O zi din viata lui Ivan Denisovici
Sunt pasionata de literatura universala si am inceput sa citesc inca de la o varsta destul de frageda. La inceputul anului am primit o carte de la o persoana draga mie, pe care era scrisa dedicatia: “Pentru atunci cand vei fi pregatita sufleteste…”. M-a mirat mult acest mesaj, iar curiozitatea m-a impins, ca intr-o seara cand nu puteam sa adorm, sa iau cartea si sa incep sa o rasfoiesc. “O zi din viata lui Ivan Denisovici” scrisa de scriitorul rus Alexandr Isaievici Soljenitan (n. 11 dec. 1918 – d. 3 august 2008) este o opera extrordinara, pe care am citit-o de doua ori, deoarece prima data am simtit ca nu am inteles-o pe deplin.
Opera reprezinta un jurnal care curpinde descriere detaliate ale detinutilor, care poate fi considerat si un reportaj al vietii acestora in detentie. Se descrie cu lux de amanunte lagarul sovietic de concentrare si cum identitatea principalului personaj se reflecta si in trairile celorlalti detinuti. Aspectele pe care le-am regasit foarte bine conturate si tratate in aceasta scriere a lui Soljenitan sunt lupta pentru supravietuire, nedrepatea si importanta credintei.
Cu o viata sociala, casatorit si avand copii, Ivan Denisovici (cunoscut si sub numele de Suhov) devine o persoana care trebuie sa se mulțumească cu nimicul care i-a mai ramas, dupa ce a fost deposedat din drepturile civile. Noua lui casa a devenit lagarul sovietic, in care fiecare zi pentru el era o lupta pentru supravietuire.
Lupta pentru supravietuire este data zi de zi, fiecare incercand sa mai reziste, traind cu speranta recastigarii libertatii de altadata. Conditiile mizere, munca excesiva si mancarea insuficienta in comparatie cu nevoia de hrana necesara supravietuirii nu fac decat sa inlesneasca suferinta celor care se aflau in detentie.
De asemenea, nedreptatea capata o forma inumana. O evidentiere a acesteia este simplul fapt ca daca un detinut se imbolnavea era incarcerat trei zile. Desi importanata credintei nu a fost reliefata in decursul operei, ci doar la finalul acesteia, trebuie mentionata ca tema, deoarece si aceasta poate fi privita ca un mod de supraviesuire in lagar, iar un exemplu in acest sens este baptistul Aleoska.
Pentru acesta nu mancarea, somnul si odihna erau primordiale, ci Dumnezeu si rugaciunea. Suhov, spre deosebire de colegul sau baptist, este constient de rolul neimportant a credintei in viata lui, si de aceea el se axeaza mai mult pe partea practica a vietii si nu pe cea spirituala. Pentru el este mult mai importanta bucatica de paine si blidul de terci.
Ar fi foarte multe de spus despre aceasta opera, insa, atunci cand te vei simti pregatit vei face urmatorii pasi: vei imprumuta cartea de la biblioteca, vei astepta sa ai niste timp liber, iar mai apoi te vei dedica intru totul infricosatoarelor, dar, totusi, minunate din punct de vedere stilistic, randuri.
Andreea Dima, clasa a VIII-a, Iasi
Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie, politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]