Cele douasprezece munci ale lui Hercule

1. Uciderea leului din Nemeea – fiul monstrului Tifon si al viperei Echidna

Hercule a plecat spre pestera unde leul isi avea culcusul si l-a asteptat pe leu pana ce acesta s-a reintors satul-mancase o turma intreaga si un pastor. Era o fiara uriasa.

Hercule a tras bine arcul si a tras prima sageata. Sageata l-a lovit pe leu, dar s-a izbit de el ca de un zid de piatra. A tras si doua sageata si iar s-a lovit ca de o stanca. A mai tras o sageata-nici ultima nu l-a ranit pe leu.

Pielea-i era vrajita, nimic nu ar fi reusit sa-l strapunga. Hercule l-a lovit cu maciuca, dar nici aceasta nu a reusit sa-l invinga pe leu, iar maciuca lui Hercule s-a rupt la mijloc.

Atunci voinicul s-a saltat spre gatul leului sa-l prinda, numai ca leul s-a inficosat si a fugit spre pestera. Pestera avea doua intrari. Hercule a smuls un munte si a inchis o intrare si apoi a patruns inaintru iar leul a sarit la Hercule.

Cat a durat incaierarea nimeni nu stie. Dar Hercule a reusit sa prinda leul de grumaz si l-a strans pana l-a inabusit. Hercule a cugetat ca din blana lui sa-si faca un vestmant si teasta lui de fier o sa si-o puna pe cap.

2.Lupta cu Hidra

Hidra dormea cand au ajuns la ea Hercule si Iolau (feciorul lui Ificle). Hercule si Iolau au adus lemne si o gramada de fan. Iolau a aprins focul apoi Hercule a incins sagetile in foc si a inceput sa traga in hidra cu ele.

Hidra s-a ridicat- avea noua gatlejuri si noua capete si un cap mai gros decat toate- capul nemuritor. Din boturile urate ii ieseau limbi otravite. Hercule a sarit la ea si i-a taiat unul din capete numai ca in locul lui au aparut alte doua capete.

Oricat lovea alte doua capete ieseau la loc. Si astfel in loc de noua capete hidra avea acum cinzeci de capete.

Hercule i-a spus lui Iolau sa aduca o faclie aprinsa si unde smulgea el capetele acesta sa arda gatlejul. Astfel nu au mai crescut alte capete. Lupta a durat foarte mult, dar Hercule a reusit sa zdrobeasca capul nemuritor ca maciuca.

Dar si asa capul azvarlea miasma otravite, coltii puteau sa muste si ochii aruncau flacari. Hercule a rasturnat deasupra-i o stanca si si-a inmuiat sagetile in sangele otravitor al hidrei.

3.Pasarile stimfaliene

Hercule a trebuit sa se lupte cu niste pasari care erau mai mari ca omul si traiau pe tarmurile marii langa un oras Stimfalos. Aceste pasari aveau ciocuri de arama si aripi de bronz iar din aripi zvarleau pene ca niste lanci, doborau animale si oameni, luau oameni in gheare si se urcau in vazduh si acolo ii mancau.

Aceste pasari erau in slujba lui Ares (zeul razboiului). Hercule a adus cu el doua timpane mari facute din arama. Ajuns pe tarm a inceput sa bata puternic din timpane, iar pasarile au intunecat cerul. Erau mii si zeci de mii. Era imbracat cu blana leului si avea coiful pe cap. Tragea din arc sageti ce doborau si 100 de pasari odata, azvarlea cu lancea, lovea si cu maciuca.

4.Caprioara zeitei Artemis

Hercule trebuia sa prinda caprioara zeitei Artemis care avea coarne de aur si picioare de arama. Hercule a urmarit caprioara un an de zile. Cand se implinea anul au ajuns la un rau si dincolo de rau era templul zeitei.

Hercule si-a scos arcul si a tintit-o in piciorul stang. Animalul ranit s-a oprit locului, Hercule a ajuns-o si a prins-o de coarne si legandu-i celelalte trei picioare a luat-o pe spinare.

