Expeditia argonautilor

In orasul Iolco traiau odata doi fii ai lui Poseidon: Eson si Pelias. Eson era rege, dar Pelias a reusit si i-a luat tronul fratelui sau dandu-i acestuia o coliba din frunze.

Eson avea un fiu care putea sa-i cera tronul lui Pleias asa ca acesta din urma s-a gandit sa-i omoarea fiul. Auzind acest lucru Eson a dat sfoara in tara cum ca i-ar fi murit fiul, a aprins chiar si un rug pe care a ars un iepure, iar pe fiul sau l-a trimis in muntii Pelion la centaurul Hiron si l-a rugat sa-i creasca feciorul.Acest centaur il crestea si pe Asclepio-feciorul lui Apolo si pe Castor si Polux si tot la el vor creste Ahile, Ulise si altii.

Copilul a crescut si a ajuns un flacau neinfricat, dar pentru ca nu avea nume, centaurul Hiron il striga fiul lui Eson adica Iason.

Cand a implinit cam douazeci de ani Iason a vrut sa se intoarca acasa. A ajuns pana la raul care inconjura cetatea si cand a vrut sa-l treaca o batranica i-a cerut ajutorul. Iason a trecut-o si pe ea raul, iar cand au ajuns pe malul celalalt batrana s-a transformat in Hera sotia lui Zeus si i-a spus lui Iason ca pentru ca a ajutat-o o sa-l ocroteasca mereu si in orice lupta va birui.

Baiatul a ajuns in orasul Iolco unde lumea se pregatea de o sarbatoare. Oamenii l-au inconjurat imediat crezand ca vreun zeu.

Era frumos flacaul si pentru ca traise in munti nu se tunsese niciodata, iar pletele ii curgeau pe umeri si trupu-i era acoperit de o panza, iar pe deasupra purta o blana de pantera.

In schimb in picioare ramasese numai cu o sanda cealalta o pierduse in rau. In acest timp venea spre templu si regele Pelias care l-a vazut pe flacau si s-a speriat. Un oracol ii spusese sa se fereasca de un tanar care va fi incaltat numai cu o sanda pentru ca acesta il va razbuna pe Eson.

Iason i-a spus ca a venit sa-i ceara sceptrul parintelui sau, dar Pelias a zis ca daca va merge sa aduca lana de aur care se afla in stapanirea regelui Eete la intoarcere ii va ceda tronul. Regele voia sa-l trimita la moarte pe Iason.dar Iason a fost de acord cu aceasta conditie.

Iason a spus ca va pleca in calatoria pre capatul pamantului si a intrebat cine vrea sa-l insoteasca. S-au strans multi eroi printre care Heracle, Castor si Polux, cei doi veri ai lor Linceu si Idas, Tezeu,regele Piriton, Meleagru, Orfeu, Peleu, Admet, Neleu, cei doi fii ai lui Boreu-vantul de miazanoapte-Calais si Zetes care aveau pe umeri aripi.

Pentru aceasta calatorie eroii aveau nevoie de o corabie mare. S-au pus pe lucru si in curand corabia a fost gata si i-au dat numele Argo.

Zeita Atena i-a sfatuit tot timpul si le-a dat o crenguta din stejarul cel sfant al lui Zeus care vorbea cu oamenii si le facea prorociri. Argonautii au pus crenguta la prora. Cand sa-si aleaga capetenia unii s-au uitat spre Heracle, dar acesta a refuzat spunand ca este sclavul lui Euristeu, iar zeita Hera ii era dusman mai bine sa-l aleaga pe Iason care era protejat de zeita. Toti au fost de acord cu aceasta propunere.

Argonautii au ajuns pe insula Lemnos unde erau numai femei. Acestea i-au intapinat pe oaspeti cu flori, le-au intins mese pline, le-au cantat cantece si i-au rugat sa se casatoreasca cu ele ,iar regina din Lemnos ii oferea lui Iason tronul daca primea sa-i fie sot.

