Zeita Gheea

Pamantul nu a fost intotdeauna asa cum este astazi. La inceput a fost haos si din haos s-a desprins pamantul iar acest pamant era Gheea. Dar Gheea s-a unit cu Uranus care era cerul inalt si instelat.

Uranus o iubea foarte mult pe Gheea- ziua ii daruia cununi de aur si lumina, iar noaptea ii daruia astrii lucitori, ii daruia si ploi si vanturi. Ea se facea frumoasa pentru Uranus si se impodobea cu vestminte scumpe din frunze si ierburi si isi punea flori in par.

Gheea i-a daruit lui uranus sase feciori si sase fiice pe care i-a numit titani.Primul dintre ei a fost Ocheanos( Oceanul)- care inconjura pamantul si ultimul se numea Cronos- care era cel mai siret si dibaci. A mai avut apoi Gheea, ciclopii- trei frati cu un singur ochi in mijlocul fruntii- acestia erau mesteri priceputi si faceau fulgere lucii, tunete grele.

Dupa ciclopi au urmat hecantohirii sau cen-timanii- care aveau pe trupurile lor uriase cate o suta de brate. Dar Gheea a mai avut si alti copii cu chipuri si forme ingrozitoare.

Uranus putea citi in viitor si astfel a aflat ca intr-o zi locul lui va fi luat de unul dintre copii. Si-a adunat copii intr-o seara si i-a aruncat in Tartar- unde zeul facuse o inchisoare cu porti grele inconjurata de un rau de foc si smoala. La aceasta inchisoare doar el avea cheia.

Zambea din nou zeul dar cum ii daruia Gheea un copil acesta il smulgea din brate si il arunca in Tartar. Zeita s-a rugat sa-i elibereze pe copii dar Uranus nu o asculta. Zeita si-a facut o arma dintr-un diamnat si intr-o noapte pe cand Uranus dormea a coborat in Tartar si si-a intrebat copii care dintre ei va fi in stare sa se lupte cu Uranus.

Titanii se dadeau in laturi pentru ca Uranus era tatal lor doar Cronos avea de gand sa se razbune pentru ca era nevinovat si fusese aruncat in Tartar. A luat arma de la mama sa si s-a ascuns sa-l astepte pe Uranus. and acesta a venit cautand-o pe sotia sa a fost lovit de catre cronos. Cronos era bucuros ca l-a invins iar Uranus l-a blestemat sa aiba aceeasi soarta. Cronos a deschis portile sa-si elibereze fratii. Atunci Ocean a zis ca el este cel mai mare si intelept deci el trebuie sa-i ia locul lui Uranus.

Cronos i-a spus ca el s-a luptat cu Uranus si cu vorba buna a reusit sa-l faca pe Ocean sa-l accepte drept carmuitor si ceilalti titani sa fie sfetnicii lui.

Astfel a ajuns Cronos stapan peste Cer si Pamant. Cronos s-a hotarat s-o ia de sotie pe Reea o titanida frumoasa si s-a facut o nunta mare dar nimeni nu stia ca Nix- adica noaptea intunecata (care se ivise tot din haos) s-a hotarat sa-l razbune pe Uranus. In timpul nuntii lui Cronos zeita Nix nastea din bezna niste odrasle:
– Hip-nos- somnul plin de vise si fantasme infricosatoare
– Eris- discordia
– Nemesis- razbunarea
– Apate- avea puterea de amagire si inselatorie
– Ker- nimicirea
– Tanatos- zeul mortii.
Asa a inceput domnia lui Cronos.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*