5.Mistretul din Erimant

Mistretul avea colti albi,lungi de un stat de om, taiosi ca niste lanci. Hercule a aruncat cu pietre in ele si l-a silit pe mistret sa urce varful Erimant. Era zapada pe munte, iar mistretul aluneca sau se impotmolea gafaind tot mai mult, numai putea sa fuga. Hercule a sarit peste fiara a lovit-o in ceafa de i-a taiat suflarea si fiara s-a imblanzit.

6.Grajdurile lui Augias

Hercule a fost trimis de regele Euristeu sa faca curatenie in grajdurile lui Augias.

A scos vitele afara ducandu-le intr-un camp, a pus mana pe ghioaca si a facut doua sparturi in fundul grajdurilor. Din dreptul fiecarei sparturi a sapat apoi cate o albie spre cele doua rauri-Alfeul si Peneul.

Apa a intrat pe albii pana in grajdurile lui Augias. Hercule a spart zidul din fata la fel ca cel din spate. Apa intra prin fundul acelui grajd urias si se varsa prin fata ducand gunoiul cu ea. Seara grajdul era curat si gaurile din zid astupate, albiile noi umplute cu pamant, iar Alfeul si Peneul curegeau iarasi in matci.

7. Taurul turbat alui Poseidon

Taurul era alb ca spuma,turbat ca vijelia. Ochii ardeau vapaie, din bot ii curgeau bale,mugea infiorator. Musca oameni si vite, strica locinte si grajduri, livezi , gradini.

Hercule si-a facut o plasa din fire de otel, l-a atatat pe taur la lupta cu strigate si pietre, iar cand s-a repezit cu coarnele plecate, taurul a nimerit in plasa, Hercule i-a strans botul cu pumnii lui de fier si i-a-ncovoiat grumazul. Taurul lui Poseidon fusese imblanzit

8. Aducera cailor lui Diomede

Cand a ajuns la regele Diomede sute si sute de razboinici l-au asteptat pe Hercule. Pana la urma i-a biruit pe toti. A luat caii din grajduri legandu-i peste boturi cu lanturi de arama si a pornit spre tarm sa-i suie pe corabie. Regele l-a atacat din nou si s-au luptat trei zile. Pana la urma Hercule a invins.
  
9.Lupta cu amazoanele

Hipolita si Antiopa erau fetele lui Ares si domneau peste amazoanele care locuiau in Pontul Euxin. Hercule a plecat insotit de cativa eroi vestiti- Tezeu din Atena, Peleu si Telamon.

Cand au ajuns la Pontul Euxin au fost intampinati de Hipolita care i-a intrebat ce vor, iar Hercule a spus ca vine trimis de regele Euristeu ca sa-i ceara cingatoarea- semnul ei de regina. Regina era in stare sa-i dea cingatoarea de bunavoie lui Hercule, atunci Hera s-a prefacut in amazoana calare , inarmata si a inceput sa strige spunand ca Hercule urma sa le omoare si sa le ia regina si nu doar braul ei.

Amazoanele s-au si aprins si s-au pregatit de lupta. Hipolita incerca sa le opreasca insa fara succes. Hercule si insotitorii sai au tras sageti si lanci spre amazoane. Au cazut prizoniere Antiopa si o capetenie pe nume Menalipa, iar in schimbul acestor fecioare regina Hipolita i-a dat lui Hercule cingatoarea plina toata de vraji. Antiopa a ramas prada eroului Tezeu.

10.Vacile lui Gerione

Euristeu i-a poruncit lui Hercule sa mearga la marginile lumii unde seara coboara Helios (stralucitorul soare) sa se odihneasca.

Acolo era un urias Gerione care era nepotul Meduzei si care avea cirezi bogate de vaci rosii ca focul daruite de zei.Hercule trebuia sa aduca aceste cirezi in Micena.

S-a dus Hercule dar a vazut ca insula Eritia se afla in larg si nu putea sa ajunga acolo. Venise seara si Helios se cobora, iar razele raspandeau o caldura asa de mare incat Hercule n-a mai putut sa o indure si si-a pregatit arcul sa traga in Helios.

Zeul Helios miscat de acest curaj i-a daruit barca lui cea rotunda facuta de Hefaistos din aur si argint si i-a spus lui Hercule ca-i va fi greu sa lupte cu Gerione pentru ca el are trei trupuri prinse de mijloc, are trei capete si sase maini enorme, sase picioare si ca-l va izbi cu cate trei sageti si trei lanci dintr-o data.

