Stralucitorul Apollo

Apollo a mers pe pamant sa-si caute un loc pentru templu. Astfel a ajuns zeul in muntele Parnas. In acest munte traia un sarpe- Piton- care avea o suta de grumazuri si o suta de guri care azvarleau flacari si duhoare. Aceasta duhoare otravea tot ceea ce trecea pe acolo.

Hera il ura pe Apollo pentru ca Zeus il iubea mai mult decat pe Heafaistos si Ares copii ei. De aceea i-a spus lui Piton sa-l ucida pe Apollo cand acesta va trece pe acolo. Monstrul a sarit la Apolo dar zeul a tras cu arcul si sageata l-a nimerit pe Piton.

Locul unde l-a rapus Apolo pe Piton poarta denumirea de Delfi.  Acolo a dat porunca Apolo sa se ridice templul lui. Acolo va fi si un oracol iar oamenii vor primi raspuns prin preoteasa Pitia. Oamenii vor trebui sa aduca aur si scule pretioase la templu si vor trebui sa organizeze jocuri si serbari prin care zeul sa fie slavit.

Apoi s-a dus Apolo sa se spele de sange in raul Tempe. Zeul a pus ochii pe nimfa Dafne care era fata raului Peneu, insa aceasta a spus ca doreste sa ramana nemaritata. Apol a plecat sa o caute pe fata dar aceasta vazandu-l a fugit sa se ascunda. A fugit fata foarte mult dar zeul nu se dadu batut.

Cand a simtit ca nu mai e mult si o prinde, Dafne s-a rugat de tatal ei sa-si deschida apa ca sa o inghita sau sa o transforme. Nimfa a fost astfel transformata in copac. Apolo cuprinde copacul si il saruta dar scoarta ii raneste buzele. Apolo ii spune ca desi ea nu vrea el isi va face din frunzele copacului podoaba pentru plete, iar pentru invingatorii din lupte cununile din frunze da laur va fi rasplata.

A plecat Apolo din nou in lume. El a indragit si alte fete care i-au daruit copii care au intemeiat multe orase in Elada. Fetele auzind de necredinta zeului fugeau toate de el. 

Regele din Delfi avea o fata- Castalia- care canta foarte frumos. Zeul a cerut-o de sotie. Castalia insa iubea un pastor. Apolo stia acest lucru si l-a provocat pe tanar la lupta. Zeul a luat repede arcul, a tras o sageata si l-a omorat pe baiat. I-a spus Castiliei ca acum se poate casatori cu el dar fata s-a aruncat in apa. Aceasta apa poarta numele Castilia si oricine vrea sa cante, sa scrie versuri va trebui inainte sa se scalde in aceasta apa.

Zeul Apolo se mandrea cu lira lui si spunea ca nu era nimeni ca el.In Frigia insa traia Marsias care a facut un flaut. In vremea aceea insa in Frigia era razboi si tara era aproape infranta. Marsias a venit atunci si a cantat din flaut.

Dusmanii si-au scapat armele din maini iar raurile din tara au iesit din matcile lor. Astfel navalitorii au fost luati de ape. Auzind acest lucru Apolo s-a suparat foarte tare si a poruncit sa-l cheme pe Marsias la el. Apolo l-a provocat la o intrecere. Marsias a acceptat cu conditia ca judecatorii sa fie oamenii,nimfele si satirii. Apolo nu a fost de acord cu el dorind ca cele 9 muze ale sale sa vina ca judecatori.  Asa a inceput concursul.

A inceput Apolo- care a cantat la lira. Muzelor le-a placut foarte mult. Marsias a cantat la flaut iar muzele au spus ca infrange lira lui Apolo. Apolo auzind acest lucru a cerut sa mai cante odata. Atunci Apolo a cantat si cu glasul.In acel moment muzele l-au declarat invingator. Marsias a zis ca nu era corect deoarece Apolo a cantat si cu gura.

Apolo a spus ca ar trebui sa se mai intreaca odata, deoarece el poate canta cu lira cand dintr-o parte cand din alta, pe cand Marsias nu poate canta decat dintr-o parte. Cinci muze au fost de partea lui Apolo si patru muze au fost de partea lui Marsias. Astfel l-a invins Apolo pe Marsias. Apolo l-a legat apoi de un copac pe Marsias si i-a jupuit pielea. Din sangele lui s-a facut un rau cu unda purpurie care poarta numele lui.

