Animale

Antilopa In lumea animalelor recordul la sarituri este detinut de antilopa cu labe negre care sare peste 12m. Cangurul cenusiu sare peste 8 m, delfinul – 5m, elanul – 4m.

 

 

Ariciul este aproape imun la otravuri, dovedind o rezistenta iesita din comun chiar si pentru lumea animala. Proba este cianura. Pisica moare dupa ce a ingurgitat un gram de cianura, ariciul insa rezista si la cinci grame. Explicatia este faptul ca vietatea tepoasa poate consuma si viperele renumite pentru secretia otravitoare ce ucide omul.

Broasca In jungla sud-americana din Columbia a fost descoperita cea mai puternica otrava naturala cunoscuta. Ea se poate gasi in pielea unei mici broaste. Otrava a fost denumita batrahotoxina.

 

Bufniţa îşi poate răsuci capul la 360 de grade.

 

 

Porcii sunt incapabili de a privi spre cer?

 

 

Sobolanii si caii nu pot vomita?

 

 

Camilele au trei seturi de pleoape?

 

Laptele de camila nu se strica pentru ca este adaptat la caldura desertului.

Multe animale mor daca isi pierd un sfert din greuatea corpului, dar camila isi poate pierde aproape jumatate din greutatea corpului fara consecinte serioase. Cand gaseste apa, bea in 10 minute cat o treime din greutatea corpului ei.

Numai 10 minute sint suficiente pentru o camila ca sa-si bea portia sa de apa de 125 litri. Ea rezista fara apa 14 zile, insa pierde 30% din greutate in acest interval de timp.

Camila poate calatori 5-7 zile fara mancare si fara apa. Cocoasa camilei nu este un depozit de apa ci, de fapt, este o cocoasa obeza in care aduna energie pentru atunci cand mancarea este greu de gasit.

Camila poate merge 5-7 zile consumand putina hrana si apa sau chiar deloc! si isi poate pierde un sfert din greutatea de 700 de kg fara ca organismul sa dea semne de slabiciune.

Coada cangurului este destul de puternica pentru a-i sustine întreaga greutate.

 

 

Exista aproximativ 50 de specii de cangur si canguri cu picioarele galbene. Numele familiei Macropodidal înseamna „picior mare”.

Femela-cangur este de peste 30 000 de ori mai mare decât puiul de cangur nou-nascut.

Între anii 1963 si 1966 s-au exportat în medie un milion de piei de cangur pe an în SUA. În 1986 cifra a scazut la jumatate.

Cangurul nu poate sa sara, sa se desprinda de la sol, decat daca coada ii atinge pamantul.

Numele dat capibarei de catre un trib de indieni din America de Sud se traduce „stapânul ierburilor”.

Simtindu-se foarte bine în apa, capibarele sunt scufundatoare excelente. Se cunosc cazuri în care au ramas scufundate pâna la 5 minute sub apa.

O cartita poate sapa un tunel adand de 90 m intr-o singura noapte. O pasare colibri cantareste mai putin decat o moneda de un penny. Un hipopotam poate deschide gura atat de mult incat poate intra in ea un copil inalt de 1,2 m. Un melc poate dormi si trei ani fara intrerupere.

Cea mai scurta perioada de gestatie la animale se poate intalni la opossum, care da nastere puilor la numai 12-13 zile de la concepere, iar cea mai lunga perioada este la elefantul asiatic, cu 608 zile, adica peste 20 de luni de gestatie.

Inima crevetilor este localizata in cap.

Crocodilul nu-si poate misca limba si nici mesteca?

Crocodilii inghit pietre, ca sa capete greutate si sa sa se scufunde mai adanc.

Crocodilii nu pot scoate limba din gura deoarece au o protectie pentru a nu si-o musca cu ajutorul falcilor puternice si a dintilor fiorosi.

Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai mare decit oul, din care abia a iasit.

Crocodilul nu poate scoate limba afara.

Dinozaurul Stegosaurus masura in lungime aproximativ 9 metri, dar creierul sau era cam cat o aluna.

 

Prima bomba aruncata asupra orasului Berlin de catre aliatii a ucis singurul elefant al gradinii zoologice a orasului.

