Semnificația culorilor

 

  Culorile calde includ roșu, portocaliu și galben, și variațiile dintre cele trei culori. Sunt culori de  foc, de frunze și de toamnă, de răsărituri și apusuri care sunt, în general, energizante, pozitive și care transmit pasiune.
    1) Culoarea roșie este asociată cu focul, violența, furia, pericolul, războiul, dar și cu dragostea  și pasiunea. În istorie, aceasta a fost asociată cu diavolul și Cupidon. Roșu poate avea un  efect fizic asupra oamenilor, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a pulsului. În afara  lumii occidentale, această culoare are diferite asocieri. De exemplu, în China semnifică  prosperitate și fericire, pe când în Africa de Sud, aceasta este o culoare de doliu.
    2) Portocaliul este o culoare vibrantă și energică și poate fi asociată cu pământul și cu toamna.  Din cauza asocierii sale cu schimbarea anotimpurilor, aceasta poate reprezenta schimbarea și  mișcarea, în general.
    3) Galbenul este considerată cea mai energizantă dintre culorile calde. Este asociată cu  fericirea, soarele, speranța, pericolul (nu la fel de puternic ca și roșu), dar și cu înșelăciunea  și lașitatea. În unele tări, galbenul are conotații foarte diferite. De exemplu, în Egipt aceasta  înseamnă doliu, în Japonia speranță, iar în India este o culoare pentru comercianți.
    Culorile reci includ verde, albastru și violet, și, sunt adesea mai atenuante decât culorile calde.  Acestea sunt culorile de noapte, de apă, de natură și reflectă, de obicei starea de calm, relaxare și,  oarecum, de rezervare. Acestea „pot fi folosite pentru a demonstra eficiența și munca sau a ilustra  situații romantice sau tragice.”Albastrul este singura culoare primară din cadrul spectrului rece  care în combinație cu o culoare caldă poate rezulta o culoare tot din spectrul rece. Exemplu: verdele  poate fi creat din combinarea albastrului cu galben, iar din amestecarea roșului cu albastru rezultă  violet.
    1) Verdele poate reprezenta noi începuturi, reînnoirea, abundența și calmul, alternativ  reprezintă invidia și lipsa de experiență.
    2) Albastrul este culoarea care reprezintă calmul și responsabilitatea.
    3)Violetul a fost mereu asociat cu regalitatea. Este o combinație între roșu și albastru, și de ține  unele atribute ale acestora, iar ca și seminificații originiale, aceasta reprezintă creativitatea și  imaginația.
    Culorile neutre:
    1) Nonculoarea negru este cea mai puternică dintre culorile neutre. Pe latura pozitivă, aceasta  este asociată cu puterea, eleganța și formalitatea. Pe partea negativă, poate fi asociată cu  răul, moartea și misterul. Negrul este culoarea tradițională de doliu în multe dintre țările  occidentale.
    2) Albul este cealaltă nonculoare, fiind în opoziție cu negrul. Semnifică puritatea, simplitatea,  curățenia și virtutea și este, adesea, asociat cu industria de îngrijire a sănătății.
    3) O altă culoare neutră este gri, care semnifică o stare de spirit depresivă, acest lucru se poate vedea și în cadrul unui peisaj cu nuanțe gri.
    4) Maro este o culoare naturală și transmite fiabilitate și statornicie.
    5) Bejul este considerat ca fiind o culoare conservatoare și care transmite respect.

Andreea Popescu, IASI

(No Ratings Yet)

Articole din categoria Desen:

1 Comment

Pings and Trackbacks

Leave a Reply

*