“Este adevarat ca America de Nord nu a fost descoperita prima data de Columb?” Jderu Mihai, Scoala Generala nr1, clasa a III-a, loc. Calnic.

Cu mult inainte de Columb, aceasta emisfera pare a fi fost vizitata si de europeni, romani, chinezi si japonezi… poate chiar si de egiptenii antici! Cu totii stim prea bine ca cel care a descoperit America a fost Columb, asa am fost invatati la scoala, asa ne-au spus parintii si cercetatorii…

Nu vom putea nega niciodata realizarile lui Columb insa va trebui totusi sa acceptam ca acesta nu a fost primul care a ajuns pe malurile Americii. Inainte de toate trebuie sa tinem cont de faptul ca la sosirea acestuia pe continent existau deja oameni care locuiau pe acele meleaguri, in al doilea rand exista dovezi clare ca Leif Ericsson a navigat cu succes catre America de Nord in anul 1000, cu aproximativ 500 de ani inainte de Columb.

De fapt exista nenumarate dovezi care arata ca majoritatea descoperirilor istorice faimoase nu au fost facute asa cum am invatat noi la scoala. Exista dovezi clare ca civilizatiile antice au lasat urme in locuri in care, conform istoriei traditionale, acestea nu au pus vreodata piciorul. Iata cateva dintre cele mai remarcabile si fascinante exemple!
Urme ale grecilor si romanilor in "noua lume"

Monede – Monede romane au fost descoperite in Venezuela si Maine – Monede datand inca din anul 800 au fost gasite intr-o rezervatie indiana din Texas – In Orasul Heavener, Oklahoma, au fost descoperite alte monede in anul 1976. Expertii au descoperit ca moneda era fabricata din bronz provenind din Siria anului 63 anno domini, avand ca inscriptie profilul regelui Nero. – In anul 1882, un fermier din Illinois a descoperit o moneda din bronz ce mai tarziu s-a dovedit a fi din perioada lui Antiochus al IV lea, unul din regii Siriei, care a domnit incepand cu anul 175 i.H. pana in 164 i.H, mentionat fiind chiar si in Biblie.

Ceramica: In Mexic au fost descoperite nenumarate obiecte de caramica care, conforma stilului , par ca dateaza din al doilea secol anno domini.

Inscriptii: – In anul 1966, Manfred Metcalf a descoperit o piatra inscriptionata cu litere antice folosite candva in Creta. Alfabetul s-a dovedit a fi chiar Alfabetul linear cretan. – La inceputul anilor 1900, Bernardo da Silva Ramos, un producator brazilian de cauciuc ce lucra in jungla amazoniana, a descoperit cateva stanci de dimensiuni mari pe care erau inscriptionate mai mult de 2000 de inscrisuri antice cu privire la Antichitate. – In vecinatatea orasului Rio de Janeiro, la inaltime, pe un perete de stanca vertical, la 3000 de metri altitudine apare o inscriptie ce dateaza de la jumatatea secolului nouasprezece inainte de Christos. – Piatra Kensington a fost descoperita in Minnesota, Kensington, in anul 1898 si contine o inscriptie ce descrie o expeditie la Norsemen, in centrul Nord Americii din zilele noastre, expeditie ce a acut loc in anii 1300.

Picturi: Un botanist experimentat a descoperit cateva plante crescuta pe o fresca pictata datand din antichitate. Caracteristicile picturii erau specific americane. Totusi fresca a fost descoperita intre-un oras roman al lui Pompei.

Statui: In anul 1933, , arheologul Jose Garcia Payon a descoperit un cap sculptat de dimensiuni mici intr-un cimitir din Calixtlahuaca, Mexico. Acesta avea trasaturi artistice diferite de cele ale altor obiecte descoperite desi apartinea aceleiasi perioade. Mult mai tarziu antropologul Heine-Geldern a catalogat-o drept o opera a scolii de arta Greco – Romana datand din anul 200 anno domini.

Alte structuri: Multitudinea de camere de piatra ce impanzesc campiile Americii au fost categorizate de catre unii cercetatori drept pivnite de cartofi construite de catre fermieri cu mult timp in urma. Alti cercetatori considera ca acestea sunt mult prea sofisticate pentru o folosinta atat de putin nobila. Una dintre acestea, construita pe un deal dun Upton, Massachusetts, are o arhitectura cu console de tip irlandez sau iberic. Se crede ca ar fi fost construita chiar de europeni in jurul anului 700 anno domini, cu mult timp inainte de Leif Eiriksson. Nave: In anul 1886, ramasitele unei nave naufragiate au fost descoperite la Gaveston Bay – Texas. Constructia navei este tipic romana.

Jucarii: O papusa fabricata din lemn si ceara, inscriptitionata cu litere romane a fost gasita ingropata adanc intr-o "fantana a sacrificiului" la Chichen Itza, Mexico.

Morminte: In ruinele maia din Palenque, a fost descoperita o piatra de sarcofag ce parea a fi imprumutat mult din stilul phoenician.

Statui: In anul 1914, in timpul excavarii unor ruine Maya din orasul Acajutla, Mexico, arheologul M.A. Gonzales a fost surprins de descoperirea a doua statuete de origine egipteana. Statuile, una sub forma de femeie, alta sub forma de barbat, aveau portul si bijuteriile tipic egiptene, presupunandu-se chiar ca intruchipa zeitatile egiptene Osiris si Isis.

Limba: Exista similaritati foarte mari intre limbile Egiptului Antic si acelea ale nativilor americani ce populau zona limitrofa Louisianei in timpul Domnului. B. Fell, membru al Academiei Epigrefice, a declarat ca limba bastinasilor Atkapas, si mai putin ce a triburior Tunica si Chitimacha, seamana cu cele din Valea Nilului, continand radacini ale unor cuvinte egiptene folosite in comert cu aproximativ 2000 de ani in urma.

Artefacte: In apropierea raului Neapean, in afara localitatii Penrith, in sudul Tarii Galilor, a fost descoperit un scarab, simbol familiar egiptean. Acesta era sculptat in onyx si avea trasaturile scarabilor egipteni traditionali. Morminte: Pe data de 5 Aprilie 1909 gazeta "The Phoenix" anunta pe prima pagina descoperirea unui mormant egiptean in Marele Canion. Presupusul descoperitor – Smithsonian – a negat intodeauna descoperirea facuta…

Daca ai o intrebare din domeniul istoriei o poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form 3 “Intrebari si raspunsuri”]
 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*