Mausoleu de la Marasesti
Cat de important este sa-ti cunosti istoria tarii si cat de mandru poti fi cand auzi de faptele eroice pentru apararea pamantului stramosesc. Este regretabil ca, in ziua de azi, in presa si televiziune nu se promoveaza mai des momente din istoria Romaniei. Poate de aceea am decis sa relatez despre Mausoleul Marasesti, mausoleu care, in urma vizitei mele, mi-a ramas intiparit in suflet.
Luptele care au avut loc la Marasesti (judetul Vrancea) din august 1917 au avut un rol important in primul razboi mondial. 480 de ofiteri si 21000 de ostasi romani au pierit in aceste lupte.
In anul 1919 o comisie formata din ofiteri a luat initiativa construirii unui monument chiar in locul in care a avut loc batalia. Mausoleu de la Marasesti este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu. Lucrarile au inceput in august 1923 si s-au terminat in decembrie 1923.
Acest monument are 3 terase succesive in care se gasesc si mormintele eroilor cazuti la datorie. Braul cu sculpturi infatisand scene de lupta are o lungime de 103 m si a fost realizat de sculptorii Ion Jalea si Corneliu Medrea, iar in interiorul cupolei pe o fresca rotunda se afla imaginea Duhului Sfant in chip de porumbel realizata de pictorul Eduar Saulescu.
In centrul Mausoleului se afla sarcofagul generalului Eremia Grigoresu comandant al trupelor romane ce au luptat la Marasesti. Crucea se afla pe varful cupolei, are o inaltime de 3 metri, este facuta din granit si a fost realizata de Mihai Tofan. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei si a primit o sabie pe care erau inscriptionate cuvintele "Pe aici nu se trece!". Pe tronsonul terasei mari, apare inscriptia : "Intru slava eroilor neamului"
articol trimis de Aurel Banu, clasa a VI-a, Namoloasa, judetul Vrancea
Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie, politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]