Dar Heracle le-a adus aminte de ce au plecat pe mare iar argonautii au rasturnat mesele si au plecat lasand ispitele deoparte.

Au ajuns apoi pe insula Cizic si aici au trebuit sa lupte cu niste uriasi ce aveau cate sase brate, dar Heracle a intins arcul si a tras in ei sageti otravite in sangele hidrei din Lerna. Cei care au scapat au luptat cu Iason si ceilalti eroi.

Argonautii au trecut printr-o tara numita Misia. Aici un argonaut Hilas a fost indragit de o nimfa, iar aceasta s-a prefacut in caprioara si argonautul a urmarit-o pana a ajuns la un izvor de unde a vrut sa bea apa, dar nimfa l-a tras inauntru si a apus stapanire pe el, dar Hilas a apucat sa strige. Hercule si Polifeu l-au auzit si au plecat in cautarea lui.

Au trecut apoi prin tara bebricilor unde era rege Amic un fiu al lui Poseidon care i-a provocat la lupta, dar pana la urma argonautii au invins.

Au ajuns apoi intr-un oras unde rege era Fineu care avea darul profetiei. Numai ca, Fineu era pedepsit de zei, care i-au trimis niste harpii-zeite cu chip de fete, trup de pasari, gheare de leu, cozi de sarpe care-i rapeau manacarea.

Atunci Calais si Zetes le-au invins pe harpii si le-au facut sa le promita ca-i vor da pace lui Fineu. Drept multumire Fineu le-a spu ca la intrarea Marii Negre se aflau niste stanci care se cheama Simplegade. Ele se misca si se ciocnesc si nici un vas nu poate trece dar ca sa reuseasca sa trimita un porumbel inainte.

Daca porumbelul iese teafar atunci si Argo poate sa treaca iar daca porumbelul nu trece si Argo trebuie sa stea. Argo a reusit astfel sa treaca printre stanci. Argonautii au poposit pe o insula unde ajunsesera pasarile simfaliene gonite de Heracle si s-au luptat si ei cu ele.

Astfel au ajuns in tara lui Eete,au ancorat corabia si au gasit o poiana unde au poposit. Eete era fiul zeului Helios (zeul Soare).

Argonautii au spus ca au venit dupa lana de aur, dar Eete s-a gandit sa-i atraga intr-o cursa. El a deschis portile unei gradini mari si i-a invitat pe argonauti la masa spunand ca dupa ce vor petrece noua zile vor vorbi de treburi. Argonautii s-au pus la masa si au inceput sa bea si sa manance.

Vazand acestea zeita Hera s-a dus la Afrodita sa o roage sa-l trimita pe Eros in gradina unde erau la masa argonautii impreuna cu regele Eete sotia si fiica acestuia. Eros trebuia sa traga o sageata in inima Medeei (fiica lui Eete) si sa-i atate o patima mare pentru Iason.

Eros a dat fuga in gradina si a lovit-o pe Medea si aceasta s-a jurat ca o sa-l ajute pe Iason sa ia lana cu firele de aur. Regele Eete i-a spus lui Iason ca-i va da lana daca-i va demonstra ca este odrasla olimpiana facand o anumita slujba.

Regele avea in curte doi tauri care aveau picioarele de arama si varsau foc pe anri si mai avea un plug nemaivazut facut din fier si din arama. Iason trebuia sa inhame acesti tauri la plugul greu si sa se duca pe un camp dincolo de raul Fasis si sa are campul;apoi trebuia sa semene colti negri de balaur din care sa rasara o ceata mare de razboinici ca care sa se lupte Iason si pe care sa-i invinga pana la unul.Medeea s-a dus pe corabie la Iason si i-a spus ca va face vraji ca sa-l ajute daca el jura ca o va face regina in Iolco, iar Iason i-a promis acet lucru dar ele era cu gandul la avutie.Medeea i-a adus lui Iason o alifie fermacata cu care daca se ungea devenea foarte puternic,mai tare chiar decat Heracle pentru o zi.Alifia era facuta dintr-o planta care crestea din sangele lui Prometeu.

