De ce are nevoie lumea de toleranta?

Pentru ca fiecare om s-a intrebat macar o data in viata acest lucru. De ce are nevoie lumea de toleranta? Poate ca citind acest mic referat veti putea raspunde la unele intrebari si nu vor mai exista atat de  multe nelamuriri mai ales in randul copiilor. In primul rand ce este toleranta? Toleranta inseamna sa accepti o persoana asa cum este ea, cu defecte si calitati.

Fara toleranta oamenii nu s-ar putea intelege unii cu altii, pentru ca mereu vor gasi un motiv de cearta, mai ales pe seama etniei sau infatisarii. Nu toti oamenii sunt frumosi la exterior, insa nu trebuie sa uitam ca toti avem aceleasi drepturi, toti suntem liberi si egali.

De cand eram mica mama m-a invatat sa ma tolerez mai intai pe mine, adica sa ma accept asa cum sunt, si apoi pe cei din jurul meu. Pentru ca vazand doar defectele oamenilor nu facem decat sa ne departam de ei si acele persoane se vor satura sa ne tot auda parerile de rau. Este bine sa observam mai intai calitatile, doar apoi defectele, astfel ne putem apropia si incet, incet ne putem corecta. In viata de zi cu zi cunoastem persoane diferite prin comportament, infatisare, religie, etnie.

Asta nu inseamna ca nu putem considera acea persoana ca fiindu-ne prietena. Un lucru foarte important este sa invatam sa toleram ideea ca viata are anumite granite, de care nu poti trece, decat inaintand in varsta si in cunostintele acumulate de-a lungul anilor.

Pentru a intelege mai bine ce este toleranta, trebuie spus ca ea este dezinteresata, ea nu-si atribuie merite pentru nimic. Toleranta se oglindeste pe ea insasi in toate, de asemena ea are legatura cu tot. Toleranta nu are nici mandrie, nici vanitate de aparat, de aceea ea poate sa faca tot ceea ce trebuie de facut. Toleranta nu pastreaza nici-un regret, nici-o amintire negativa, indiferent despre ce. Toleranta este puterea care guverneaza universul. Toleranta sta la baza sarguintei, ea este cea care justifica iertarea si este inspiratia din spatele oricarei actiuni importante.

Toleranta este un lucru bun in general. A fi tolerant cu cei din jur este o dovada de intelegere, empatie si chiar puterea de a percepe lumea chiar cum este ea. Dar toleranta este buna atat timp cat exista doze decente. O persoana cu limita de toleranta foarte mare, deci prea permisiva, isi poate pierde respectul celor din jur, din cauza atitudinii care poate parea altora lipsa de personalitate. In general o toleranta prea mare face din noi victime ale celorlalti, ale celor dispusi sa impinga limita mult mai departe.

In final, aceeasi intrebare: de ce avem nevoie de toleranta? Ca sa putem trai!

Sau gasiti voi alt raspuns…

de Eveline Adriana Arnold, clasa a VII-a C, Scoala cu clasele I-VIII nr. 21, Timisoara   

Iti place sa scrii poezii sau proza? Daca doresti ca lucrarile tale sa fie cunoscute si de alti elevi, le poti trimite redactiei pentru a fi publicate!
[contact-form 7 “Poezii si proza”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*