Jurnal de calatorie (2) – dulcele Targ al Iasilor
Cunoscut de multe persoane drept capitala Moldovei, municipiul Iasi este un loc in care vei gasi farame de istorie. De-a lungul timpului, acesta intampinat greutati, dar de fiecare data a ramas in picioare si i s-a dus vestea pentru locurile frumoase pe care le gazduieste. Am vizitat multe dintre ele si, de aceea, voi impartasi cateva impresii despre acestea.
Gradina Botanica este locul perfect in care vei gasi linistea, vei putea sa admiri tot felul de flori, care mai de care mai atractive prin forma, miros sau culoare si te vei putea plimba. Te-ai putea pierde in atatea frumuseti pe care le vezi si ai putea crede ca ai intrat intr-o alta lume. Adevarul e ca da, ai intrat intr-o alta lume, departe de zgomotul orasului si viata aglomerata. Va fi un prilej sa inveti lucruri noi pentru biologie, dar, tototdata, iti vei imbogati si cultura generala.
Te vei putea plimba prin parcul Copou si, daca vei merge primavara, vei putea savura mireasma teilor proaspat infloriti si vei putea Teiul marelui peot Mihai Eminescu, cum dainuieste de ani si ani si cum primeste sub ale sale ramuri tot mai multe persoane care doresc sa citeasca dintr-o carte, cu pagini galbui sau albe, cateva poezii. In acest parc domeste poezia si cultura, iar strejerii acestuia sunt florile multicolere si statuile scriitorilor sau poetilor carora astazi, in cartea de limba romana, le citesti creatiile.
Coborand usor din Copou, neaparat sa treci mergi sa vizitezi “Sala Pasilor Pierduti” din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (corpul A). Acolo vei putea admira picturi neegalabile si de o frumusete rara ale marelui si regretatului pictor roman Sabin Balasa.
Uneori, daca vei avea noroc, vei putea sa vezi si o expozitie de carte veche la Biblioteca Centrala Universitara si, chiar daca nu, macar sa intri cateva minute sa ii vizitezi holurile, caci vei descoperi un stil artitectural deosebit si asta de va ajuta mult sa iti largesti orizonturile pentru ora de desen/ pictura.
Inca o bucata de istorie vei putea sa vezi la Palatul Culturii si la Muzeul Unirii de pe strada Alexandru Lapusneanu. Uniformele de soldati, tablourile si mobila veche vor fi doar cateva dintre atractiile principale ale acestor doua cladiri. Te vei minuna de bunul gust care exista odinioara, cum frumusetea era pusa in evidenta prin naturalete si eleganta.
Manastirea “Trei Ierarhi” si Mitropolia sunt doua locuri in care vei regasi linistea interioara si frumusetea artei. Fiecare dintre aceste doua monumente arhitecturale sunt unice in felul lor, atat prin modul in care sunt contruite, cat si prin modul in care se prezinta. Simplitatea de la Manastirea “Trei Ierarhi” este de neegalat.
Daca vei mai avea timp, nu uita sa treci pe la bojdeuca lui Creanga, casa memoriala a marelui scriitor Mihail Sadoveanu, casa Pogor si casa Dosoftei (cunoscuta de multi casa cu arcade). Toate aceste locuri iti vor descoperi cate ceva nou, vei afla povesti pe care doar ghizii stiu sa le povesteasca si iti vei putea imagina mai bine acele vremuri trecute.
Articol trimis de Andreea Popescu, Iasi
Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie, politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]