul de la Versailles.

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*