Plaiuri bucovinene: Vatra Dornei

    Am invatat la geografie ca Vatra Dornei este o statiune blaneoclimaterica situata la o altitudine de 802 metri din judetul Suceava, mai exact in Depresiunea Dornelor. Aerul curat si frumusetea imprejurimilor atrag in fiecare an turisti din toata tara, care strabat sute de kilometri cu masina sau cu trenul pentru a petrece cateva zile libere in aceasta oaza dintre munti.

 

   Din Vatra Dornei poti pleca poti pleca in drumetii pe dealurile si muntii din jur, cum ar fi: Dealul Negru, Barnarel, Runcul mare, 12 Apostoli, Ousor, Suhard etc. Ca sa vezi mai bine peisajele din jur ai putea sa alegi sa te plimbi cu telescaunul, deoarece vei avea parte de o experienta vizuala unica. In cazul in care doresti, vei putea experimenta si echitatia, traseul fiind pe o poteca special amenajata prin padure.

 

 

    Iarna in Vatra Dornei este exact ca un furnicar, turistici si localnici profita de zapada din plin pe partiile Veverita, Parc si Telescaun. Daca nu stii sa schiezi sau pur si simplu nu vrei sa mergi pe partie, la doar cativa metri de partia Parc este amenajat un patinoar. Daca vei merge in perioada sarbatorilor de iarna, atunci vei putea vedea care sunt obiceiurile zonei, deoarece au loc festivalul de datini si obiceiuri de iarna "Porniti plugul feti frumosi!".

 

    In functie de cate zile iti vei petrece pe meleagurile dornene vei putea vizita: muzeul etnografic (amplasat in cladirea primariei); catedrala Sfanta Treime; parcul (aici vei putea vedea foarte multe veverite care, cu timpul, au devenit foarte prietenoase); rezervatia Tinovul Mare (care se afla la aproximativ 25 km de municipiu).

 

    Ca multe localitati din tara si de aceasta se leaga o legenda care spune ca: "Dragos Voda, descalecatorul Moldovei a venit sa vaneze in partile noastre. Aici a intilnit o fata frumoasa ca o zana, cu par balai si cu numele de Dorina. Dragos a plecat la vanatoare si intr-o padure deasa i s-a aratat o caprioara pe care a inceput sa o urmareasca. Caprioara iute de picior, a scapat insa mereu de sagetile vanatorului, dar ostenita, s-a oprit pentru o clipa sa-si traga sufletul langa un brad cu trunchiul gros.

    Dragos a intins arcul si a tras. De dupa copac s-a auzit un tipat omenesc de durere si caprioara a facut un salt, dupa care s-a pierdut in padure. Dragos s-a apropiat de brad si a vazut ca in locul caprioarei o ucisese pe frumoasa Dorina. Plin de remuscari Dragos a inmormantat-o chiar pe locul unde fusese ucisa si in amintirea ei a botezat locul si raul din preajma Vatra Dornei, devenita in timp Vatra Dornei de azi. Pe fata o chema Dorina, asa cum se numesc si astazi multe fete din partea locului si sunt alintate de cei apropiati Doruta sau Dorna." (Sursa: www.vatra-dornei.ro)

Articol trimis de Andreea P., Iasi
 

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*