Seth, zeul desertului si al violentei

Seth- zeul desertului, al violentei. Seth l-a omorat pe Osiris. El a construit o cutie foarte frumoasa pe masura lui Osiris, apoi a dat o petrecere unde l-a invitat si pe acesta si le-a aratat tuturor cutia spunandu-le ca o da cadou celui care va incapea in ea. Osiris a incaput in cutie, iar Seth a inchis capacul si a aruncat cutia in Nil.

Isis, sotia lui Osiris,a inceput sa-l caute, iar Seth a gasit cutia si l-a taiat in bucati. Isis a plecat in cautarea bucatilor si a construit cate un altar in fiecare loc in care gasea cate o ramasita. Astfel, Osiris a devenit zeul mortilor.

Seth este fiul lui Geb si al lui Nut si este reprezentat cu trup de ogar, cu coada despicata si botul prelung.

Animalele sale reprezentative sunt considerate josnice de catre egipteni: porcul, magarul si hipopotamul. Seth cauzeaza tot felul de catastrofe, stapaneste oamenii innebunindu-i, distruge culturile agricole. Este o amenintare la adresa societatii, insa egiptenii aveau nevoie de forta sa brutala, din acest conflict permanent decurgand echilibrul de forte si armonia univesului.

 

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*