Medicina

Numele meu este Lily si fac parte din echipa Revista Zece Plus. Sunt medic de profesie, de aceea am decis sa ma ocup – personal – de aceasta sectiune.
Daca ai o intrebare sau o problema medicala, as fi bucuroasa daca mi-ai trimite-o prin formularul de mai jos. Raspunsul va fi afisat pe pagina noastra.

[contact-form 3 “Intrebari si raspunsuri”]

Ce vaccine facem in clasa a VIII-A, si daca sunt obligatorii? De ce sunt obligatorii? Bianka Sofroni

La varsta de 14 ani se face obligatoriu vaccinul DT, adica vaccinul antidifteric si antitetanic. Vaccinul antitetanic este pentru profilaxia (prevenirea) tetanosului, boala care poate sa apara atunci cand te tai, te intepi cu o sarma, un cui, etc.

Buna ziua. ma numesc Andreea si am si eu o problema: de ceva vreme mi-a aparut pe fata si in zona ochilor niste alunite sau mai bine zis niste negi nu foarte mari dar oricum vizibili si problema este ca se tot inmultesc.Andreea Elena

Draga Andreea,

in tot acest timp m-am consultat si cu colegii mei si am ajuns la concluzia ca este necesar si urgent sa consulti un dermatolog. In cazul in care nu cunosti un dermatolog iti voi recomanda pe cineva. Astept hotararea ta si te rog nu te trata empiric!

Buna! Am si eu o intrebare…cum pot scapa de cosuri? Fiindca imi ies o multime si nu mi le plac de loc…, P.D. si I.L., Clasa a VII-a, Timisoara

Cosurile sau acneea juvenila este o afectiune "a tineretii", care poate incepe de la varsta de 12-14 ani, in perioada pubertatii. Acneea juvenila are o evolutie diferita la fiecare persoana ce are acnee, si dispare brusc, de obicei, in jurul varstei de 19-20 de ani.
Este adevarat ca nu toti oamenii au acnee juvenila, insa cei mai multi sunt cei care au aceasta afectiune (studiile arata ca 75% dintre adolescenti au acnee).
Acneea juvenila presupune existenta unor leziuni la nivelul pielii, care se caracterizeaza prin inflamatii purulente a folicului sebaceu. In perioada adolescentei creste secretia sebacee care favorizeaza aparitia acneei juvenile.
Nu exista un tratament standard, el putand fi diferit de la o persoana la alta. Cel mai bine este sa te consulte un medic dermatolog.

Pana atunci, iti recomand sa ai o alimentatie corespunzatoare– cat mai multe fructe, inlusiv citrice-, sa elimini ciocolata si grasimile, sa nu mai mananci mancare fast-food (hamburgheri, snicks, etc.) iti pot face mult rau, sa pui accent mai mare pe curatirea tenului, mai ales seara inainte de culcare (cumperi demachiante-laptisor si servetele). Daca nu cunosti un medic dermatolog sa imi spui si iti recomand eu unul din Timisoara, bine?

Ce alimente recomandati in cazul colesterolului crescut? (Radu Doina, Bucuresti)

Raspuns: Colesterolul exista doar in produse de origine animala: carne de porc, mezeluri, branzeturi grase, smantana, unt, galbenus de ou, etc. De aceea este recomandat evitarea acestor alimente. Uleiul si margarina nu contin colesterol. Este necesar un regim de 3 luni, dupa care se refac analizele (colesterol total HDL si LDL colesterol). Se va consuma: carne de vita, peste, pui (fara pielita), legume si fructe.

Daca am stat cu cineva cu varicela si eu nu am avut, sigur voi face? (Oana)

Raspuns: Varicela este o boala infectioasa extrem de contagioasa. Transmiterea se realizeaza de la persoana la persoana, prin contact direct sau picaturi de secretie nazofaringiana ( prin stranut). Indicele de contagiozitate este apreciat la 80-95% din persoanele expuse. Perioada de incubatie este de 14 zile (adica de cand intri in contact cu persoana bolnava si pana cand te imbolnavesti). Deci, daca sigur nu ai avut varicela si ai intrat in contact cu o persoana care are varicela, exista o probabilitate foarte mare ca si tu sa faci varicela.

Am primit de ziua mea un ceas cu bratara. Dupa cateva zile, cand mi-am dat ceasul jos am vazut ca in locul unde am avut ceasul pielea era rosie si aveam mancarimi. Ce pot face? (Lazar Sorina, clasa a VII-a, Bucuresti)

Raspuns: Ai facut o dermatita de contact (o boala de piele) de la bratara, deci nu este recomandat sa mai folosesti bratara respectiva, eventual sa-ti iei o curea de piele. Dermatita de contact este o reactie alergica locala care este cauzata de anumite metale, cum e in cazul tau bratara de ceas.

Tuturor colegilor mei din scoala li s-au facut un vaccin. Eu am o raceala si mi s-a spus ca nu am voie sa fac vaccinul acela. De ce? (Popa Sorin, clasa a IV-a, Timisoara)

Raspuns: Cand cineva are febra sau o boala infectioasa nu se recomanda efectuarea unui vaccin.

Va rog sa-mi spuneti daca colegul meu de banca a avut oreion, pot sa ma imbolnavesc si eu? (David Traian, clasa a III-a, Campulung)

Raspuns: Da, este posibil. Oreionul (parotidita epidemica) este o boala infectiaosa, contagioasa, data de un virus care se transmite usor pe cale respiratorie de la o persoana bolnava

Fratele meu care este in clasa a II-a are varicela. Eu am 11 ani. Pot sa ma imbolnavesc si eu? (Savu Florentina-clasa a IV-a, Timisoara).

Raspuns: Varicela are perioada de incubatie pana la 14 zile. Daca nu ai avut varicela pana acum, poti sa iei boala de la fratele tau, iar daca ai avut poti sa faci zona Zoster.

Am facut de mai multe ori alergie. Trebuie sa tin regim? (Matei Viorel, clasa a VII-a, Recas)

Raspuns: Este indicat sa faci analiza de scaun (examen coproparazitologic-3 probe). Nu este exclus nici faptul sa ai lamblii.

(1 votes, average: 5.00 out of 5)

Leave a Reply

*