Jurnal de calatorie – Bucovina (2)

    Tinand cont ca despre Vatra Dornei am vorbit intr-un articol anterior, nu o voi mai include in scris in circuitul calatoriilor din Bucovina. Urmatoarea localitate despre care iti voi povesti astazi este Campulung Moldovenesc si, totodata, imprejurimile sale. Aceasta localitate se afla la poalele muntelui Rarau.

    Atat in orasul Campulung, cat si in localitatile vecine vei avea multe de vizitat. La muzeul “Arta lemnului”, dupa cum bine reiese si din denumirea sa, vei putea sa vezi atat operele unor sculptori, cat si modul in care localnicii se indeltniceau cu arta lemnului. Este minunat faptul cum, desi aceste traditii au o vechime, sunt pastrate, in mare parte si astazi, de catre locuitorii satelor.

In cadrul colectiei “Ioan Tugui” te vei minuna de mii de linguri confectionate in lemn, atat create de mesterii romani, cat si provenite din alte tari pe de glob. Maiestria cu care fiecare e lucrata, parca spune o poveste a continuitatii, care se poate regasi si la cele peste o mie de modele de cusaturi si covoare. Tot in cadrul acestei colectii o sa vezi o multime de monede, atat vechi, cat si noi.

    La 12 km de oras, se afla localitatea Prisaca Dornei, cunoscuta in intreaga Bucovina, dar si in tara pentru pastravaria mare pe care o detine. La 16 km de oras vei regasi localitatea Vama, recunoscuta in intreaga tara pentru etnografie si arta populara.

    La aproape 33 de km, se afla manastirea Moldovita (comuna Vatra Moldovitei) ctitorita in anul 1532 de catre domnitorul Petru Rares. Aici vei descoperi niste picturi exterioare impresionante, in care domina culoarea galbena, care prezinta anumite scene biblice. Daca vei avea putin timp, atunci iti recomand sa vizitezi si muzeul manastirii care detine o colectie impresionanta de obiecte apartinand perioadei feudale.

    Ciocanesti este o alta localitate pe care trebuie sa o vizitezi, bine aceasta este inainte de a ajunge in orasul Campulung, mai exact la 35 de km. Vei putea admira maiestria cu care sunt pictate casele localnicilor. Aceasta localitate este vestita in tara pentru muzeul “Oualor  incodeiate”, aici, regasindu-se adevarate opere de arta.

 

    Daca vei mai avea timp, atunci merita sa mergi si pe muntele Rarau, deoarece vei avea parte de un peisaj unic si vei putea sa iti ingrijesti si de suflet, in cazul in care vei dori, caci aproape de creasta muntilor este construita o manastire.
 

 

 

Articol trimis de Andreea Aparaschivei, claasa a VIII-a B, IASI

Intra in lumea fascinanta a scrisului: stiri, reportaje, documentare avand ca subiect scoala unde inveti, educatie, orasul tau, economie,  politica, etc. Trimite lucrarea ta pentru a fi publicata si intra in marele concurs, unde vei putea primi un premiu frumos.
[contact-form 2 “MiculJurnalist”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*