Cine a fost Simion Mehedinti?

    Tin minte ca prin clasa a VI-a tatal meu mi-a facut un dar, pe care il pretuiesc si acum: o carte de geografie. Avea copertile albastre, iar scrisul imi spunea care vor fi tainele pe care le voi descoperi in acele foi albe, care adaposteau niste slove negre, nu de foarte mari dimensiuni, ci numai bune de citit. Cu mainile tremurande am deschis cartea si am citit cuprinsul, iar acolo, tin minte ca, atentia mi-a fost captata de un titlu care era semnat de Simion Mehedinti.

    Auzisem in treacat de numele acelui autor atunci cand fusesem intr-o excursie prin tara, dar nu mai retineam exact de ce anume era legat. Am deschis la pagina cu pricina (de unde incepeau randurile scrise de Simion Mehedinti) si am inceput sa citesc.

Randurile imi erau absorbite de setea de cunoastere si le simteam cum starnesc in mine dorinta de a vedea cu ochii mei acele lucruri despre care imi vorbeau. Nu cunoasteam nimic despre autor si, de aceea, a doua zi am mers intr-un suflet la biblioteca de la scoala si am cerut o carte in care sa se gaseasca niste date biografice despre acest autor. Bibliotecara mi-a spus, cu o voce blanda si calda, sa revin in pauza mare, caci pana atunci va cauta o carte in care sa gasesc informatiile care am interesau.

    Am stat la ore ca pe ace, caci asteptam ca clopotelul sa sune, ca sa pot merge in acel univers al cartilor. A sunat clopotelul, iar eu am iesit imediat dupa doamna profesoara de limba franceza si, intr-un suflet, am alergat la biblioteca. Acolo ma astepta bibliotecare cu o carte destul de veche pe care, sincera sa fiu, nu mai stiu cu exactitate ce scria. Mi-a spus ca acolo voi gasi tot ceea ce caut, iar eu mi-am luat cartea si am plecat in clasa. Nu mi-a mai pasat ca mai erau minute intregi din pauza mare, caci de acum eram doar eu si cartea.

    De cum am deschis-o am vazut o poza in care aparea, intr-o fotografie alb negru, un domn cu ochelari. Am dat pagina mai departe si am gasit comoara: informatiile despre Simion Mehedinti.

Am inceput sa citesc cu atentie si asa am aflat ca acesta s-a nascut in anul 1868 (pe 19 octombrie) la Soveja (o localitate din judetul Vrancea) si a decedat la o frumoasa varsta de 94 de ani la Bucuresti, in anul 1962 (pe 14 decembrie). Acesta si-a facut studiile la Bucuresti, iar mai apoi a avut sansa sa invete tocmai in Franta si Germania.

Cu timpul, acesta a devenit unul dintre cei mai respectati academicieni, geografi si greopolitician roman. In anul 1900 el a devenit un profesor de vaza la prima catedra de geografie din Romania, la Universitatea Bucuresti. Intre anii 1907 si 1923 acesta a fost director al revistei (in care marii Creanga si Eminescu si-au publicat o parte din operele lor). Simion Mehedinti a fost un admirator al luptatorului nationalist Corneliu Zelea Codreanu.

    De-a lungul carierei sale a scris o multime de adevarate opere, care si astazi stau la capataiul multor altor carti. Cea mai importanta dintre ele este , aparuta la Bucuresti in anul 1930. Alte operere scrise de acest mare geograf sunt: (Ed. Stiintifica, Bucuresti), (Bucuresti), si multe altele.

    Nu sunt deloc destule aceste cuvinte despre mare geograf Simion Mehedinti, dar daca ti-am starnit un gram de curiozitate, atunci vei cauta sa mai afli mai multe informatii despre viata, cariera si operele sale.

Lupascu Vasilica, clasa a VIII+a Vatra Dornei

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*