Arachne

Legenda greaca spune ca in Lidia traia un vopsitor renumit pe nume Idmon din Colofon care avea o fiica foarte priceputa in ale tesatoriei. Asa de priceputa era, incat nu gasea un rival la sute de kilometri. De aceea a dorit sa se intreaca chiar cu cea care a inventat acest mestesug: zeita Athena, laudandu-se peste tot ca este cea mai buna.

Zeita Athena, o zeita inteleapta, a auzit de lauda Arachnei si s-a transformat intr-o femeie batrana, s-a dus ea acasa si a povatuit-o sa fie modesta, intrucat lipsa ei de modestie ar putea atrage mania zeilor. Arachne nu a ascultat-o, ba mai mult a jignit-o pe batrana cand a aflat cine este de fapt.

Atunci zeita Athena a raspuns provocarii si a inceput sa tese o scena de lupta reprezentand victoria ei asupra zeului Poseidon. Se stie ca in urma acestei victorii, cetatenii orasului Atena au decis ca acest oras sa poarte numele zeitei.

 

In schimb Arachne a tesut o panza infatisand scene amoroase ale zeilor. Zeita Athena  a ramas inmarmurita cand a vazut tesatura, un contrast intre bine si rau. Daca pe de o parte, a ramas impresionata de maiestria lui Arachne, pe de alta parte, s-a infuriat cand a vazut scenele surpinse pe panza, drept pentru care a rupt tesatura si a lovit-o pe Arachne.

Atunci Arachne dandu-si seama de raul pe care il facuse s-a rusinat foarte tare si s-a spanzurat. Fiindu-i mila de ea, zeita Athena a transformat-o in paianje, iar franghia intr-o panza. De atunci, pentru a-si ascunde rusinea paianjenul cauta numai locuri retrase in care isi tese panza. In traducere greaca Arachne inseamna paianjen

Adrian Mirescu, 12 ani

 

 

 

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*