Zeul Prajapati, zeul creator

In mitologia indiana, el are rolul demiurgului care pune ordine. Este considerat stapanul tuturor fiintelor create. El este Universul, timpul si altarul sacrificiilor, a creat ziua si noaptea, anotimpurile, viata si moartea.

Legenda despre el  asa: la inceput au fost numai ape care au inceput sa clocoteasca si apoi din ele a parut un ou, iar din acest ou s-a nascut Prajapati. El nu a parasit oul de la inceput ci a plutit in coaja sa timp de un an timp in care lucrurile si oamenii au luat fiinta.

Prajapati spune Bhur- si apare Pamantul apoi spune Bhuvar- si apare aerul, Suvar- si apare Cerul iar din aceste cinci silabe face cele cinci anotimpuri.

Dupa ce a terminat creatia a parasit oul: cand s-a nascut el avea varsta de 1000 de ani. Din gura faureste zeii (care stapanesc cerul) iar din sufletul sau interior- creeaza spiritele rele-Asura( care stapanesc pamantul).

Prajapati mai este reprezentat si ca Brahma, stapanul si creatorul tuturor creaturilor.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*