Apolo a mers pe pamant sa-si caute un loc pentru templu. Astfel a ajuns zeul in muntele Parnas. In acest munte traia un sarpe- Piton- care avea o suta de grumazuri si o suta de guri care azvarleau flacari si duhoare. Aceasta duhoare otravea tot ceea ce trecea pe acolo.

Hera il ura pe Apolo pentru ca Zeus il iubea mai mult decat pe Heafaistos si Ares copii ei. De aceea i-a spus lui Piton sa-l ucida pe Apolo cand acesta va trece pe acolo. Monstrul a sarit la Apolo, dar zeul a tras cu arcul si sageata l-a nimerit pe Piton. Locul unde l-a rapus Apolo pe Piton poarta denumirea de Delfi. Acolo a dat porunca Apolo sa se ridice templul lui.

Acolo va fi si un oracol, iar oamenii vor primi raspuns prin preoteasa Pitia. Oamenii vor trebui sa aduca aur si scule pretioase la templu si vor trebui sa organizeze jocuri si serbari prin care  zeul sa fie slavit. Apoi s-a dus Apolo sa se spele de sange in raul Tempe.

Zeul a pus ochii pe nimfa Dafne care era fata raului Peneu, insa aceasta a spus ca doreste sa ramana nemaritata. Apoi a plecat sa o caute pe fata, dar aceasta vazandu-l a fugit sa se ascunda. A fugit fata foarte mult, dar zeul nu se dadu batut. Cand a simtit ca numai e mult si o prinde, Dafne s-a rugat de tatal ei sa-si deschida apa ca sa o inghita sau sa o transforme. Nimfa a fost astfel transformata in copac. Apolo cuprinde copacul si il saruta, dar scoarta ii raneste buzele. Apolo ii spune ca desi ea nu vrea el isi va face din frunzele copacului podoaba pentru plete, iar pentru invingatorii din lupte cununile din frunze de laur va fi rasplata.

A plecat Apolo din nou in lume.El a indragit si alte fete care i-au daruit copii care au intemeiat multe orase in Elada.Fetele auzind de necredinta zeului fugeau toate de el.

Regele din Delfi avea o fata- Castalia- care canta foarte frumos. Zeul a cerut-o de sotie.Castalia insa iubea un pastor. Apolo stia acest lucru si l-a provocat pe tanar la lupta. Zeul a luat repede arcul, a tras o sageata si l-a omorat pe baiat.I-a spus Castiliei ca acum se poate casatori cu el dar fata s-a aruncat in apa. Aceasta apa poarta numele Castilia si oricine vrea sa cante, sa scrie versuri va trebui inainte sa se scalde in aceasta apa.

Zeul Apolo se mandrea cu lira lui si spunea ca nu era nimeni ca el.In Frigia insa traia Marsias care a facut un flaut. In vremea aceea insa in Frigia era razboi si tara era aproape infranta.Marsias a venit atunci si a cantat din flaut.

Dusmanii si-au scapat armele din maini iar raurile din tara au iesit din matcile lor. Astfel navalitorii au fost luati de ape. Auzind acest lucru Apolo s-a suparat foarte tare si a poruncit sa-l cheme pe Marsias la el. Apolo l-a provocat la o intrecere.Marsias a acceptat cu conditia ca judecatorii sa fie oamenii, nimfele si satirii. Apolo nu a fost de acord cu el dorind ca cele 9 muze ale sale sa vina ca judecatori.

Asa a inceput concursul.A inceput Apolo- care a cantat la lira.Muzelor le-a placut foarte mult. Marsias a cantat la flaut iar muzele au spus ca infrange lira lui apolo.Apolo auzind acest lucru a cerut sa mai cante odata.

Atunci Apolo a cantat si cu glasul.In acel moment muzele l-au declart invingator.Marsias a zis ca nu era corect deoarece Apolo a cantat si cu gura. Apolo a pusa ca ar trebui sa se mai intreaca odat deoarece el poate canta cu lira cand dintr-o parte cand din alta pe cand Marsias nu poate canta decat dintr-o parte. Cinci muze au fost de partea lui Apolo si patru muze ua fost de partea lui Marsias. Astfel l-a invins Apolo pe Marsias.Apolo l-a legat apoi de un copac pe Marsias si i-a jupuit pielea. Din sangele lui s-a facut un rau cu unda purpurie care poarta numele lui.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*