A ajuns pe insula Eritia iar acolo s-a intalnit cu un alt urias Eurition- ciobanul care pazea cirezile de vaci si cainele sau Ortos.Ortos avea si el doua capete urate si era frate cu cainele lui Hades(paznicul din Infern) dar Hercule i-a invins si pe acestia.

Hercule s-a intalnit si cu Gerione.Lupta n-a fost usoara si Hercule a fost lovit dar vitejia lui si ghioaca cea grozava l-au ajutat sa invinga. A luat cirezile si a plecat spre Micena trecand prin Galia si Italia.

In Italia zeita Hera i-a pierdut o vaca ce a pornit-o inot pana-n Sicilia. Hercule a trebuit s-o caute si sa se lupte pentru ea cu un fiu al lui Poseidon.

Apoi a ajuns in Marea Ionica- zeita a semanat turbarea in toate vacile.Lovite de turbare s-au ratacit in lume. Cu greu le-a gasit dar a reusit sa le aduca pe toate lui Euristeu.

11.Rapirea cainelui Cerber

Cerber era cainele lui Hades- avea trei capete de arama, inima de piatra si serpi incolaciti in gheme pe obraz. Hercula a cautat locul prin care putea patrunde in Infern si a infruntat genii, monstrii dar pana la urma a ajuns la Hades si i-a spus acestuia ca a venit sa-l ia pe Cerber dar acesta i-a dat un raspuns viclean- poate sa-l ia pe Cerber daca Hercule il va dobori fara sa lupte cu arme.

Hercule a inceput a se lupta cu Cerber si l-a strans atat de tare de gat incat monstrul s-a pravalit ca mort, iar Hades a spus ca decat sa-l omoare pe Cerber mai bine sa-l ia si sa-l duca la Euristeu.

12.Infrangerea lui Nereu

Euristeu l-a trimis pe Hercule sa-i aduca trei mere fermecate care s-ar afla in gradina nimfelor hesperide, dar nimeni nu stia unde este gradina.

Atena i-a spus lui Hercule ca drumul spre gradina il stie Nereu- un batran zeu al marii dar acesta nu-i va spune lui Hercule unde este decat prin lupta. A asteptat Hercule multa vreme pana a iesit Nereu sa stea putin la soare si i-a sarit in spate.

S-au luptat mult, s-au pravalit in ape, s-au ridicat pe tarm si Hercule l-a prins de mijloc si l-a legat burduf. Nereu i-a spus unde este gradina: la merginile lumii unde Atlas tine pe umeri cerul.

Gradina era pazita de nimfe hesperide- niste nimfe ale serii si a unui monstru Ladon care avea un ochi neadormit. Dar calea spre gradina nu o stia decat Prometeu care e-naltat din porunca lui Zeus pe o piatra colturoasa, pe Elbrus, in Caucaz si un vultur ii sfasie neincetat ficatul.

Pe drumul spre Caucaz Hercule s-a luptat si cu uriasul Anteu pe care l-a biruit si s-a mai luptat cu multi regi dar pana la urma a ajuns pe muntele Elbrus in Caucaz, iar Hercule l-a eliberat pe Prometeu, iar cand l-a eliberat furtuna s-a intetit iar cerul s-a despicat, bubuituri grozave au sunat in Olimp. Prometeu l-a invatat pe Hercule cum sa ajunga in tara hesperida.

Hercule a juns la Atlas in tara hesperida iar Atlas statea cu picioarele in mare si pe umeri purta larga bolta cereasca.

Hercule i-a cerut lui Atlas mere pentru Euristeu si acesta i-a spus ca-i da acele mere daca va tine bolta cereasca in timp ce el va culege merele. Hercule a fost de acord. Atlas a mutat bolta cereasca pe umerii lui Hercule si a mers in gradina sa culeaga merele.

Cand s-a intors i-a spus lui Hercule ca el va pleca cu merele in Micene si Hercule va ramane sa poarte bolta cereasca. Atlas era siret dsr nu si intelept. Hercule i-a spus ca e de acord cu conditia sa tina Atlas bolta cereasca putin pana ce el isi va pune blana de leu pe el. Atlas a fost de acord si Hercule a luat merele si a plecat spre Micena.

articol trimis de Stefan Popa, Timisoara

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*