Zeita Vesta

Zeita Vesta este cunoscuta in mitologia greaca ca zeita focului sacru si a caminului familial. Ea este infatisata intotdeuna ca purtand o rochie lunga, capul fiind acoperit de un voal. Ea a fost singura zeita care nu a parasit Olimpul si nici nu s-a implicat in intrigele si razboaiele din Olimp, sau dintre olimpieni si muritori.

Era foarte apreciata pentru bunatatea si frumusetea ei, fiind des curtata de zeii Olimpului. Chiar Zeus insusi a cerut-o de sotie, dar a fost refuzat.  Legenda spune ca, odata, la o petrecere in Olimp, organizata de zei, tanarul zeu Priapus, aflat sub stapanirea alcoolului, a vrut sa o agreseze pe zeita Vesta in timp ce aceasta dormea. Dar, in acel moment, un magar a inceput sa zbiere asa de tare, incat Vesta s-a trezit, iar ceilalti zei l-au pus pe fuga pe Priapus. 

De altfel, asupra zeitei Vesta nu au avut nici-un efect nici sagetile lui Eros si nici vrajile de dragoste ale Afroditei. Ea a preferat sa raman singura si sa ajute oamenii. Zeus, i-a incredinta spre pastrare focul sacru al Oimpului, misiune pe care Vesta a dus-o la indeplinire.

Se spune ca, grecii care plecau in alte tari, se intorceau in tara cu cate o flacara aprinsa, care amintea de zeita Vesta, un simbol al pacii, bucuriei si protectiei.

Legenda trimisa de Robert Serban, clasa a VI-a, Urziceni

 

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*