Jurnal de calatorie – Bucovina (3)

    Dupa ce am cutreierat Depresiunea Dornelor, iar mai apoi pasii ne-au dus catre localitatea Campulung Moldovenesc, a venit timpul sa mergem mai departe in calatoria noastra prin Bucovina. Astazi, voi vorbi despre orasul Gura Humorului si imprejurimele sale.

    Acest mandru oras bucovinean adaposteste un muzeu etnografic, iar in cadrul acestuia vei gasi si o galerie de arta “Georges Cotos”. Muzeul incearca sa prezinte cum era traiul taranului din partile Bucovinei in secolul al XIX-lea. Te vei intoarce putin in timp si vei putea sa vezi care erau obiceiurile cu care se deprindeau locuitorii satelor bucovinene. Portul popular este pus foarte mult in evidenta, deoarece, pana la urma aceasta este marea mandrie a locuitorilor acestor tinuturi. In cadrul galeriei de arta vei putea admira peste 200 de tablouri, de o frumusete unica.

    In apropiere de orasul Gura Humorului, la doar cativa kilometri, se afla manastirile Voronet si Humor. Manastirea Voronet este un adevarat simbol al Bucovinei, deoarece cromatica utilizata in pictura exterioara este una unica. Poate ca, intr-adevar, nu cunosti prea mult date care tin de istoria acestui lacas de cult, dar de “albastrul de Voronet” sigur ai auzit. Manastirea Voronet (1488) este o ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare.

    Manastirea Humor il are drept ctitor pe logofatul (seful cancelariei domnesti) Toader Bubuiog. Biserica manastirii este monument UNESCO, aceasta facand parte din grupul “Bisericile pictate din nordul Moldovei”. In incinta manastirii vei gasi un turn, in care ai accesul sa te urci, iar de sus vei putea admira imprejurimile manastirii Humorului.

    Daca vei mai avea timp, atunci ti-ar prinde bine o mica plimbare prin parcul Arinis. Aici te vei putea bucura de liniste si de aerul curat de munte, caci dupa aceea vei porni intr-o alta calatorie prin frumoasa Bucovina si cine stie cand te vei mai intalni cu aceste meleaguri humorene.

Andreea Popescu, IASI

Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*