Elefantii sunt singurele animale care pot sari. Mai mult de 10000 de pasari mor anual pentru ca lovesc de ferestre. Broastele si tantarii au dinti. In general vacile dau mai mult lapte daca asculta muzica.

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari.

Exista peste 200 de specii diferite de animale marsupiale în Australia, Tasmania si Noua-Guinee. În America de Nord si de Sud exista aproximativ 75 de specii.

În ciuda exploatarii sale de catre comerciantii de blanuri foca de Groenlanda ramâne cea mai numeroasa din atlanticul de Nord.

În ciuda plângerilor pescarilor oamenii de stiinta au calculat ca o foca de Groenlanda manânca în medie pesti în valoare de 15 dolari canadieni.

Furnicarul marsupial a fost descoperit de colonistii albi în anii 1830 numele popular ia fost dat de aborigeni. Furnicarul marsupial este mamiferul terestru cu cei mai multi dinti pâna la 52, dar el foloseste putini deoarice striveste termitele cu cerul gurii osos si nu le mesteca el are cel mai mare creier raporta la dimensiunea corpului sau dintre animalele marsupiale existente azi. Furnicarul manânca între 10-20 mii de termite pe zi.

Furnicile nu dorm niciodata

Atunci cand o girafa naste, nou-nascutul cade de la 2 metri inaltime fara sa se raneasca

Girafa Cu ajutorul limbii sale extrem de lungi si elastice, aproximativ 55 cm, girafa este capabila sa se curete singura in urechi.

Girafa se poate curata in urechi fara probleme folosindu-se de limba ei lunga de 50 de cm. Delfinii pot dormi si inota in acelas timp. Renilor se plac bananele.

Hipopotamul da nastere puilor sai sub apa si ii ingrijeste in primele zile de viata tot in apa. Totusi, cei mici ies din cand in cand la suprafata pentru a lua destul aer.

 

Iepurele isi foloseste piciorul din spate pentru a bate toba cu el in pamant avertizandu-si prietenii de apropierea unui pericol.

In lume sunt 20.000 de specii de albine.

Cea mai mare rata de homosexualitate intre animalele mamifere se intalneste la lilieci, aceasta depasind chiar rata homosexualitatii la oameni.

Liliecii intotdeauna vor zbura catre stanga cand vor iesi dintr-o pestera.

Lupii albi, o rasa de caini de vanatoare foarte rara in Romania in prezent, a fost interzisa de nazisti? Hitler si acolitii lui considerau albul o caracteristica nedorita iar cainii acestei categorii inferiori celorlalti. De asemenea, un alt motiv invocat este acela ca Hitler ura culoarea alba, un simbol al pacii.

Lupul cu coama scoate 3 feluri de sunete: un latrat lung din adâncul gâtlejului la intervale de aproximativ 7 secunde si auzit în principal în timpul noptii, un schelalait înalt si un mârâit adânc în timpul întâlnirilor antagoniste.

Fructul preferat al lupului cu coama este un membru al familiei Rosiilor Solanum Lycocarpum, cunoscut sub numele de Fruta Do Lobo Fructul Lupului se crede ca acesta ar ajuta la atenuarea atacurilor din partea viermilor uriasi de rinichi, parazit.

Mamiferul cu cea mai mare temperatura constanta a corpului este lupul, cu 42 grade celsius.

Spre deosebire de multe canide blana lupului cu coama este lipsita de un strat inferior, acest animal mai este deosebit si prin faptul ca el sapa cu dintii si nu cu ghearele.

Magarul a fost un animal salbatic pana la domesticirea acestuia ca catre egipteni. Scopul pentru care a fost domesticit era sa care diferite lucruri.

 

Se estimeaza ca pe glob mai traiesc in prezent circa 3.000 de urangutani si 1.500 de gorile.

Un cimpanzeu poate sa invete sa se recunoasca pe sine intr-o oglinda, insa o maimuta nu poate fi invatata acest lucru.

Una din cele mai curioase si rare maimute din lume este cea denumita mustata regala. Aceasta maimuta este atit de mica, incit incape intr-o palma, in schimb are niste mustati foarte mari.Ea traieste in junglele braziliene si se hraneste cu fluturi, gindaci, arahide, banane etc.

Maimutele din peninsula Malaca au talent de pescar. Ele îsi lasa coada in apa si, imediat ce s-a prins de aceasta un rac, o scot afara si se ocupa de captura.

