Mississippi, coloana vertebrala a Americii

În limba indienilor algonkin, numele sau înseamna „Parintele apelor”; cu siguranta, fluviul Mississippi este, de doua secole încoace, si patronul acvatic al celei mai mari puteri contemporane, Statele Unite ale Americii, al carui teritoriu în strabate, de la nord la sud, ca o coloana vertebrala.

Fluviul Mississippi izvoraste din lacul Itasca, situat în partea de nord a statului Minnesota, având la origine o latime de doar cinci metri. De aici si pâna la varsarea sa în Golful Mexicului, dupa un parcurs de 3.778 de kilometri, fluviul se uneste cu numerosi afluenti, ce dreneaza întregul Vest Mijlociu (regiunea mediana a SUA, dintre Muntii Apalasi si Muntii Stâncosi); cei mai importanti dintre ei sunt, fara îndoiala, Missouri si Meramac, cu care face jonctiune în imediata apropiere a orasului St. Louis, Missouri, respectiv, Ohio, pe care-l absoarbe mai la sud, pe teritoriul statului Illinois.

Zece sunt statele confederate pe care fluviul le strabate: Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi si Louisiana – nu întâmplator, cele care sunt cotate ca reprezentative pentru „visul american” si, am adauga noi, cele mai apropiate de felul de a fi al europenilor.

Locuitorii de astazi ai regiunilor scaldate de apele Mississippiului sunt, în majoritatea lor covârsitoare, urmasi ai colonistilorveniti de pe Vechiul Continent în cursul secolului XIX. Primul european care a atins malurile fluviului, la 8 mai 1541, s-a numit Hernando de Soto; la data la care s-a petrecut urmatoarea expeditie europeana, mai exact franceza, prin anul 1673, înfloritoarea cultura amerindiana din regiune (cea mai dezvoltata din America de Nord, cu un apogeu în secolele X – XIII) intrase deja în declin. Treptat, pe malurile sale se înjghebeaza asezari moderne – cele mai importante în prezent fiind Minneapolis si Saint Paul (care formeaza o aglomerare metropolitana de peste 3 milioane de locuitori), Saint Louis (cu o populatie aproape egala cu cea a Timisoarei), Memphis (cu aproape 700.000 de locuitori), Baton Rouge (cu peste 400.000) si New Orleans, oras înfiintat la anul 1718, de catre Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, având în prezent, la nivelul ariei metropolitane, peste 1,3 milioane de locuitori. Celebru nu doar prin istoria sa triseculara (care a consemnat batalii în razboiul franco-englez din 1812 si în razboiul civil din 1861-1865), ci si prin devastatoarea inundatie din octombrie 2005 (care a ucis peste 2000 de locuitori, fortând întreaga populatie sa paraseasca temporar orasul), New Orleans are, totusi, o pozitie privilegiata: în dreptul sau, fluviul formeaza o delta vasta, cu o suprafata de aproape 30.000 de kilometri patrati, traversate de cinci brate principale, prin care se revarsa, zilnic, în apele Golfului Mexic, peste 1,5 milioane de tone de sedimente. De fapt, spun hidrologii, apele fluviului continua sa-si pastreze cursul si în interiorul oceanic, pe o distanta de înca 2.000 de kilometri, sub forma unui curent ce atinge, efectiv, coastele Cubei.

Mississippi a lasat urme adânci în istoria si cultura Americii. Pentru teritoriile din jurul sau s-au razboit, în secolul XVIII, Spania, Franta si Imperiul Britanic, tinutul fiind mereu realocat prin tratatele de pace. Desi fluviul le-a fost recunoscut ca frontiera vestica odata cu recunoasterea independentei, Statele Unite s-au înstapânit asupra zonei abia la 1803, câteva decenii mai târziu intrând si pe „poarta cea mare a literaturii”, gratie operei lui Mark Twain (pe numele sau adevarat Samuel Langhorne Clemens, traitor între 1835 si 1910).

Tot pe malurile sale, la Memphis, s-a afirmat si legendarul Elvis Presley, un nume de referinta nu doar al muzicii americane, ci si al felului de a se autoreprezenta al cetatenilor de orice vârsta, rasa si convingere din Lumea Noua.

Daca doresti ca referatul tau sa fie citit si cunoscut de foarte multi elevi il poti trimite completand formularul de mai jos:
[contact-form 4 “Referate”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*