Jurnal de călătorie (1) – pe urmele lui Stefan cel Mare

   Au trecut secole de când Stefan cel Mare (1457 – 1504) purta războaie, apoi ctitorea câte o biserică sau mănăstire. Astăzi, au rămas mărturii acelor vremuri doar ctitoriile sale care, semete stau si-si asteaptă vizitatorii ca să le destăinui o parte din istorie. Desi se găsesc o multime de astfel de monumente pe raza a mai multor judete, îti voi vorbi doar despre cele mai importante dintre acestea.

   

Mănăstirea Putna se află în judetul Suceava, a fost ctitorită de către domnitor în anul 1466 si, actualmente, aceasta este un adevărat centru cultural atât datorită muzeului în care se păstrează cu sfintenie obiecte vechide sute de ani, cât si modelului arhitectural pe care îl detine. De cum vei intra pe poarta mănăstirii, dacă vei merge vara, privirea îti va fi furată de minunatii trandafiri care sunt asezati frumos pe lângă alee. În interiorul bisericii se află mormântul lui Stefan cel Mare, dar si mormintele unor rude apropiate domnitorului. În acelasi judet vei putea vizita si o altă ctitorie de-a domnitorului, recunoscută pentru frumusetea culorii care acoperă peretii exteriori ai bisericii, si anume mănăstirea Voronet (1488). În interiorul bisericii vei gări o candelă mereu aprinsă care stă de veghe cuviosului Daniil Sihastru, bunul sfetnic al domnitorului Stefan cel Mare. Pictura atât interioră, cât si exterioară este una de o frumusete rară, fiind definită prin simplitate. Biserica mănăstirii Voronet este un exemplu cât se poate de elocvent pentru definirea stilului arhitectural moldovenesc din secolele XIV – XIX. Dacă vei trece prin municipiul Suceava, neapărat să vizitezi si muzeul de istorie, deoarece modul în care sunt asezate toate lucrurile, mai ales sala tronului, îti va da impresia că te-ai întors în acele timpuri.

  În judetul Neamt, vei putea vizita două ctitorii, numite de multi scriitori drept capodopere, anume biserica Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piatra Neamt si mănăstirea Neamt. Prima ctitorie a fost ridicată între anii 1497–1498 si păstrează multe elemente definitorii stilului moldovenesc. stiu că pe atunci, pe vremea lui Stefan cel Mare nu era telegondola actuală, dar poti face un mic popas si să revii în zilele noastre vizitând orasul de la înăltime. Vei putea vedea pădurile seculare care se întind pe muntii Neamtului, vei vedea Ceahlăul si, bineînteles, orasul Piatra Neamt. După ce vei reveni iar la făgasul istoriei, vei merge la mănăstirea Neamt. Locasul monahal este atestat documentar înainte de domnia lui Stefan cel Mare, dar legătura creată între numele acestui monument si cel al domnitorului este biserica mănăstirii. Aceasta este de o frumusete rară si păstrează, în interiorul ei, adevărate lucruri de valoare. Neapărat, dacă ajungi la această mănăstire, să mergi să vizitezi muzeul, deoarece vei vedea o colectie impresionantă de cărti si manuscrise.

    În drumul către Iasi, vei trece prin Târgu Neamt si, dacă vei avea timp, să tragi o fugă până la bodega lui Ion Creangă, căci lucruri frumoase si de poveste ai să găsesti. De cum vei ajunge în Iasi, vei vedea că încă din depărtare te întâmpină Palatul Culturii, care va fi repertul tău, căci vis-a-vis de el se află utima ctitorie pe care am propus-o pentru a fi vizitată, anume biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Aceasta dăinuie din 1492, când s-a încheiat constructia ei si, de-a lungul anilor, a fost martoră la multe evenimente istorice petrecute la Iasi. Aceasta nu mai păstrează exact toate elementele de la început, căci în timp a mai fost refăcută. Dacă tot vei fi în Iasi, atunci mai găseste putin timp ca să vizitezi si mănăstirea Sfintii Trei Ierarhi, Mitropolia, Palatul Culturii, Muzeul Unirii si, iesind putin din zona istoriei, Grădina Botanică.

Articol trimis de Andreea, IASI

Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*