Veselul Dionisos

Dupa cum se stie Zeus nu i-a fost credincios Herei. Dar cel mai mult s-a maniat Hera atunci cand Zeus s-a insurat cu Semele, fiica regelui din Teba. Hera s-a transformat in doica lui Semele si s-a dus la aceasta spunandu-i sa-i ceara lui Zeus dovada ca este stapanul lumii adica sa i se arate in vestmantul lui si cu puterea cereasca.

Zeus s-a dus in Olimp si-a pus hainele de aur, a luat sceptrul, a chemat furtuna cu tunete si fulgere si s-a dus in Teba. Semele a mers la Zeus sa-i spuna cat este de multumita dar focul care era pe langa Zeus a aprins-o.

S-a aprins apoi si palatul, dar Gheea- pamantul- a facut sa creasca iedera in jurul palatului care a stins focul. Semele a ars, dar a avut un copil pe care Zeus reusise sa-l ia si l-a inchis in coapsa lui. L-a tinut in coapsa pe copil pana la vremea cand ar fi trebuit sa nasca Semele- atunci l-a scos Zeus din coapsa. De aceea Dionisos a fost denumit si Ditirambus- cel nascut de doua ori.

Zeus l-a dat pe Dionisos lui Hermes pentru a-l duce in Teba la Ino – sora Semelei sa-l tina acolo intr-o odaie intunecoasa ca sa nu-l vada Hera.

Ino l-a primit pe copil care nascuse si ea un copil pe Melicerte si astfel au supt amandoi copii.Mistis – o vrajitoare sidoniana avea grija de Dionisos. Pentru el doica a pregatit serbari zgomotoase, a creat tobele si timbalele si tot ea i-a pus la tample ghirlande cu struguri aurii si dulci.

Hera s-a dus in Tartar la geniile lui Hades si i-a poruncit lui Tisifone sa mearga in Teba sa-i faca pe Ino si sotul ei Atamas sa-si piarda mintile si sa-si omoare copii pe Melicerte si pe Learh ca pedeapsa pentru ca l-au crescut pe Dionisos.

Tisifone a aruncat doi serpi care i-au muscat pe Ino si pe Atamas , dar in muscaturile serpilor varase si spuma nebuniei si dorinta de macel. Atunci Atamas si-a luat un copil si l-a aruncat de o piatra, iar ino a luat celalalt copil si s-a aruncat cu el in mare. Vazand Zeus ce se intampla l-a trimis pe Hermes sa-l ia pe Dionisos si sa-l duca pe insula Nisa unde traia o nimfa.

Cand a crescut Dionisos s-a dus in lume sa imprastie vita de vie. Umbla cu un car tras de pantere, lei, tigri si late fiare. Nimfele care il insoteau purtau numele bacante si impreuna cu satirii- care aveau coarne si copite- dansau, bateau din tobe si timbale.

Penteu care era rege in Teba si vazand ca oamenii doresc sa iasa in intampinarea lui  Dionisos le-a interzis acestora sa se inchine unui zeu tanar si dezmatat. Atunci Dionisos si-a indreptat toiagul spre mama lui Penteu, Agave si atunci aceasta l-a socotit un porc mistret pe fiul ei si l-a lovit. Nimfele au sarit apoi pe Penteu si l-au omorat. Astfel a sfarsit Penteu cel care a vrut sa scape Teba de dezmat.

Te pasioneaza legendele mitologice, cunosti cateva legende? Trimite-ne o legenda ca sa o publicam pentru a fi citita si cunoscuta de multi elevi.
[contact-form 6 “Legende”]

(No Ratings Yet)

Leave a Reply

*