Pictura realista de la manastirea Agapia

    Manastirea Agapia este o veche vatra monahala situata in judetul Neamt, fiind aproape de orasul Targu Neamt. De-a lungul timpului a atras multe persoanlitati ale vremurilor care au contribuit intr-un fel sau altul la continuitatea renumelui acesteia. Principala atractie a acestei manastiri, pe langa arhitectura ei, este pictura de pe fresce, realizata de cunoscutul pictor Nicolae Grigorescu (1838 – 1907) intre anii 1858-1861. Daca multi pictori de icoane si fresce se inspira, in operele lor, din icoanele bizantine mai vechi, la pictura lui Grigorescu observam un alt fagas. Acesta a avut ca modele persoane din satele nemtene, slujitori ai manastirii si monahii, iar fresecele interioare pe care le putem astazi pastreaza cu sfintenie chipurile, redate intr-un mod cat mai real, modelelor folosite.

    De cum vei pasi in incinta manastirii te va intampina linistea si silueta bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (celebrati la data de 8 noiembrie). Chipurile trecute de ani ale monahiilor emana senitatate si bucurie, iar chipurile sfintilor pictati in interiorul bisercii de marele pictor parca sunt niste strajeri blanzi. Iti vei putea delecta privirea si admira compozitii care atarna in balanta lucrarilor realizate de pictor prin stilul realist si insufletit. Picturile pe care le vei vedea sunt: Sfanta Treime (bolta pronaosului), Punerea Mantuitorului in mormant, Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, Ruga in gradina Ghetsimani, Cina cea de Taina, Drumul Crucii, Crucea cu Mantuitorul rastignit, Ieremia plângând ruinele Ierusalimului etc.

    Alexandru Vlahuta (1858 – 1919) scriitor al carui casa (muzeu) memoriala se gaseste la cativa sute de metri de incinta manastirii, pe care ar fi bine sa o vizitezi, caci o comoara a unei valori romanesti, spunea in anul 1910 ca: “Sfintii lui Grigorescu sunt vii, omeneste vii si destul de sfinti prin expresia de bunatate, de indurare si de evlavie, pe care pictorul a stiut sa le-o dea fara sa-i desfigureze, fara sa-i bizantizeze prea mult, intelegand distinctiv ca un sentiment ceresc nu poate decat infrumuseta o figura omeneasca.” Acesta nu a a fost singura personalitate care a admirat si a adus cuvinte de lauda pentru pictura lui Nicolae Grigorescu. Desi pictorul avea doar 20 de ani atunci cand a inceput pictura interioara a manastirii Agapia, dupa ce stareta de atunci Tavefta Urasche a fost incredintata ca acesta va realiza o adevarata capodopera.

    George Oprescu (1881 – 1969), cunoscut critic, istoric si membru de onoare a Academiei Romane a afirmat in anul 1961, cand a publicat monografia Nicolae Grigorescu ca pictura acestuia ofera o “minunata impresie de plenitudine, de bogatie de forme si de culori, de inventivitate si de just echilibru in contopirea reminescentelor clasice cu viziunea proprie. In pictura noastra din secolul al XIX-lea, nimeni inainte de el nu fusese in stare sa dea o atat de stralucita proba de maturitate si aceasta la o varsta cand cei mai multi artisti se gasesc inca la primele lor inceputuri.”

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(2 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*