Sanctuarul celor 12 Apostoli

Doresc sa va scriu despre un loc minunat care, personal, mi-a facut o impresie extraordinara si, doresc pe aceasta cale, ca multi elevi sa-l viziteze.   

De-a lungul timpului, natura si-a pus amprenta peste tot, creatiile ei fiind nu de putine ori de-a  dreptul impresionante, iar, de fiecare data, omul a denumit aceste opere spre a avea conotatii cat mai apropiate de el insusi. In tara noastră, nu mica ne este mirarea cand auzim ca stancile care seamana cu  un anumit personaj ii poarta si numele, fie el legendar sau intalnit in viaaa de zi cu zi. Daca Babele si  Sfinxul sunt printre cele mai vizitate formatiuni stancoase, de Mosul cu barba care are trei fete distincte  orientate spre cele trei carari care se indreapta spre el, Batranul, Silueta de femeie si 12 Apostoli nu  a auzit foarte multa lume.

    Despre rezervatie

   Rezervatia 12 Aposoli este mandria tinutului bucovinean, putandu-se lauda cu forme zoomorfe si antropomorfe alcatuite din fragmente de lava cimentata, spre varf. Totodata, exista ipoteze ca nu doar  natura si-a pus amprenta asupra acestor formatiuni, ci si stramosii care aveau obiceiul de a-si construi  altarele si templele pe varf de munte, un exemplu fiind sanctuarele de la Gradistea Muncelului (jud.  Hunedoara). Denumirile formatiunilor stancoase sunt inspirate atat din credinta ortodoxa, cat si din  folclorul popular.

    Pe versantul vestic printre vegetatie, jnepenia si ienuperet isi are locasul o pasare cu penaj deosebit care face parte din familia fazanilor, anume cocosul de mesteacan. Versantul estic, prin care se
 afla traseul dinpre localitatea Poiana Negri, este acoperit cu suprafete mari de afine, prunisoare si merisoare.

    Trasee catre 12 Apostoli

    Pentru a ajunge la cei 12 Apostoli care strajuiesc inaltimile de ani si ani, trebuie parcurse cu  atentie traseele care pleaca din urmatoarele localitati: Vatra Dornei (8 ore), Poiana Negri (4 ore) si Gura Haitii (2 – 2:30 ore).

    Traseele sunt diferite ca si nivel de dificultate, dar cu echipament corespunzator urcatului pe munte, acestea vor fi mai accesibile. Peisajele care rasar o data cu urcușul in aceasta rezervatie sunt de-a
 dreptul impresionante, pe de o parte casele bucovinenilor se pierd in zare, iar pe cealalta parte sunt  padurile seculare si celelalte varfuri care apartin Muntilor Calimani.

    La coborare, colibele stanilor asteapta ca turistii sa le treaca pragul, caci ciobanii vor oferi drept  rasplata a trecerii acestora prin acele zone mancaruri specifice si vor povesti legende ale locurilor.

articol trimis de Andreea, loc. Iasi

Revista Zece Plus-revista elkevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*