Istorie

Am doar o lampa dupa care imi ghidez pasii, iar aceasta lampa e experienta. Nu cunosc niciun fel de a judeca viitorul decat prin a face referire la trecut. (Edward Gibbon)

Ceea ce experienta si istoria ne invata e asta – oamenii si guvernele nu au invatat niciodata nimic din istorie si nici nu au actionat confirm principiilor. (George Wilhelm Hegel)

Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete. (Goerge Santayana)

Cine crede ca nu poti schimba istoria sigur nu a incercat niciodata sa-si scrie memoriile. (David Ben Gurion)

De la istorie invatam ca nu ivnatam nimic din istorie. (George Bernard Shaw)

Devenim intelepti nu din cauza amintirii trecutului, ci din cauza responsabilitatii pe care o presupune viitorul (George Bernard Shaw)

Femeile bine crescute rareori lasa o urma in istorie. (Laurel Thatcher Ulrich)

Ignoranta noastra vizavi de istorie de determina san e falsificam istoria. (Gustave Flaubert)

In toate modurile posibile, familia e legatura noastra cu trecutul si podul nostru catre viitor. (Alex Haley)

Istoria e o lista de surprize. Ne poate doar pregati sa fim surprinsi din nou. (Kurt Vonnegut)

Istoria e prezentul. De aceea, fiecare generatie o rescrie. Dar ceea ce oamenii considera ca e istoriaa e defapt un mit, un produs final. (E.L. Doctorow)

Istoria e singurul laborator existent in care putem testa consecintele ideilor si ratiunii. (Etienne Gilson)

Istoria e stiinta faptelor care nu se repeta. (Paul Valery)

Istoria e traditie. Noi nun e dorim traditie. Noi dorim sa traim in present, si singura istorie care merita sa fie bagata in seama de un ganditor e istoria pe care o fabricam astazi. (Henry Ford)

Istoria e un ghid de navigatie in timpuri de rastriste. Istoria reprezinta ceea ce suntem si motivul pentru care suntem asa. (David McCullough)

Istoria este folositoare in sensul ca arta si muzica, poezia si florile, religia si filosofia sunt utile. Fara ele, viata ar fi mai saraca si mai amara; fara ele, am fi private de undele dintre acele experiente intelectuale si morale care dau sens si bogatie vietii. Cu siguranta ca nu este un accident ca studiul istoriei a fost preocuparea multor minti dintre cele mai nobile, din fiecare generatie (Henry Steele Commager)

Istoria lumii e tribunalul lumii. (Friedrich Von Schiller)

Istoria nu face nimic; nu poseda bogatii, nu lupta razboaie. Oamenii, reali, in viata, sunt cei care fac toate astea. (Karl Marx)

Istoria se repeta. Prima data, ca tragedie, a doua oara, ca farsa (Karl Marx)

Istoria tuturor timpurilor, si in special cea de azi, ne invata ca… femeile or fi uitate daca ele uita sa se gandeasca la ele insele. (Louise Otto)

Istoria, cea reala si solemna, nu ma intereseaza defel… O citesc putin, din datorie, darn u-mi spune nimic ce sa nu ma irite sau agaseze. Certurile popilor si ale regilor, cu razboaie si pestilenta in fiecare pagina; barbate buni de nimic si femeile, absente aproape complet… e foarte obositor. (Jane Austen)

Istorie falsa se face in fiecare zi; adevarul noutatii nu e niciodata la stiri. (Adrienne Reich)

Istorie= o povestire a evenimentelor neimportate, neadevarate, care ne sunt aduse la cunostinta de lideri care au fost in general bufoni, si soldati care au fost in general stupizi. (Ambroise Bierce)

Nu cititi istoria: e nimic mai mult decat biografie, adica viata fara teorie. (Benjamin Disraeli)

Nu cred ca cineva poate masura correct eficacitatea istorica a unui poem; dar se stie, bineinteles, ca anumite carti pot influenta oamenii; iar oamenii, desi sunt parte din intinsul process economic si social, influenteaza istoria. Orice masa de oameni este, pana la urma, alcatuita din indivizi. (Denise Levertov)

Nu este istoria cea care foloseste oamenii ca pe o resursa pentru a isi atinge scopurile, ca sic and ar fi o persoana. Istoria nu e altceva decat activitatea oamenilor care cauta sa-si atinga scopurile (Karl Marx)

Nu i se intampla nimic rau istoriei daca e transformata intr-o poveste pe care cineva chiar ar vrea s-o citeasca. (David McCullough)

Nu va fie teama de viitor, nu plangeti pentru trecut. (Percy Bysshe Shelley)

O biblioteca, ca sa modificam faimoasa metafora a lui Socrate, ar trebui sa fie salonul de nasteri pentru idei – locul in care istoria se naste. (Norman Cousins)

Oamenii au parut ca stiu mereu doar o jumatate din istorie, si ca sunt derutati de cealalta jumatate (Jane Haddam)

Oamenii infrunta viitorul cu trecutul lor. (Pearl S. Buck)

Oricine poate fabrica istoria, dar doar un om mare poate sa o scrie. (Oscar Wilde)

Patriotismul strica istoria. (Goethe)

Pentru a estima in mod correct caracterul unui om renumit, acesta trebuie sa fie judecat conform standardelor acelor timpuri, nu ale celor de azi. (Mark Twain)

Toti cei care afirma ca violenta e in regula, se refera la ea doar ca la o modalitate de a atinge pacea si dreptatea. Dar pacea si dreptatea sunt nonviolente… adica sfarsitul istoriei. Cei care abandoneaza nonviolenta nu au niciun simt al istoriei. Mai degraba ei trec prin istorie tradand-o. (Andre Trocme)

Trecutul e maleabil si flexibil, schimbator pe masura ce memoria noastra interpreteaza si re-explica ceea ce s-a intamplat. (Peter Berger)

Un istoric care ascunde adearul, minte. Totusi, deseori, el trebuie sa largeasca adevarul de cateva ori, altfel cititorul nu ar putea sa-l vada. (Mark Twain)

Viitorul e aici, acum, iar trecutul e plin de fapte reale, istorie adevarata. Utopiile nici macar nu au suficienta carne pe oasele lor pentru a sustine un popor in timpuri de rastriste. (Patricia Hampl)

Vine o vreme, care vine, dar mai rar in istorie, cand passim din lumea veche in cea noua, cand o epoca se sfarseste, si cand sunetul unei natiuni, de mult oprimate, isi gaseste forta de expresie. (Jawaharial Nehru)

Daca cunosti aforisme, retete culinare, legile lui Murphy, paradoxuri, proverbe le poti trimite prin formularul de mai jos, alegand categoria adecvata:
[contact-form 5 “Comunitate”]

 

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*