Stelele

Stelele pot fi de mai multe tipuri . Aparitia si stingerea lor se masoara in milioane de ani . Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani, si dupa parerea astronomilor , mai are de trait inca pana sa inceapa sa moara.

Soarele este o stea singulara , dar exista stele duble , formate din doua stele ce se  invart una in jurul celeilalte . Exista si stele triple sau multiple .

Cele mai mari stele se numesc super – uriase . De exemplu , diametrul Antares – ului este de 330 de ori mai mare decat diametrul Sorelui . Super – uriasele au densitati foarte reduse .Urmeaza , ca ordine de marime , stelele uriase , care au diametrul de 10 sau 100 de ori mai mare decat cel a Soarelui .

Si acestea au densitati reduse , dar nu ca super – uriasele . Majoritatea stelelor  vizibile sunt de categorie mijlocie , cum este si Soarele . aestea se mai numesc stele de serie principala . Marimea lor poate fi de zece ori mai mare sau mai mica decat cea a Soarelui.

Cele mai mici stele din seria principala sunt piticii rosii . Piticii albi , care  reprezinta a doua categorie a stelelor mici , nu mai fac parte din seria principala . Acestia sunt de marimea Pamantului si au lumini foarte palide . Densitatea lor extrem de mare – de la 100000 la 20 milioane de ori mai dese dacat apa . Astronoimii sunt de parere ca numarul lor poate atinge 5 milioane numai in Calea Lactee . S-au identificat pana in prezent doar cateva sute dintre acestia .

Fiecare stea isi incepe viata ca un nor de praf si hidrogen . Exista un numar foarte mare de astfel de nori in Univers . Formarea unei stele incepe , cand , dintr-o oare cauza ( nu se stie exact care ) , acest nor incepe sa se contracte datorita gravitatiei  .

In timp ce norul se contracta , incepe sa se invarta in centrul lui si se incalzeste . Cand temperatura nucleului central se incalzeste suficient – vorbim de ordinul milioanelor e grade – , iau nastere reactii nucleare .

Noua stea este inconjurata cu ramasitile de gaze si praf . In cazul Soarelui , din aceste ramasite s – au format planetele . Este aproape sigur ca si in jurul altor stele s – au format planete pe care s-ar putea sa existe o oarecare forma de viata . Aceasta in sine reprezinta o posibilitate extraordinara  .

Supernovele stralucesc o vreme de miliarde de ori mai puternic decat Soarele . In februarie  1987 , pe Pamant a fost vizibila si fara telescop o supernova dintr-o galaxie vecina .

De 383 de ani nu se mai vazuse un fenomen asemanator . Dupa starea de supernova , in functie de masa initiala , ramane un corp ceresc de dimensiuni reduse , numit  " stea de neutron " . Diametru sau este de ordinul zecilor de kilometri , si se compune dintr-o masa compacta de neutroni .

In Univers exista si alte corpuri ceresti misterioase : cuasarii . Acestia par a fi centrii foarte luminosi ai unor galaxii . Lumina lor a pornit spre noi cu putin timp dupa nasterea lumii . Se crede ca energia emisa de ei ar putea proveni numai de la gaurile negre .
Pulsarii sunt la fel de fascinanti ei emit periodic impulsuri de energie la intervale  regulate .

Nimeni nu stie care va fi soarta finala a Universului . Dupa teoria Universului deschis expansiunea va continua pana cand toate stelele vor muri si toata energia va fi imprastiata in spatiu .

Teoria Universului inchis presupune ca la un moment dat Universul va incepe sa se contacte si pana la urma o sa dispara  . Aceasta stare poate provoca o noua explozie ce ar putea crea un Univers nou si astfel se poate genera un sir infinit de explozii si contractii – un Univers oscilant .

Daca doresti ca referatul tau sa fie citit si cunoscut de foarte multi elevi il poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form 4 “Referate”]

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Articole din categoria Astronomie:

Leave a Reply

*