Iason s-a uns cu alifia si a pornit spre locul unde se aflau taurii- i-a prins de coarne i-a inhamat la plug, a arat campul , a semanat coltii din colti au rasarit uriasii.Iason a luat o stanca si a aruncat-o spre uriasi care au crezut ca e de aur si au inceput sa se lupte pentru ea omorandu-se unul pe altul.Regele vazand acest lucru a fugit la sfetnicii sai si i-a intrebat ce sa faca.Acestia i-au spus ca vor strange oastea si-i vor ataca pe argonauti cand acestia vor dormi.Medeea insa a aflat ce a planuit tatal sau si a facut o vraja prin care i-a adormit apoi a plecat spre Argo avand de mana pe fratele ei Absirt.Medeea i-a aratat drumul spre locul unde se afla lana cu fire de aur pazita de un balaur.Iason venise insotit de Orfeu si acesta a inceput sa cante dulce iar monstrul s-a lasat moale pe pamant.Medeea a aruncat asupra lui un suc vrajit, sucul l-a adormit pe monstru si Iason si argonautii au luat lana din copac si au pornit-o spre corabie.Medeea s-a urcat si ea pe corabie luandu-l si pe Absirt.

Regele Eete s-a trezit si a poruncit sa plece corabii in cautarea Medeei si a lui Absirt.Medeea s-a ascuns in fundul barcii si a sfartecat in bucatele pe micutul Asirt apoi l-a aruncat in mare. Vazand acest lucru argonautii erau gata sa o azvarle si pe Medeea in mare dar Iason s-a rugat de ei s-o ierte. A venit apoi o furtuna mare iar crenguta le-a spus  argonautilor sa plece in marea Tireniana unde traia vrajitoarea Circe ca sa-i purifice de moartea micului Absirt.
Au ajuns pana la urma in Iolco; corabia au inchinat-o zeului Poseidon, lana au dat-o lui Pelias iar Iason a cerut tonul parintelui sau Eson. Cat au fost si argonautii acolo regele l-a dus cu vorba pe Iason si cand acestia au plecat a strans oastea si la gonit pe Iason din Iolco. Medeea s-a dus la fiicele lui Pelias si le-a spus acestora ca s-a certat cu Iason si intr-o zi le-a spus ca poata sa intinereasca pe oricine. A luat atunci un berbec batran l-a taiat, l-a bagat intr-un cazan cu apa clocotita a spus cateva vraji si iata din cazan a iesit un miel tanar. Fetele au rugat-o atunci sa-l intinereasca si pe tatal lor.Medeea le-a spus ca trebuie sa-l taie in opt bucati si cu capul noua.Fetele au facut intocmai si cand l-au bagat in apa clocotita Medeea le-a spus ca ea doar la razbunat pe Iason si ca tatal lor va ramane mort.

Totusi Iason nu a urcat pe tron deoarecea puterea a fost trecuta in mana unui fiu a lui Pelias pe nume Adraste.Iason a fugit la Creon regele din Corint.Regele ii datuise lui Iason un palat iar Medeea ii daruise doi copii.Dragostea lui Iason pentru sotia lui incepea sa se stinga si vazand ca regele Eete inca traieste s-a gandit sa se insoare cu Glauca fata lui Creon si astfel sa ajunga sa fie rege in Corint.Afland acest lucru, Medeea s-a dus la Glauca prefacandu-se ca nu-i pasa ca Iason a parasit-o si i-a daruit acesteia o haina drept cadou de nunta.Dar cum a imbracat-o Glauca a luat foc iar strigatele ei l-au adus pe Creon dar au ajuns sa fie arsi amandoi.Vrajitoarea si-a omorat copii si a fugit in Atena ca sa se casatoreasca cu regle Egeu.Dar acesta auzind ca vrea sa-i omoarea fiul -Tezeu  a izgonit-o. Medeea s-a intors si s-a impacat cu tatal sau.

articol trimis de Naomi Piloca, clasa a IV-a, Beius

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*