Origami – o mica istorie a artei impaturirii hartiei

    Arta impaturirii hartiei este cunoscuta si sub denumirea de origami. Acest termen este compus din doua cuvinte japoneze, anume “oru”, care inseamna a impaturi si “kami”, care insemana hartie. Aceasta este definita ca o forma de reprezentare vizuala, o arta pe care sa o deprinda persoane de diferite varste. In jurul anului 105 d. Hr., in China s-a inventat hartie, iar abia in secolul al saselea, aceasta a fost introdusa si in Japonia, prin intermediul calugarilor japonezi. Plierea hartiei era utilizata in scopuri religioase si la ceremonii.

    Aceasta forma de arta s-a raspandit foarte repede in intreaba lume, deoarece nu trebuia sa ai un anumit talent special ca sa o practici, ci doar multa rabdare si atentie. In cultura asiatica, formale de origami, specifice fiecare familii, erau transmise din generatie in generatie. Cum multe din detalii se pierd o data cu trecerea anilor, nici formele de origami nu au scapat de acest lucru.

    Perioada de inflorire a acestei arte a inceput o data cu perioada Edo (1600 – 1868). In aceasta perioada, shogunatul Tokugawa s-a aflat la conducerea tarii. Edo (Tokyo de astazi) a fost desemnat unul dintre cele mai mari orase ale vremii, devenind, astfel, capitala Japoniei. In aceasta perioada cultura japoneza a luat un alt fagas, totul inflorind si dezvoltandu-se. Primele invataturi despre origami, despre anumite plieri, dar si despre procedurile standard, au aparut in la sfarsitul anilor 1700 si inceputul anilo 1800. Manualele despre origami cuprindeau nu doar sfaturi despre cum se realizeaza un obiect origami, ci in paginile lor, se regaseau si multe tehnici traditionale, care astazi s-au pierdut sau nu mai sunt multe persoane care le practica.

    In Europa, plierea hartiei dateaza din secolul al doisprezecelea, desi sunt istorici care sunt de acord cu faptul ca aceasta practica dateaza din secolul al unsprezecelea sau, chiar, al zecelea. Aceasta forma de origami era bazata pe o pliere matematica si fusese introdusa de mauri.

    In anul 1930 maestrul de origami modern Akira Yoshizawa a creat mii de forme de origami, majoritatea dintre ele fiind foarte folosite astazi. Datorita acestui maestru, aria de raspandire a origamiului a fost din ce in ce mai mare. Origamiul modern aduce modele noi, create chiar si de designeri, cu drepturi de autor asupra acestor obiecte. Pe cand, in origamiul traditional, totul tinea de transmiterea prin viu grai a tuturor tehnicilor de pliere a modelelor care aveau o anumita simbolistica.

    Link-uri utile:
http://www.origami-fun.com/
http://www.oriland.com/studio/main.asp
http://www.origaminut.com/
http://www.origami-instructions.com

Articol trimis de Andreea P., Iasi

 

(No Ratings Yet)

Articole din categoria Origami:

Leave a Reply

*