Cum să scrii în online

În cazul în care vrei să îți faci un blog informativ despre anumite subiecte și vrei să performezi, ar fi bine să ai grijă de modul în care scrii pe el, căci în online, lucrurile stau puțin diferit comparativ cu ceea ce ai scrie în offline (de exemplu: în revista școlii).

1. Adresează-te personal vizitatorilor site-ului. Informația pe care o transmiți pe site trebuie să  fie adresată în mod direct utilizatorului, evitându-se formulările la persoana I („eu”, „noi”,  „a mea”, „a noastră” etc.), folosindu-se formulările la persoana a II-a („tu”, „voi”, „a  voastră” etc.).

2. Scrie textul la diateza activă. Informația transmisă utilizatorului scrisă la diateza activă  atrage atenția acestuia, deoarece astfel acesta nu este nevoit să citească o propoziție mai  neclară și cu foarte multe cuvinte.

3. Propozițiile trebuie să fie scurte, concise și simple. Trebuie să se țină cont de transmiterea  unei informații principale, fără ca cititorul să se piardă în detalii inutile.

4. Nu utiliza cuvinte în cazul în care nu este nevoie de ele.

5. Păstrează paragrafele scurte, de 2-3 rânduri.

6. Transformă enumerațiile în liste.

7. Încearcă să scrii un text sub forma piramidei inversate. Piramida inversată este o tehnică de redactare a textului (mai ales a unei știri),  prin care informaţiile esenţiale sunt prezentate la începutul  articolului. Celelalte informații vor fi redate descrescător, în funcție de cât de importante sunt acestea.

8. Acordarea unei atenții deosebite semnelor de punctuație, deoarece acestea pot schimba tot
 înțelesul textului.  Acest lucru nu este valabil doar pentru mediul online, ci și pentru atunci când redactezi o temă pentru școală.

9. Încearcă să găsești un titlu atractiv, deoarece, totodată, așa vei face și un exercițiu de creativitate.

Andreea Popescu, loc. IASI
 

(No Ratings Yet)

Articole din categoria Editare text:

Leave a Reply

*