Cunostinta cu Dostoievski

    Atunci cand pasiunile mele se contopesc, ia nastere o dorinta acerba de a citi tot mai mult, de a afla tot mai multe detalii despre noi personaje si secolele in care au trait acestea. In ultima perioada, atunci cand am timp liber am inceput sa citesc carti ale celor mai mari stalpi in literatura universala.

Poate ca unii nu sunt inca potriviti varstei mele, dar pentru a-i intelege le recitesc de mai multe ori operele, iar unde am nelamuriri merg la bibliotecare scolii pentru a purta o discutie despre acel subiect care mi-a stranit in suflet dubii. De cand am citit cartea lui Soljenitan, si anume “O zi din viata lui Ivan Denisovici”, in mine s-a aprins o flacara mistuitoare de a citi si o carte de marele scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Am cautat pe Internet si am gasit aleasa, si anume “Amintiri din casa mortilor”, o carte care se aseamana din anumite puncte de vedere cu cea mai sus amintita a lui Soljenitan.

    Personajul principal Alexandr Petrovici, „nascut  intr-o familie de nobili, mosieri din Rusia Centrala, fusese condamnat la deportare si munca silnica de  gradul al doilea pentru ca isi omorase nevasta”. Locul in care isi ispasea pedeapsa de zece ani era ocna.  Acesta era o persoana interesata de cunoasterea tipologiilor de oameni pe care ii intalnea, in special  criminali, hoti, violatori si traficanti. De fiecare data ramanea uimit de nonsalanta cu care acestia  priveau in trecut la faptele pe care le savarsisera, observand si lipsa remuscarii acestora.

    Temele tratate in romanul lui Dostoievski sunt analiza diferitelor tipologii de oameni, invatarea  de carte, prietenia, credinta si sarbatoarea. In primul rand, personajul principal Alexandr Petrovici este  intr-o continua cautare a tipologiilor de oameni pe care ii si analizeaza.

Nu de putine ori ramane cu o  rascolire in suflet dupa ce vede ca majoritatea celor cu care interactionează nu au nici cea mai micăa remuscare dupa savarsirea unei fapte oribile. Invatarea de carte este o alta tema evidentiata inca de la  inceputul operei. Alei, un tanar din Daghestan, a fost ucenicul lui Petrovici in deprinderea sloavelor si  cititului. Desi singura carte pe care avea voie sa o aiba in ocna era Biblia, aceasta s-a dovedit a fi un  manual suficient tanarului Alei. Isaia Fomich, evreul bijutier, a conturat tema prieteniei in acest roman,  prin dorinta sa de a fi deschis fata de toata lumea si, totodata, placut. Faptul ca singura carte care era  admisa in inchisoare era Biblia evidentiaza ca, incetul cu incetul, cei prezenti ajungeau la o anumita  familiaritate cu credinta crestina.

    In “Amintiri din casa mortilor” personajul principal descrie sarbatoarea Craciunului,  cand primeau o zi libera si cea a Sfintelor Pasti, cand primeau doua zile libere. Aceasta tema este strans  legata si de cea a credintei, deoarece se savarseste Sfanta Liturghie care este cea mai importanta slujba
 savarsita in crestinism.

    Oricum, voi reciti aceasta opera si cand voi termina clasa a XII-a, pentru a vedea daca perceptia mea de acum s-a schimbat foarte mult. Aceasta opera mi-a dat un mare imbold pentru a pune un mare accent pe detalii si descrieri, de care voi tine cont atunci cand voi realiza compuneri pentru orele de limba romana sau atunci cand voi trata un subiect la istorie.

Andreea Dima, clasa a VIII-a, Iasi

Revista Zece Plus-revista elevilor! Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*