Jurnal de calatorie – Bucovina (1)

    Nu stiu cati dintre voi cunoasteti melodia cunoscutului interpret de muzica populara Grigore Lese, si anume “Cantec despre Bucovina”, dar acesta este un cantec reprezentativ pentru zona despre care vei citi in randurile urmatoare. Acum mai bine de patru secole, mai exact pana in anul 1775 aceasta zona, cunoscuta astazi drept Bucovina, facea parte din Principatul Moldovei. Insa, incepand cu acel an, zona de nord-vest a Moldovei a fost anexata Imperiului Habsburgic. Etimologic, Bucovina inseamna “Tara Fagilor”. Localitatile romanesti care fac parte din Bucovina sunt: Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Radauti, Siret si Suceava. In aceasta zona, vei gasi oameni gospodari, muncitori si care pun mare pret pe traditie.

    Prima localitatea bucovineana pe care o vei intalni, in cazul in care vii dinspre Ardeal, este Poiana Stampei, care este, totodata, considerata si localitatea de granita dintre Bucovina si Ardeal. Un principal punct de atractie al acestei localitati este rezervatia Tinovul Mare situata la o altitudine de 880m. Aceasta a fost declarata, in anul 1955, monument al naturii, iar de atunci multe persoane i-au trecut pragul, mergand alene pe podul de lemn de aproape 900 m care strabate rezervatia.

   

Vei mai putea vizita muzeul comunei, in care vei putea sa te intorci putin in trecut, deoarece vei vedea lucruri vechi, pe care taranii din aceasta localitate le aveau in gospodaria sau in casa in care locuiau. O sa vezi lucruri mici, dar care au cate cate o poveste, pe care o vei putea afla de la ghidul muzeului. Comuna Poiana Stampei este renumita pentru pastrarea folclorului autentic si pentru oamenii gospodari care locuiesc in satele componente ale acesteia.

    In drum spre Vatra Dornei te vei putea opri, pentru a-ti hrani putin si sufletul la Schitul Cosna. Aici, calugarii sunt foarte primitori cu turistii care le trac pragul, ii povatuiesc si ii invita la trapeza manastirii. Aici vei gasi simplitate, o bisericuta din lemn, existanta inca de la inceputuri, si un paraclis nou. Desi acest lacas este destul de vechi, abia de cativa ani a inceput sa “infloreasca”.

    Continuandu-ti drumul catre Vatra Dornei, vei mai trece prin localitati din comunele Cosna si Dorna Candrenilor. Vei putea admira fugitiv peisajele care se vor pierde usor, usor in zare. Deasupra localitatii Dorna Candreni strajuieste muntele Ousorul, pe care il vei putea remarca cu usurinta prin forma sa asemanatoare cu un ou. Nu este inalt, dar daca vei sta mai mult pe aceste meleaguri, ti-ai putea face timp ca sa il urci, deoarece de sus, vei putea sa vezi localitatile din depresiunea Dornelor, cat si munti din Carpatii Orientali.
 

Articol trimis de Andreea Aparaschivei, claasa a VIII-a B, IASI

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*