Calatoria lui Zeus pe pamant

Zeus le-a spus omenilor sa ridice temple mari si le-a trimis o porumbita care asezandu-se pe un stejar le-a spus oamenilor sa-si faca acolo un oracol. Vantul trimis de Zeus va sufla prin frunze si le va spune poruncile lui Zeus. Oamenii au ascultat poruncile lui Zeus. Au ridicat temple si au facut apoi serbari numite apoi olimpiade. A venit Hermes si i-a spus lui Zeus ca oamenii pun cateodata la indoiala intelepciunea zeilor si uneori chiar rad de ei.

Zeus si-a preschimbat mantia in haina de om sarac, sceptrul l-a schimbat in toiag dar sub haina avea ascuns fulgerul. Si asa a pornit Zeus calatoria lui in lume.

Prima oprire a fost la Arcadia. Acolo s-a dus la palataul regelui Licaon si le-a spus tuturor sa aiba grija ca poate este vreun zeu. Regele a hotarat sa-l testeze si a vrut sa- dea mancare facuta dintr-un rob ucis. Zeus si-a dat seama a scos fulgerul si l-a lovit. Palatul a fost ars si regele Licaon s-a prefacut in lup.

A ajuns Zeus apoi in Frigia insotit de Hermes. Acolo s-au oprit intr-un sat si au ajuns langa o locuinta aratoasa. A batut la usa si a cerut gazduire in numele lui Zeus din Olimp. Nu au fost auziti si au mers mai departe. Au ajuns apoi la o alta casa unde o femeie mulgea lapte.

Zeus a cerut si aici gazduire iar gospodina nefiind atenta a varsat laptele si le-a spus sa-si caute o alta casa. N-au gasit niciunde adapost si hrana desi l-au cerut in numele lui Zeus. Pregatindu-se sa-si faca un culcus intr-o capita de fan au vazut o coliba foarte saraca. Hermes a batut la usa. Usa a fost deschisa de Filemon si Baucis, doi batranei care erau impreuna de saizeci-saptezeci de ani. Chiar daca erau sarci si-au gasit multumirea in dragostea ce ii lega. I-au poftit in casa pe Zeus si Hermes, apoi au pregatit masa.

Filemon chiar le-a spalat drumetilor picioarele. Numai stiau oamenii ce sa faca ca sa le fie calatorilor bine. Filemon turna vin neincetat dar vasul de lut ramanea plin. Zeus le-a dat astfel un semn ca este un olimpian. Zeus le-a spus ca vecinii lor nu au vrut sa-i ospateze si prin urmare vor fi pedepsiti. Ei vor fi salvati dar vor trebui sa mearga pe muntele din apropiere. Cand au ajuns in varful muntelui Filemon s-a uitat in urma si a vazut ca tot satul fusese acoperit de un lac negru. Casa batranilor era pe o insula si fusese transformata intr-un templu de marmura inconjurat de gradini pline de flori si rodii. Atunci Zeus le-a spus batranilor ca le indeplini orice dorinta.Filemon a spus ca singura dorinta este sa moara in aceeasi clipa amandoi.

Asa s-a si intamplat: dupa multi ani cand batranii nici nu mai vedeau s-au transformat in doi pomi- Filemon in stejar puternic si Baucis in tei subtire.

articol trimis de Naomi Piloca, clasa a IV-a, Beius

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*