Maimutele din peninsula Malaca au talent de pescar. Ele îsi lasa coada in apa si, imediat ce s-a prins de aceasta un rac, o scot afara si se ocupa de captura.

Multe mamifere încearca sa recunoasca gustul alimentelor sigure din gustul laptelui memei.

Mangusta a devenit cunoscuta datorita lui Rudyard Kipling si a povestii sale despre Riki-Tiki-Tavi o mangusta care învinge o cobra ucigasa într-un duel.

Cea mai mare specie de mangusta este mangusta egipteana (Herpestes Ichneumon) care masurata de la nas pâna la vârful cozii poate depasi 1 metru.

Hrana preferata a mangustei vargate sunt gândacii si larvele si pupele fluturilor. Ele sunt extrem de galagioase, producând 10 tipuri diferite de sunete.

Muntii Carpati gazduiesc cele mai mari populatii de lupi, ursi bruni si linxi din Europa? De asemenea, pe crestele inalte ale Carpatilor traieste o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).

Mustatile cainelui pot detecta cele mai sensibile miscari din aer? Mustatile sunt sensibile la atingere si sunt situate pe botul cainelui, deasupra ochilor si sub maxilar.

 

Acolo unde hrana si resursele sunt putine, nurcile de obicei teritoriale din fire devin calatoare în cautarea unui habitat de calitate.

Cuiburile de nurci contin de obicei pâna la 5 sau 6 pui dar relativi putini pui supravietuiesc si ajung la maturitate, masculii nu iau parte la cresterea puilor.

Un mascul de nurca matur tipic cântareste aproximativ un kg, în timp ce femela cântareste doar 600 de grame.

Nurcile nu au dusmani naturali în afara omului. E mai probabil ca numarul lor sa fie redus de boli, paraziti decât de pradatorii mari.

Nurcile traiesc lânga apa vâneaza atât pe uscat cît si în apa, dar vederea lor nu este perfect adaptata pentru nici una dintre aceste activitati.

Ochii lor sint aparati de un fel de membrana care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectata de zapezile vesnice ale nordului.

Omida manânca frunze bogate în proteine pentru a-si construi celulele corpului, transformata în fluture bea nectar dulce pentru a primi energia necesara zborului.

 

Cu un cioc carnos si sensibil, cu membrana intre deegetele picioarelor, o coada ca de castor si o blana in doua straturi, ornitorincul este singurul mamifer care este otravitor. La fiecare glezna ornitorincul mascul are pinteni otravitori ce pot ucide animale mici.

 

Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.

 

Un pinguin imperial-tata suporta frigul Antarticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouale din care urmeaza sa iasa puii. In toata aceasta perioada el nu mananca nimic si sta in picioare tot timpul. Dupa ce puii ies din oua el ii hraneste cu un lichid special din gat si asteapta ca mama pinguin sa vina sa aiba grija de cei mici.

 

Acest mamifer imens cu aspect primitiv a fost vanat pana aproape la exterminare: din 1970 populatia de rinoceri a scazut cu 90%. Rinocerul alb sau rinocerul cu buze patrate, este una dintre cele doua specii. Cel negru sau cu buze rotunde, rhino, este una din copitatele impare (trei copite la fiecare picior). Atat rinocerul alb cat si cel negru au doua coarne.

Sangele homarului este albastru deschis.

Cel mai mic sarpe – un sarpe de subteran – are lungimea de 15 cm. de 50 de ori mai mic decât anaconda.

Desi exista relatari despre animale care au fost strânse atât de puternic de sarpele anaconda încât toate oasele din corp le-au fost rupte, în realitate se întâmpla foarte rar ca vreun os al victimei sa se rupa.

Un sarpe anaconda captiv din Gradina Zoologica Basel din Elvetia a trait pâna la vârsta de 31 de ani.

Sarpele foloseste putina energie si poate rezista perioade lungi de timp fara sa manânce. Se cunoaste un caz în car eun piton captiv a rezistat 149 de zile fara sa manânce si a pierdut numai 10% din greutatea corpului

Serpii sunt împartiti în 11 familii continând aproximativ 2 400 de specii.

Sobolanii se inmultesc asa de repede incat in 18 luni o pereche poate produce un numar de un milion de descendenti.

