Razboiul troian

Zeus afland ca mai multi zei au vrut sa se razvrateasca in Olimp i-a pedepsit. Cei mai aspru pedepsiti au fost Apolo si Poseidon care vor trudi sa inalte zidurile Troiei.

Fiul lui Laomedon, Priam, a luat locul tatalui sau pe tronul Troiei si s-a casatorit cu Hecuba care i-a daruit 50 de fii si un numar mare de copile. Insa, cand era insarcinata cu unul dintre fii Hecuba a avut un vis cum ca nu se nastea un copil ci o torta aprinsa care ajungea sa mistuie tot orasul.

Afland acest lucru  Priam cand s-a nacsut copilul l-a dus pe o stanca sperand ca fiarele padurii ii vor veni de hac si a dat aceasta sarcina unui pastor. Peste patru-cinci zile trecand pe acolo pastorul l-a gasit pe copil sugand de la o ursoaica, iar pastorul l-a luat acasa si la crescut.Cand a crescut copilul a ajuns sa fie pastor la tatal lui Priam.

Priam a organizat petreceri,jocuri si intreceri iar premiu era un taur la care tinea Alexandru (asa il chema pe copil) foarte mult. Afland acest lucru Alexandru a decis sa participe si el la intreceri si a castigat.Priam si Hecuba l-au intrebat de unde este si din vorba in vorba au aflat ca este fiul lor si i-au dat numele Paris (care inseamna ruda de aproape, regasita).

Zeita Tetis se cununa cu regele Peleu si toti zeii petreceau doar zeita Eris care proteja discordia, cearta, barfa nu fusese poftita la petrecere si se gandea cum sa le strice cheful. A zburat pana in tara hesperida, a luat un mar (cel mai frumos) a scris pe el "celei mai frumoase"apoi la aruncat in mijlocul zeitelor.

A inceput cearta intre zeite cum ca fiecare ar fi posesoarea acelui mar si l-au intrebat pe Zeus care e cea mai frumoasa. Zeus ca sa nu le supere pe nici una le-a trimis la Paris- sa aleaga el. Fiecare dintre zeite ia fagaduit cate o rasplata daca voinicul le-o alege.

Hera i-a spus ca-l va face rege in toata Asia, Palas-Atena- ca va fi invingator in lupte si inteleptiar Afrodita- ca-l va face fericit dandu-i de soata pe regina Elena fiica lui Zeus si a Ledei.

Paris a acceptat oferta Afroditei care i-a spus sa plece in Sparta si s-o rapeasca pe Elena de la regele Menelau. Paris a pornit spre Sparta impreuna cu Enea, iar regele Menelau a lasat-o pe Elena sa se ocupe de ei. Dar cum a plecat Menelau, Afrodita a venit impreuna cu Eros care a tintit-o pe Elena direct in inima. Elena s-a urcat pe corabia lui Paris si au plecat amandoi spre Troia.

Menelau sfatuit de Hera a plecat sa se inteleaga cu fratele lui Agamemnon. Ei au hotarat sa porneasca un razboi impotriva Troiei dar inainte de razboi sa incerce sa se impace. Priam l-a intrebat pe Paris dar acesta nu a fost de acord sa le-o dea pe Elena si a zis ca mai bine incepe razboiul.

Astfel a inceput razboiul. Menelau si Agamemnon trimiteau soli chemand regi in oastea lor. Profetul Calha i-a spus lui Agamemnon ca vor invinge in lupta daca va fi alaturi de ei si Ahile fiul frumoasei Tetis. Aceasta stia ca sfarsitul lui Ahile va fi in razboiul Troiei se de aceea l-a calit de mic ca nici o arma sa nu-l patrunda- s-a dus in Hades in Infern si l-a scaldat in Stix (raul de acolo) l-a tinut de calcaiul stang care a ramas necalit si astfel fiul zeitei nu putea fi ranit decat daca era lovit in acel loc. A fost si el dat cetaurului Hiron care l-a invatat mestesugul armelor. Agamemnon il trimise pe Ulise sa-l caute si sa-l cheme in lupta pe Ahile.

Au plecat sa lupte 1186 de corabii si peste 100000 de oameni inarmati si care au ajuns pe tarmurile Troiei.

In intimpinarea lor a venit Hector cel mai puternic fiu a lui Priam. Si a inceput lupta, dar pana la urma ostenii regelui troian s-au retras in cetate. Luptele sangeroase au durat noua ani.In anul al zecelea tabara lui Agamemnon a fost cuprinsa de ciuma.

Zilnic mureau sute de osteni. Ca sa scape de molima Hriseis fiica robita a lui Hrises trebuia sa fie redata tatalui sau. Ahile s-a dus la Agamemnon si i-a cerut sa-i dea fata lui Hrises, dar acesta a zis ca face acest lucru daca Ahile ii va da roaba lui cea iubita pe Briseis.

Cand s-a pornit din nou lupta si singurul care putea sa-i ajute era Ahile, Agamemnon i-a trimis-o inapoi pe Briseis dar Ahile nu a acceptat. Cand Hector a ajuns in tabara lui Agamemnon s-a ridicat Patrocle care imbracat ca si Ahile a pornit la lupta insa a cazut rapus de Hector. Ahile auzind aceasta s-a suparat foarte tare, iar mama lui zeita Tetis s-a dus la Hefaistos care i-a si facut un scut lui Ahile, o platosa, doua pulpane care sa-i apere picioarele.

Ahile a primit armele si s-a impacat cu Agamemnon apoi a pornit la lupta. Dintre troieni mai ramasese Hector care voia sa se lupte cu Ahile. Hector a fost invins de Ahile si acesta a tarat trupul lui Hector legat de carul sau.

Priam ocrotit de Hermes s-a dus la Ahile a intrat in cort , i-a imbratisat genunchii si l-a rugat sa-i dea trupul lui Hector. Ahile accepta si le mai da si un ragaz de 12 zile sa aiba timp sa-i faca slujbele de inmormantare.

Apoi a inceput iar razboiul. In ajutorul Troiei venise si ostirea de amazoane conduse de Pentesileea dar aceasta a fost infranta de Ahile. Ahile s-a luptat si cu regele Memnon. Vazandu-l Paris pe Ahile a pu mana pe arc, a pus o sageata si l-a tintit pe Ahile, iar zeul Apolo a indreptat sageata spre calcaiul lui Ahile.

Filoctet stapanea arcul lui Heracle cu sagetile inmuiate in sangele Hidrei si cu acest arc a ucis multi troieni, iar printre ei l-a nimerit si pe fiul lui Priam, Paris.

Ulise imbracat in cersetor intrase in Troia si a furat statuia Palas-Atenei. Ulise le-a propus atunci sa construiasca un cal de lemn care sa fie atat de mare incat sa intre 50 de osteni bine inarmati, iar Agamemnon cu grosul ostilor s-a facut ca pleaca dar ei de fapt si-au tras ostile langa insula Tenedos.

Troienii chiar au crezut ca au plecat grecii si bucurosi au alergat la tarm dar acolo era calul de lemn. Au luat calul si l-au dus in cetatea Troiei. In toiul noptii Ulise si ceilalti au iesit din calul de lemn si au dat foc orasului. S-a intors si flota care a patruns in oras.Troienii dormeau si au fost trecuti prin foc si sabii.

Razboiul troian se ispravise. Troia a fost arsa pana la temelii.

 

 

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*