 

Stramosii uriasi ai Tatuilor cu carapace, lungi de pâna la 3 metri, au supravietuit pâna acum 20 000 de ani. Carapacele lor erau folosite uneori drept acoperisuri de oamenii acelor vremuri.

Tatuul are doua glande de miros sub coada sa, care produc o secretie galbena gretoasa-o masura eficienta de protectie împotriva pradatorilor.

Tatuul cu noua brîie îsi poate tine respiratia timp de pâna la 6 minute, astfel încât poate traversa râurile pe jos.

Taurii nu pot deosebi culorile, de aceea ei ar ataca matadorul indiferent daca acesta ar avea in mana o manta rosie sau de orice alta culoare. Camilele au trei pleoape care au rolul de a le proteja de nisuoul pus in miscare de vanturile puternice din desert.

In ciuda greutatii sale impresionante, un urs grizzly poate alerga la fel de rapid ca si un cal obisnuit.

Un grup de cercetatori a stabilit ca ursii polari sint dotati cu niste ochelari de soare naturali.

Cel mai mare animal de prada terestru prospera in cel mai aspru mediu. Masculii pot fi de 3 m inaltime si cantaresc 650 kg, in timp ce femelele cantaresc 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5.000km pe gheata si prin tundra in cautarea mancarii.

O vaca emite in atmosfera 182.500 litri de metan pe an (una din cauza degradarii stratului de ozon). Pe deasupra, ea poate provoca si anumite boli, de aceea oamenii de stiinta au solicitat limitarea comercializarii carnii de vita.

Pe parcursul intregii sale vieti, o singura vaca da peste 200.000 de pahare de lapte.

Vaca produce o cantitate de gaz de 200 de ori mai mare decat produce omul.

Singurul loc de pe corpul unei vaci in care exista glande sudoripare este nasul acesteia.

Vaca trebuie sa bea pana la 70 de litri de apa pe zi pentru a furniza laptele necesar vitelului.

Cu o lungime de 25 mm stratul inferior de blana al vidrei marine este cel mai des dintre toate mamiferele .

Vidra marina este extrem de neobisnuita în rândul mustelidelor (familia nevastuicilor) prin faptul ca îi lipsesc glandele de miros aflate deobicei la baza cozii. Aceste sunt cele care dau altor vidre mirosul lor muscat caracteristic.

Vidra marina este singurul animal carnivor care are 4 incisivi în maxilarul inferior. Acestea sânt orientati spre înainte si sunt folositi pentru a sparge cochiliile prazilor mici si a le goli de continut.

Vidra marina în general nu se scufunda la o adâncime mai mare de 40 metri totusi cea mai adânca scufundare confirmata a fost de 97 metri. De obicei o scufundare nu dureaza mai mult de 90 secunde, dar cea mai lunga scufundare înregistrata este de 4 minute si 25 secunde.

Vietuitoarelor li s-au dat denumiri latinesti de catre botanistul suedez Carolus Linnaeus (1707 1778), cel care a inventat sistemul de clasificare a fiintelor. A fost folosita limba latina deoarece aceasta era limba traditionala a invatatorilor. Astfel ca orice fiinta poate fi identificata de oamenii se stiinta din orice tara.

Confruntati cu agresori mai feroci care nu s-au lasat speriati unii viezuri melivori s-au prefacut morti?

S-a înregistrat un caz în care un viezure melivor a ucis un piton lung de 3 metri în Parcul National Kruger. El era vestit si pentru ucidere bivolilor prin muscarea testiculelor lor, pentru a sângera pâna la moarte.

Zgomotul caracteristic al viezurului melivor este un zbârit gros. Alte vocalizari sunt un sunet discordant în timp ce cauta hrana si un „latrat” aspru când este suparat.

Fenecul este foarte agil? A fost observat sarind la 70cm în aer din pozitia stând în picioare si saltând 120 cm înainte pe orizontala.

În ciuda faptului ca este ceam mai mica dintre vulpi, proportional fenecul are cele mai mari urechi?

Urechile mari ale fenecului îi permit sa auda animalele ce se misca la o distanta de pâna la 1,5km

Vulpea cu urechi de liliac (Otocyon megalotis) din sudul Africii are si ea urechi remarcabil de mari?

(No Ratings Yet)

Lasa un raspuns

*